Totodată, Ministerul Afacerilor Externe precizează că numărul dispăruţilor de origine română a ajuns la 19.
„Având în vedere complexitatea acțiunilor necesare pentru gestionarea situației, din dispoziţia ministrului afacerilor externe, o echipă consulară mobilă din cadrul Unităţii de Reacţie Rapidă a MAE, pregătită să intervină încă de la debutul calamității, se va deplasa, în regim de urgenţă, la Roma, în cursul dimineţii de 27 august 2016, pentru a sprijini demersurile echipelor mobile ale Ambasadei României la Roma şi Consulatului General al României la Bologna, aflate deja la faţa locului.
În ceea ce privește semnalările privind cetățenii români dați dispăruți, numărul cazurilor aflate în atenția Ministerului Afacerilor Externe este în prezent de 19. Demersurile pentru identificarea acestora sunt în derulare, verificările efectuându-se în permanentă coordonare cu autoritățile italiene competente”, anunţă Ministerul de Externe într-un comunicat de presă.
Cutremur Italia: Ministerul de Externe anunţă al şaselea român mort: un copil de 11 ani FOTO, VIDEO
De asemenea, MAE susţine că reprezentanţii Ambasadei României la Roma sunt în permanentă legătură cu unităţile medicale în care sunt internaţi cei 5 cetăţeni români răniţi în urma producerii seismului.
Ministerul Afacerilor Externe reamintește că cetățenii români afectați pot solicita asistență consulară la următoarele numere de telefon: Ambasada României în Italia – (0039) 06 835 233 58 și (0039) 06 835 233 56, Consulatul General al României la Bologna – (0039) 051 5872120 și (0039) 051 5872209, apelurile fiind redirecționate către Centrul de Contact și Suport al Cetăţenilor Români din Străinătate (CCSCRS) şi preluate de către operatorii Call Center în regim de permanență.
„Ministerul Afacerilor Externe transmite sincere condoleanţe familiilor cetăţenilor români care şi-au pierdut viaţa în această tragedie şi acordă în continuare întreaga asistență necesară”, completează MAE.
Povestea cutremurătoare a unei românce ucise de cutremurul din Italia: a murit cu buletinul în mână
Bilanţul seismului de miercuri, din Italia, a crescut la 278 de morţi şi 387 de răniţi, a anunţat Protecţia Civilă.
În localitatea Amatrice au murit cel puţin 218 persoane, 49 de cadavre au fost găsite în Arquata del Tronto şi Pescara del Tronto, iar 11 în Accumoli.
Circa 2.500 de persoane au rămas fără locuinţe. Bilanţul anunţat anterior era de 267 de morţi.
Guvernul Matteo Renzi a dispus proclamarea doliului, sâmbătă, în întreaga Italie.
Cutremurul, cu magnitudinea de 6,2, a avut loc miercuri, la ora locală 3.36 (4.36, ora României), la aproximativ 100 de kilometri nord-est de Roma, într-o zonă muntoasă din centrul Italiei. Cele mai multe dintre persoanele ucise sau rănite sunt turişti aflaţi în trecere, ceea ce complică identificarea corpurilor.
Aproximativ 5.000 de persoane – poliţişti, pompieri, militari sau voluntari – au căutat în noaptea de joi spre vineri, cu ajutorul unor utilaje sau cu mâinile goale, supravieţuitori între dărâmături.
Cutremurul a lăsat în urmă mii de oameni care au pierdut totul, iar mulţi dintre ei şi-au petrecut ultimele două nopţi sub cerul liber, în maşini sau în corturile puse la dispoziţie de autorităţi. Circa 1.200 de oameni au găsit adăpost în taberele pentru sinistraţi înfiinţate de autorităţi în jurul localităţilor afectate, relatează Reuters. La Amatrice, 50 de bătrâni şi copii au dormit într-o sală locală de sport.
În total, autorităţile au pus la dispoziţia sinistraţilor 3.500 de paturi în regiunea afectată de seism, a anunţat şeful Protecţiei Civile italiene, Immacolata Postiglione, într-o conferinţă de presă, potrivit La Repubblica.
Principalele tabere de corturi au fost înfiinţate la Accumoli, Amatrice, Montegallo şi Arqueata. De asemenea, centre de primire au fost deschise în alte cinci oraşe din regiunea Umbria unde seismul nu a provocat pagube majore.
Cu toate acestea, mulţi dintre cei care au rămas fără locuinţe în timpul seismului de miercuri au preferat să se refugieze la rude sau prieteni din alte regiuni. De asemenea, unii oameni au ales să doarmă în maşini, pentru a fi aproape de oraşele lor, aflate în ruină.
Aproximativ 2.100 de oameni au cerut ajutor, inclusiv alimente, din partea autorităţilor.
Unii supravieţuitori, escortaţi de pompieri, au primit dreptul de a se întoarce în casele lor pentru a lua lucrurile esenţiale pe care le-au mai găsit.
Seismul de miercuri a fost urmat de aproape o mie de replici, dintre care cea mai recentă vineri dimineaţă. Aceasta a avut magnitudinea 4,7 şi a provocat panică la Amatrice.