ASF nu a confirmat decizia până în acest moment, însă urmează o reacția oficială în cursul zilei de vineri dimineață, potrivit unor surse Libertatea. Nici compania Euroins nu a venit cu vreo reacție în acest sens.
Nicolae Ciucă a spus, miercuri, că ASF trebuie să vină cu un raport complet și să prezinte concluziile făcute în urma verficărilor la compania Euroins, liderul pieței RCA. Premierul a avut o întrevedere cu Nicu Marcu, președintele ASF, și ulterior a declarat că trebuie găsite soluții prin care, dacă Euroins intră în insolvență, să poată fi preluată.
Ciucă a mai spus că plafonarea tarifelor RCA ar putea fi o soluţie pe o perioadă determinată de timp, dar experţii trebuie să stabilească pentru cât timp. Potrivit premierului, „trebuie soluţii prin care dacă Euroins intră în insolvenţă, să poată fi preluată.” „Poate fi o soluţie de plafonare a preţurilor, pe o perioadă determinată de timp. Stabilim cu experţi cât”, a spus premierul, joi, miniştrilor în şedinţa de guvern.
Încă de acum o săptămână, liderul PSD și al Camerei Deputaților, Marcel Ciolacu, deși nu a dat nume, anunța un posibil faliment pe piața RCA, imediat după ce prețul polițelor de asigurare a crescut, în unele cazuri și cu 40%.
Autoritatea de Supraveghere Financiară a semnalat probleme majore la Euroins și a trimis la Parchetul General trei plângeri. Una dintre sesizări: compania ar fi respins pe nedrept mii de dosare de pagubă.
La sfârșitul anului 2022, Euroins avea 2,8 milioane de contracte RCA în vigoare, adică 39% din totalul pieței de RCA.
Nicolae Ciucă a explicat care ar putea fi efectele intrării în insolvență a Euroins asupra cetățenilor.
„Discuţiile pe care eu le-am avut în calitate de premier cu preşedintele ASF au fost îndreptate tocmai în a afla dacă este nevoie de intervenţie guvernamentală şi care sunt efectele pe care intrarea în insolvenţă a Euroins le poate produce asupra cetăţenilor. Discutăm de o companie de asigurări care are o cotă de piaţă consistentă şi este nevoie în felul acesta să vedem care sunt măsurile pe care le ia ASF şi care sunt măsurile cu care Guvernul ar putea să vină să compenseze din efectele unei astfel de derulări a evenimentelor”, a declarat Nicolae Ciucă.
Premierul a mai spus că o eventuală intervenţie a Guvernului poate fi doar pe un termen limitat. „Discuţiile pe care le-am avut cu domnul preşedinte s-au încheiat în sensul în care când vor avea dumnealor o formă finală de evaluare, ne vor prezenta şi nouă care sunt concluziile şi, în funcţie de acestea, şi, sigur, de ceea ce vor propune la nivelul Parlamentului, dacă va fi nevoie, Guvernul să intervină în sensul în care să plafoneze preţul la asigurări. Ceea ce vă pot spune este faptul că nu putem să intervenim pe o perioadă nelimitată, este clar nevoia unui termen foarte bine delimitat în care se poate interveni cu măsuri guvernamentale”, a mai spus premierul.