UPDATE: Un cutremur cu magnitudine 3.1 s-a înregistrat duminică după amiază şi în Bulgaria.
CUTREMUR la graniţa României, după ce sâmbătă sudul ţării noastre a fost mişcat de un seism din Marea Egee.
Un cutremur puternic cu magnitudinea de 6,9 grade s-a produs in dimineata zilei de sambata, 24 mai, in Marea Egee.
Cutremurul a avut loc la ora 9h25min UTC (12h25min ora Romaniei) , potrivit datelor publicate de Centrul Seismologic Euro-Mediteranean. Epicentrul cutremurului a fost localizat in Marea Egee, la cca. 260 km nord-vest de IZMIR (vestul Turciei). Seismul s-a produs la adancimea de 27 km, iar magnitudinea a fost de 6,9 grade pe scara bazata pe moment seismic. Cutremurul a fost urmat de mai multe replici cu magnitudini de peste 4,0grade, dintre care cea mai puternica a avut loc la ora 9h31min UTC, magnitudinea acesteia fiind de 5,0 grade.
Miscarea seismica a fost resimtita pe o arie larga in insulele grecesti din Marea Egee, in vestul Turciei (inclusiv la ISTANBUL si IZMIR), in mai multe tari balcanice (mai intens in Bulgaria) dar si in sudul Romaniei. In Romania, miscarea seismica a fost resimtita in sudul Olteniei si al Munteniei, la CRAIOVA si in alte orase, inclusiv la BUCURESTI. Cutremurul s-a mai simtit la GALATI, DROBETA TURNU-SEVERIN, TURNU MAGURELE, CONSTANTA, precum si in mai multe localitati din judetele Ialomita si Calarasi. In sudul Romaniei, cutremurul a fost resimtit cu intensitati de cca. III pana la III-IV grade pe scara Mercalli.
În urma cutremurului din Marea Egee, cel putin 260 de oameni au fost raniti in vestul Turciei in urma cutremurului de magnitudine 6,9 produs in Marea Egee, in principal din cauza panicii. Miscarea seismica a fost resimtita destul de intens pe intreg teritoriul Bulgariei, inclusiv in capitala SOFIA. Socul principal a fost urmat de un mare numar de replici, unele cu magnitudini cuprinse intre 4,6 si 5,0 grade, resimitite in vecinatatea epicentrului.
Cutremurul cu cea mai mare magnitudine de anul acesta din România a avut 5 grade şi s-a înregistrat la 29 martie, tot în zona seismică Vrancea.
Anul acesta, în zona seismică Vrancea au fost înregistrate şapte cutremure cu magnitudinea de cel puţin 4 grade. Cel mai mare dintre acestea a avut 5 grade şi s-a produs în 29 martie.
La 6 octombrie 2013, în Vrancea s-a produs un cutremur de 5,5 grade pe scara Richter, cel mai mare din ultimii patru ani. Seismul a fost simţit şi la Bucureşti, dar şi în nordul Bulgariei şi în Republica Moldova.
Anul trecut, în zona Vrancea s-au mai produs opt seisme cu magnitudinea de cel puţin 4 grade, la 21 noiembrie (4,4 grade), 15 octombrie (4,7 grade), 11 august (4,5 grade), 28 iulie (4 grade), 12 iulie (4,1 grade), 20 iunie (4,2 grade), 21 aprilie (4,2 grade) şi 6 martie (4,2 grade).