Val de mișcări seismice în primele zile ale lunii decembrie. Un al șaptelea cutremur s-a produs, în România, miercuri dimineață, a anunțat Institutul Național de Cercetare-Dezvoltare pentru Fizica Pământului (INCDFP).
În ziua de 7 decembrie 2022, la ora 03:49:39 (ora locală a României), s-a produs un cutremur slab cu magnitudinea ml 3.2, la adâncimea de 140km, în zona seismică Vrancea, județul Buzău.
Seismul a avut loc în apropierea următoarelor oraşe: 61km E de Brașov, 77km N de Ploiești, 115km S de Bacău, 130km V de Brăila, 131km V de Galați, 131km N de București, 145km NE de Pitești, 175km E de Sibiu, 196km N de Ruse, 198km SV de Iași.
Este al șaptelea cutremur în seria mișcărilor telurice ce au avut loc de la începutul acestei luni, majoritatea fiind în zona seismică Vrancea, în timp ce unul s-a produs în Muntenia, județul Ialomița, și altul în Moldova, județul Bacău.
Cel mai puternic seism este cel de duminică, 4 decembrie, de magnitudine 3,9, produs la o adâncime de 85 de km în zona seismică Vrancea, județul Vrancea. Cutremurul s-a produs la ora 21:39:42.
„Va fi un cutremur (n.r. în jurul anului 2040) cu o magnitudine de peste 7, cu efecte puternice, însă acest lucru depinde de o multitudine de factori și parametri, precum: ora, anotimpul, locația, epicentrul, unde îi va prinde pe oameni, la serviciu, acasă, la școală etc. De exemplu, la cutremurul din 4 martie 1977, au căzut multe clădiri. Am văzut blocuri care s-au prăbușit, deși altele care erau în proximitate, mai rău construite, nu au căzut. Prin urmare, a depins și de direcția, poziția, cutremurului. Sunt o mulțime de factori cu privire la producerea cutremurelor. Nu este o chestiune de ghicit cum se va întâmpla exact”, a declarat Gheorghe Mărmureanu.