Zilele lui Elon Musk în calitate de consilier principal al lui Donald Trump la Casa Albă s-ar putea să se apropie de sfârșit, la fel și în ceea ce privește Departamentul pentru Eficiență Guvernamentală (DOGE), care se ocupă de reducerile de personal.
Președintele Donald Trump a sugerat că aliatul său apropiat Musk ar putea fi nevoit să se întoarcă la conducerea companiilor sale cu normă întreagă și că misiunea tumultoasă a DOGE va fi fost îndeplinită după concedierea a zeci de mii de angajați guvernamentali.
„Cred că este uimitor, dar cred, de asemenea, că are o companie mare de condus și, astfel, la un moment dat, se va întoarce”, a spus Trump despre CEO-ul Tesla. „El vrea. L-aș păstra atâta timp cât l-aș putea păstra”.
Comentariile președintelui, făcute în cadrul unei ceremonii de semnare la Casa Albă a unui ordin executiv prin care se solicită un control sporit al celor care revând bilete de concert, au venit pe fondul îngrijorării tot mai mari a opiniei publice cu privire la haosul și tulburările provocate de DOGE.
Musk este clasificat ca angajat guvernamental temporar, serviciile sale la Casa Albă fiind limitate la 130 de zile. Conform acestei denumiri, mandatul său s-ar încheia la sfârșitul lunii mai. Cu toate acestea, un oficial al Casei Albe a declarat pentru POLITICO în februarie că nu se întrevede un sfârșit al perioadei în care a lucrat alături de Trump și că a fost „aici pentru a rămâne”.
De când s-a alăturat guvernului, Musk – după propria sa descriere – a tăiat cu drujba forța de muncă federală, inclusiv prin măsuri de eliminare a unor agenții precum Agenția Statelor Unite pentru Dezvoltare Internațională și Institutul pentru Pace al Statelor Unite. Efortul nu este însă popular, mai mult de jumătate dintre alegători într-un sondaj Quinnipiac recent afirmând că miliardarul și DOGE fac rău țării.
Trump a declarat reporterilor de la Casa Albă că influența DOGE va persista deoarece membrii Cabinetului și șefii agențiilor au „primit o mare educație” din această experiență. „Va exista un moment în care secretarii vor fi capabili să facă această muncă”.
Tesla, între timp, se confruntă cu turbulențe majore. Vânzările mașinilor sale electrice se prăbușesc în întreaga lume, deoarece furia alimentată de Musk face ca vehiculele să devină din ce în ce mai nepopulare pentru consumatorii care altădată veneau în număr mare la marcă. Prețul acțiunilor companiei a scăzut cu 36% în primul trimestru.
Într-un interviu acordat săptămâna trecută postului Fox News, Musk a părut să pregătească terenul pentru plecare: „Cred că vom fi realizat cea mai mare parte din munca necesară pentru a reduce deficitul cu un trilion de dolari în acest interval de timp”.
Planurile președintelui american au zguduit piețele bursiere mondiale și au declanșat dispute aprinse cu cei mai mari parteneri comerciali ai SUA, scrie miercuri, 2 aprilie, The Guardian, înaintea anunțului mult așteptat al liderului de la Casa Albă.
Donald Trump va anunța, la Casa Albă, cea mai recentă serie de tarife vamale, ceea ce amenință să declanșeze un război comercial global în ceea ce el a numit „Ziua Eliberării” Americii.
Trump a zguduit piețele bursiere globale, i-a alarmat pe directorii marilor companii internaționale, pe economiști și a declanșat dispute aprinse cu cei mai mari parteneri comerciali ai SUA, anunțând și amânând de mai multe ori, după preluarea celui de-al doilea mandat al său, planurile de a impune taxe la importurile străine.
Înaintea anunțului, nu au fost dezvăluite detalii privind planurile de miercuri. Președintele american urmează să vorbească la ora 20:00 GMT (23:00, ora României). Oficialii Casei Albe au declarat că punerea în aplicare a celei mai ample rescrieri a politicii comerciale a SUA va fi imediată.
Trump a precizat câteva obiective pe care dorește să le atingă prin tarifele sale: să readucă producția în SUA, să răspundă politicilor comerciale neloiale ale altor țări, să crească veniturile fiscale și să stimuleze represiunea asupra migrației și a traficului de droguri.
Punerea în aplicare a taxelor sale a fost până în prezent dezordonată, cu multiple reveniri și amânări și promisiuni vagi care nu s-au concretizat încă, remarcă publicația britanică.
Amenințările lui Trump au deteriorat relațiile SUA cu principalii lor parteneri comerciali. Prim-ministrul Canadei, Mark Carney, le-a numit „nejustificate” și a promis că va lua măsuri de retorsiune. Uniunea Europeană a anunțat că are un „plan puternic” de represalii.
Karoline Leavitt, purtătoarea de cuvânt a Casei Albe, a declarat că Trump și-a petrecut ziua de marți „perfecționând” planul comercial. „El este cu echipa sa de comerț și taxe chiar acum, perfecționându-l pentru a se asigura că acesta este un acord perfect pentru poporul american și pentru muncitorii americani”, a spus Leavitt.
Înainte de anunț, Trump a reiterat ideea impunerii așa-numitelor tarife reciproce, SUA taxând importurile la aceleași rate pe care o țară le folosește față de exporturile americane. Trump a menționat în mod specific țări precum Coreea de Sud, Brazilia și India, împreună cu UE, ca fiind posibile ținte pentru taxele reciproce.
„Lumea a jecmănit Statele Unite în ultimii 40 de ani și mai mult”, a declarat Trump pentru NBCm în weekend. „Tot ce facem este să fim corecți”, a susșinut președintele republican.
De asemenea, sunt încă în discuție taxe de 2% la toate importurile din Mexic și Canada, doi dintre cei mai mari parteneri comerciali ai SUA, tarife pe care Trump dorește să le utilizeze pentru a forța aceste țări să reprime migrația și traficul de droguri în SUA. La începutul lunii martie, Trump a amânat pentru a doua oară începerea aplicării taxelor după ce a negociat cu liderii celor două țări.
Potrivit unor relatări, consilierii lui Trump îi propun, de asemenea, să impună un tarif general de 20% pentru toate importurile, ceva mai apropiat de ceea ce a promis Trump în timpul campaniei sale electorale.
Orice fel de taxe vor fi anunțate, ele se vor adăuga tarifelor pe care Trump le-a pus deja în aplicare: un tarif suplimentar de 20% pentru toate importurile din China și un tarif de 25% pentru toate importurile de oțel și aluminiu. Există, de asemenea, un tarif de 10% pentru importurile de energie din Canada.
Trump a anunțat, de asemenea, în martie, o taxă de 25% pentru toate vehiculele importate și, eventual, pentru piesele auto importate, care urmează să intre în vigoare joi.
Planurile tarifare au dus la vânzări pe piața bursieră și se dovedesc nepopulare în rândul americanilor, potrivit sondajelor. Mai multe relatări din presă sugerează că disputele interne din cadrul Casei Albe cu privire la amploarea tarifelor au exacerbat incertitudinea cu privire la ce anume vor fi, mai exact, noile taxe.
Articolele recente ale publicației Politico sugerează că unele persoane din cadrul Casei Albe consideră că secretarul pentru comerț, Howard Lutnick, este cel mai agresiv în ceea ce privește tarifele, promovând măsuri generale.
Între timp, secretarul Trezoreriei, Scott Bessent, și consilierul comercial Peter Navarro sunt amândoi mai reticenți față de impunerea unor taxe drastice.
Însă toate conflictele din cadrul Casei Albe au fost în mare parte interne, în timp ce Trump și cabinetul său și-au petrecut ultimele săptămâni încercând să prezinte tarifele ca fiind benefice pentru economia SUA, chiar dacă bursa americană a scăzut, iar încrederea consumatorilor și a companiilor s-a prăbușit.
Luni, la finalul primului trimestru din 2025, două dintre cele trei burse majore au înregistrat cel mai slab trimestru din ultimii doi ani, în timp ce Wall Street se clatină din cauza haosului provocat de războaiele comerciale ale lui Trump. În martie, încrederea consumatorilor a ajuns la cel mai scăzut nivel din ultimii patru ani.
Economiștii de la Goldman Sachs, JP Morgan și alte bănci și-au redus în ultimele zile previziunile privind creșterea economiei americane și au remarcat o creștere a șanselor de recesiune.
Neel Kashkari, președintele Federal Reserve (FED) din Minneapolis, a declarat pentru Bloomberg News că este „cea mai dramatică schimbare a încrederii de care îmi amintesc, cu excepția momentului în care a lovit (pandemia de) COVID”, a spus el. „Este de conceput că impactul asupra încrederii ar putea avea un efect mai mare decât taxele în sine”, a adăugat Kashkari.
Administrația Trump a încercat să argumenteze că scăderea încrederii are legătură cu incertitudinea privind politica comercială, nu cu impactul tarifelor în sine. Cu toate acestea, economiștii spun că impactul taxelor va fi o altă incertitudine în sine, ducând probabil la creșterea prețurilor, deoarece întreprinderile americane, care vor trebui să plătească tarifele la importuri, transferă în cele din urmă costurile către consumatori.
„Directorii executivi spun în mod constant că vor să crească prețurile”, le-a spus marți reporterilor Alex Jacquez, CEO-ul Groundwork Collaborative, un think tank progresist și un grup de advocacy.
„Ceea ce marii comercianți cu amănuntul și companiile care ar putea fi afectate de tarife plănuiesc deja să facă (…) este să transfere aceste costuri către consumatori cât mai mult posibil”, a avertizat Jacquez.
Potrivit unui articol publicat de The Washington Post, consilierii de la Casa Albă au elaborat un plan care prevede impunerea unui tarif de aproximativ 20% pentru majoritatea importurilor. Totuşi, mai multe opţiuni ar fi încă luate în calcul, astfel că acest nivel al taxelor ar putea fi modificat.
Detaliile planului comercial vor fi esențiale, mai ales după ce consilierul comercial al Casei Albe, Peter Navarro, a declarat pentru „Fox News Sunday” că aceste taxe ar putea genera venituri de 600 de miliarde de dolari anual.
Analiștii au calculat imediat că asta ar însemna o rată medie de 20% pentru toate importurile pe care le fac SUA, în loc să vizeze doar anumite state sau produse.
Trump a impus deja taxe vamale pe aluminiu, oțel și automobile, crescând în același timp taxele pentru toate bunurile importate din China. Acest lucru a tulburat piețele, pe fondul temerilor că un război comercial de amploare ar putea declanșa o încetinire accentuată a economiei globale.
În această perioadă de incertitudine, prețul aurului a crescut vertiginos, atingând un nivel record de peste 3.000 de dolari pe uncie. Prețul metalului prețios a urcat cu 19% în acest an, după ce în 2024 a înregistrat o creștere de 27%, cel mai mare randament anual al său din ultimul deceniu.
Uniunea Europeană va răspunde „înainte de sfârșitul lunii aprilie” noilor taxe vamale ale SUA pe care președintele american Donald Trump le va anunța în această seară, a declarat miercuri purtătoarea de cuvânt a guvernului francez, Sophie Primas, potrivit AFP.
„Vor fi două răspunsuri. Primul, care va fi la jumătatea lunii aprilie, este o ripostă la taxele vamale deja decise (de SUA) asupra oțelului și aluminiului (…) Apoi, va fi realizat un studiu precis, pentru fiecare sector de activitate, iar o decizie europeană ar trebui anunțată înainte de sfârșitul lunii aprilie, într-un mod concordant, unit și puternic de către UE”, a explicat reprezentanta guvernului francez, după o ședință a acestuia.
„Sunt în desfășurare activitățile pentru a vedea care sectoare de activitate vor fi purtătoarele acestei riposte”, a adăugat ea, precizând că președintele francez Emmanuel Macron urmează să discute miercuri după-amiază această chestiune cu președinta Comisiei Europene, Ursula von der Leyen.
„Trebuie să fim foarte atenți în alegerea acestor sectoare de activitate și în același timp foarte uniți, întrucât în mod evident Statele Unite vor încerca să ne dezbine și să găsească puncte de divergență între țările europene”, a indicat aceeași purtătoare de cuvânt, conform Agerpres.
Întrebat la Bruxelles despre declarațiile purtătoarei de cuvânt a guvernului francez, purtătorul de cuvânt al Comisiei Europene pentru comerț, Olof Gill, a exprimat nemulțumirea acestei instituții față de gestul Parisului.
„Franța nu vorbește în numele Uniunii Europene în ce privește politica comercială. Noi suntem cei care facem acest lucru”, a indicat purtătorul de cuvânt comunitar.
La rândul ei, purtătoarea de cuvânt a șefei Comisiei Europene, Ursula von der Leyen, Paula Pinho, a declarat că aceasta din urmă se află „în contact cu liderii UE asupra acestui subiect important” pentru a formula „un răspuns coordonat la care să contribuie diferiți lideri” europeni.
Administrația președintelui american Donald Trump a impus deja taxe vamale de 25% asupra tuturor importurile de oțel și aluminiu și a anunțat miercurea trecută taxe vamale tot de 25% pentru importurile din sectorul auto.
Ca represalii față de taxele vamale asupra oțelului și aluminiului, Comisia Europeană a decis să impună începând din aprilie taxe vamale pentru o diversitate de produse importate de statele UE din SUA, în valoare totală de până la 26 de miliarde de euro.
O primă serie a acestor taxe urma să intre în vigoare de la 1 aprilie, dar a fost amânată de Comisia Europeană până la jumătatea lunii, pentru a mai da o șansă negocierilor cu SUA care să evite un război comercial.