Marcel Ciolacu a declarat că, de această dată, la alegerile prezidențiale, PSD va avea o cu totul altă strategie. Candidatul pentru funcția de președinte al României nu e obligatoriu să fie om politic sau membru PSD, spune liderul social-democraților.
„Știți foarte bine că am anunțat în interiorul partidului și în spațiul public foarte clar că desemnarea candidatului pentru funcția de președinte al României din partea PSD se va face cu totul altfel. Nu o să mai fie o decizie a unui număr mic de oameni. Întâi să mă hotărăsc dacă eu voi intra în această competiție. Cu certitudine cred că România are nevoie de un președinte de stânga. Un om care împărtășește principiile de stânga. E nevoie de o schimbare după 20 de ani pentru cel care va ocupa funcția de președinte al României. Sunt oameni de stânga în România care pot ocupa cea mai înaltă funcție din statul român. Când avem discuția de candidaturi tot timpul ne gândim numai la oameni politici. Poate că PSD de această dată nu va veni neapărat cu un om politic, ci cu un intelectual. De aceea am dat exemplul domnului Cristoiu”, a declarat Ciolacu la „Punctul Culminant”, de la România Tv.
Victor Ciutacu: Credeți că PSD ar accepta un candidat care nu e al lui, oricât de intelectual ar fi?
„Partidul alege. Va exista o competiție internă în care se va înscrie cine dorește. Eu doresc să poată candida și alte personalități care nu sunt neapărat în partid. Lumea s-a schimbat. După aceste crize, după războiul din Ucraina, lumea s-a schimbat. Partidul s-a maturizat mult în ultima perioadă și a învățat foarte mult din propriile greșeli și din greșelile celorlalți lideri. Partidul are maturitatea să-și aleagă cel mai bun candidat”, a spus Marcel Ciolacu.
Ar putea fi Mircea Geoană susținut de PSD la alegerile prezidențiale?
„Cum românii sunt suverani pe votul lor și au întotdeauna dreptate, și la partid se întâmplă la fel. Sincer să fiu, nu mi-am făcut un țel din asta. Fiecare om este liber să-și facă propria viziune și proprii pași, să-și dorească”.
Există varianta candidatului comun PNL-PSD la alegerile prezidențiale?
„Nu s-a discutat acest lucru. Dacă avem candidaturi separate la europarlamentare, la locale, e foarte greu să avem un candidat comun la prezidențiale. Am avut o construcție politică, USR, care au avut un anumit traseu comun și locale și generale. A fost în jurul unui dușman comun, care în acel moment se numea Traian Băsescu. Cred că nici eu, nici Ciucă nu avem un dușman comun. Eu și Nicolae Ciucă suntem niște oameni de bună credință, nu poate să conteste cineva acest lucru, și cred că implicarea noastră în actul de guvernare a fost pentru a depăși această perioadă complicată. Dacă există un program de țară pe care să și-l asume ambele partide, de fapt să fie o construcție politică nu pentru că există un dușman comun, ci pentru că există o viziune comună în ceea ce privește viitorul României. Nu a existat până acum o astfel de variantă în interiorul coaliției, nimeni nu a făcut o astfel de propunere. Îmi doresc mult ca România să depășească această perioadă complicată, întreaga Europă. Mi-aș dori în continuare o coaliție formată din cele două mari partide”.