UPDATE: Cutremurul a fost urmat de numeroase replici cu magnitudini de peste 5.
UPDATE Centrul de Atenționare în caz de Tsunami din Pacific (PTWC) a anulat alerta emisă duminică după producerea unui seism cu magnitudine 7,2 în apropierea țărmurilor Republicii Vanuatu, țară insulară din Oceanul Pacific, anunță EFE.
Deocamdată, nu s-au înregistrat pagube din cauza cutremurului.
Imediat după înregistrarea seismului, PTWC a atras atenția că există posibilitatea ca ”valuri periculoase” să ajungă pe coastele aflate pe o rază de 300 de kilometri distanță față de epicentrul cutremurului. Ulterior, centrul american a transmis că ”amenințarea a trecut”.
UPDATE O alertă de tsunami a fost emisă duminică după producerea unui seism cu magnitudine 7,2 (iniţial a fost anunţat 7,0) în apropierea țărmurilor Republicii Vanuatu, țară insulară din Oceanul Pacific, anunță Reuters și EFE, menționând că, deocamdată, nu s-au înregistrat pagube din cauza cutremurului.
Potrivit U.S. Geological Survey, serviciul geologic american care monitorizează mișcările telurice din întreaga lume, cutremurul a avut loc la o adâncime de 35 de kilometri sub fundul mării, la 407 kilometri de capitala statului Vanuatu, Port Vila, și la 81 de kilometri de Port-Olry.
Cu o populație de aproximativ 250.000 de locuitori, Republica Vanuatu este un arhipelag de origine vulcanică situat pe așa-numitul ”Cerc de foc al Pacificului”, în care seismele sunt frecvente. Nu toate acestea sunt urmate de tsunami, precizează Reuters.
Un cutremur cu magnitudinea 7.0 s-a produs duminică dimineaţă la 146 de kilometri nord-nord-vest de arhipelagul Vanuatu, din sudul Oceanului Pacific, a anunţat Institutul american de Geofizică USGS, care precizează că există riscul ca valuri seismice să lovească zonele aflate pe o rază de 300 de kilometri în jurul epicentrului, relatează Reuters.
Epicentrul cutremurului produs la 8.23 GMT (11.23 ora României) a fost localizat la o adâncime de 35 de kilometri în ocean.
Arhipelagul Vanuatu are peste 80 de insule şi este situat în zona „Cercului de foc al Pacificului”, unde coliziunea plăcilor tectonice provoacă frecvent cutremure şi o importantă activitate vulcanică.