Cutremur în zona Vrancea. Ce magnitudine a avut seismul de vineri şi în ce oraşe s-a simţit

Un cutremur de magnitudine 2,9 s-a produs, vineri, la ora 6:07, în zona seismică Vrancea, Buzău, anunţă INFP
Filip Stan
22 nov. 2024, 08:06
Cutremur în zona Vrancea. Ce magnitudine a avut seismul de vineri şi în ce oraşe s-a simţit

Cutremur mare in Romania, vineri dimineata. INFP anunta activitate seismica majora, in ultimele zile

Potrivit INFP, cutremurul s-a produs la o adâncime de 119,2 km, în apropierea următoarelor oraşe: 51 km NV de Buzău, 61 km V de Focșani, 63 km SE de Sfântu-Gheorghe, 66 km E de Brașov, 72 km NE de Ploiești.

Locul din casă unde nu trebuie să stai în caz de cutremur. Este cel mai periculos și sigur te vei alege cu răni

Reguli esențiale de comportament în caz de cutremur. Ce NU trebuie să faci ca să eviți o tragedie
Indiferent de pregătirea pe care o avem, un cutremur ne va lua mereu prin surprindere și pe cei mai mulți dintre noi ne va panica. Cum să acționăm în caz de cutremur?

Anunțul momentului de la INFP: Două cutremure în vestul României, la distanță de o oră. Ce magnitudine au avut

1. Păstrați-vă calmul, NU INTRAȚI ÎN PANICĂ, liniștiți-i și pe ceilalți, protejați copiii, bătrânii și femeile. Nu vă speriați de zgomotele din jur.

2. Preveniți tendințele de a părăsi camera sau locuința, deoarece faza seismică inițială are o durată redusă, astfel încât, tocmai faza puternică a mișcării seismice vă poate surprinde pe scări, holuri, paliere, în aglomerație și panică, conducând la accidente grave, nedorite.

3. Atenție! Scările sunt elemente de construcții foarte sensibile la deplasările diferențiate ale etajelor și, chiar dacă ar rezista, deplasarea persoanelor pe scări, sub efectul oscilației seismice, este extrem de periculoasă. Chiar dacă ieșirea de la etajele inferioare sau dintr-o locuință parter ar fi în principiu posibilă și fezabilă în scurt timp, în special pentru persoane tinere, afară sunt multe alte riscuri: calcane și coșuri de fum, parapete, ornamente, vitraje etc.

4. Rămâneți în încăpere sau locuință, departe de ferestre care se pot sparge și vă pot accidenta, protejați-vă sub o grindă, toc de ușa solid, sub un birou sau masă care sunt suficient de rezistente spre a vă feri de căderea unor obiecte mobile suprapuse, lămpi, tencuieli ornamentale etc. În lipsa unor astfel de posibilități vă puteți proteja stând la podea lângă un perete solid, pe genunchi și coate, cu fața în jos, iar cu palmele împreunate vă veți proteja capul, ceafa, iar cu antebrațele pe lateral, capul. Această recomandare implică o cunoaștere prealabilă a acelor elemente de construcție rezistente, prin consultarea unui specialist atestat.

5. Dacă este posibil, închideți sursele de foc cât puteți mai repede, iar dacă a luat foc ceva interveniți imediat după ce a trecut șocul puternic.

6. Nu fugiți pe ușă, nu săriți pe fereastră, nu alergați pe scări, nu utilizați liftul, evitați aglomerația, îmbulzeala, iar dacă este posibil deschideți ușa locuinței spre exterior, pentru a preveni blocarea acesteia în vederea evacuării după terminarea mișcării seismice.

7. Nu alergați în stradă.

8. dacă vă aflați în afara unei clădiri, deplasați-vă cât mai departe de clădire, feriți-vă de tencuieli, căramizi, coșuri, parapete, cornișe, geamuri, ornamente care de obicei se pot prăbuși în stradă. Nu fugiți pe stradă, deplasați-vă calm spre un loc deschis și sigur.

Citește și Risc de cutremure. O zona din România ar putea fi zguduită de cutremure semnificative

9. Acordați primul ajutor persoanelor rănite.

10. În cazul în care sunteți surprinși de căderea unor tencuieli sau obiecte de mobilier răsturnate, cautați să vă protejați capul și membrele sau să vă asigurați supraviețuirea; ulterior veți caută să alarmați, prin diferite metode, vecinii cât și echipele de salvare-intervenție de prezența dumneavoastră.

Unde și când lovește Marele Cutremur țara noastră. Rezultatele înfricoșătoare ale unui studiu 

Riscul unui mare cutremur în România este major. Toată lumea știe că va veni, dar nimeni nu știe când și, mai ales, unde va lovi. Pentru că nu numai zona seismică Vrancea este luată în calcul. O cercetare realizată de o echipă de 18 experți români vine cu rezultate neașteptate.

Studiul relevă faptul că Dobrogea ar fi fost martora unor cutremure locale semnificative în urmă cu aproximativ 200-300 de ani, care au provocat schimbări majore ale reliefului din zonă.

Sedimente marine
În timpul lucrărilor de reabilitare de la Stadionului Municipal Mangalia, echipa a descoperit sedimente marine și un strat arheologic din perioada otomană. Cercetătorii au concluzionat că în regiunea a experimentat mișcări tectonice verticale în trecut.

În primă fază, specialiștii au crezut că acumulărea de sedimente a fost provocată de un uriaș tsunami.
Dar ipoteza nu a fost foarte plauzibilă, pentru că este greu de crezut că Marea Neagră poate provoca un astfel de val uriaș.

Varianta mișcărilor tectonice, adică a unor cutremure, este singura care a rămas în picioare. Acestea ar fi avut loc între anii 1670 și 1878, conform datării cu radiocarbon și analizei materialelor arheologice descoperite, precum oase de animale, cochilii de midii și fragmente de ceramică. Ipoteza ar explica și forma reliefului din Dobrogea.

Dr. Virgil Drăgușin, coordonatorul cercetărilor, explică modul în care sedimentele au ajuns la o înălțime de aproape 10 metri deasupra mării.

„Zona cercetată a coborât sub nivelul mării, probabil din cauza unei mișcări tectonice, iar această scufundare a fost umplută cu nămoluri și nisipuri. Locuitorii vechiului sat Mangalia au depozitat în această zonă diverse resturi, cum ar fi oase de animale, cochilii de midii, fragmente de vase, țiglă, cuie, lemn ars și bălegar. Ulterior, terenul a cunoscut o ridicare verticală semnificativă. Nu știm dacă aceste mișcări de coborâre și ridicare s-au produs într-o zi, câteva luni sau câțiva ani, dar cert este că ele au avut loc între 1670 și 1878, conform datării cu radiocarbon a resturilor vegetale și osoase și analizei materialului arheologic”, a declarat dr. Drăgușin.

Aceste descoperiri ridică mult esemne de întrebare cu privire la viabilitatea proiectelor majore de infrastructură din zonă, inclusiv centrala nucleară de la Cernavodă, în caz de cutremur.

Nu în ultimul rând, rezultatele studiului ne vor ajuta să înțelegem mai bine modul în care schimbările de nivel ale Mării Negre au influențat dezvoltarea cetăților grecești antice și adaptarea populației locale la noile condiții geologice.

“Am descoperit sedimente marine pe coasta Mării Negre, în estul României, la o altitudine de 10 m și dezvăluie că un bloc tectonic a coborât rapid la 4 m sub nivelul mării, a permis depunerea de sedimente, iar apoi a fost ridicat brusc cu 10 m la un moment în timpul ultimilor 200-300 de ani. Acest tip de deplasare trebuie să fie luată în considerare atunci când se calculează nivelurile trecute ale mării, în timp ce caracterul lor recent și puternic ar trebui văzut ca periculos pentru așezările de coastă”, se arată în studiu.

DailyBusiness
Scandal la Senat! Angajații îl huiduie pe Bolojan după anunțul reducerii posturilor
Spynews
Ramona Olaru, confesiuni dureroase despre copilăria ei! Și-a promis că nu se va întoarce niciodată în locul în care a crescut. Declarații exclusive la Viața fără filtru
Bzi.ro
Maurice Munteanu dă de pământ cu Melania Trump: „Părul prea coafat ca la concursurile de Miss din Europa de Est!“
Fanatik.ro
Metoda inovativă prin care va fi consolidat un bloc cu risc seismic din București. Are 900 de locatari, dar nu toți vor fi nevoiți să-și părăsească temporar apartamentele
Capital.ro
Călin Georgescu a anunțat în direct: Asta a fost finalul!
Playtech.ro
Prima reacție a Dacianei Sârbu după divorțul de Victor Ponta: Singurii care știu suntem noi. Nu vreau să...
DailyBusiness
Cum reacționează sistemul imunitar în cazul alergiilor de la veninul de albine. Descoperirile făcute de oamenii de știință
Adevarul
Profesorul Cătălin Avramescu, candidat la alegerile prezidențiale: „România ar trebui să dețină arme nucleare pentru a intimida Rusia”
wowbiz.ro
Vește șoc în lumea politică! Victor Ponta și Daciana Sârbu au divorțat după 19 ani de căsnicie
Spynews
”Un bărbat toxic nu se va schimba”. Dana Roba, mesaj tranșant pe rețelele de socializare, după despărțirea de Beniamin | FOTO
Spynews
Ea este Daria, tânăra de 19 ani care s-a stins din viață în accidentul din Craiova. Trei persoane și-au pierdut viața pe DN6: ”Am venit să luăm rămășițele” | FOTO
Evz.ro
Scandalos! Bonusuri de 500.000 de lei la pensionare, în România. Cifra este reală
Ego.ro
Imaginile cu Daciana Sârbu de nerecunoscut! Cum arăta înainte să îl cunoască pe Victor Ponta
Prosport.ro
FOTO. Jurata de la show-ul de talente, fotografiată de paparazzi la întâlnirea cu celebrul milionar mai tânăr cu 12 ani decât ea
kanald.ro
Pensionarii primesc bani în plus din martie 2025! Cine sunt cei 1 milion de beneficiari
Cancan.ro
Anda Adam participă la Asia Express 2025! Cine e colegul vedetei în emisiunea de la Antena 1
Playsport.ro
WOW! Corina Caragea a renunțat de tot la haine! Apariție unică pe net
Capital.ro
Călin Georgescu aruncă bomba. Ce funcție vizează dacă va fi interzis la prezidențiale
StirileBZI
Salariu de 500 de lei pe zi și trei mese, plus loc de cazare! Ce companie oferă aceste beneficii angajaților
Prosport.ro
FOTO. Cum arată fiica legendarului fotbalist. Tânăra divorțează după 9 ani
stirilekanald.ro
Anda, găsită moartă în casă! Câinii începuseră să-i devoreze trupul neînsuflețit
substantial.ro
Sebastian Burduja: Călin Georgescu este un impostor în privința strategiei energetice a României
MediaFlux
PENSIE va fi DIGITALĂ. Anunțul Casei de PENSII pentru TOȚI românii
Shtiu.ro
Cine a inventat CNP-ul și CE ASCUNDE ultima CIFRA a CNP-ului? Dacă ai 3 sau 8 însemană că...
Puterea.ro
Nu stăpânești engleza și n-ai habar de securitatea aeroportuară? Poți fi șeful Aeroporturi București