”A avut loc un cutremur, care a fost resimţit în vestul Cubei (…). Persoane care se aflau în imobile înalte au fost evacuate, ca măsură de precauţie”, a anunţat marţi pe Twitter Protecţia Civilă, care a îndemnat la calm. Seismul a fost resimţit în mai multe cartiere din Havana.
Institutul american de geofizică USGS a evaluat magnitudinea cutremurului la 4,7 şi a anunţat că epicentrul a fost localizat la zece kilometri adâncime, în apropiere de Candelaria, în provincia Pinar del Rio, la 70 de kilometri vest de Havana.
Citeşte şi Cutremur cu magnitudine 4 la Strasbourg provocat de forări la un proiect geotermal
Centrul Naţional cubanez de Investigaţii Seismologice (CENIAS) a estimat o magnitudine de 5,1 şi a precizat că este vorba despre al patrulea seism resimţit din 2021” încoace pe insulă.
Ultimul cutremur important înregistrat n regiune a avut loc în ianuarie 2020. Seismul, cu o magnitudine de 7,7 a zguduit Caraibii, din Cuba în Jamaica, însă nu s-au raportat pagube, în pofida unor evacuări de la Havana la Miami.
Citeşte şi Cutremur de 5,3 grade în Grecia. Seismul a avut zece replici
Ultimul cutremur major în regiune a avut loc în ianuarie 2020 şi a avut magnitudinea 7,7. Speriați, locuitorii din Havana, capitala cubaneză, au ieșit pe străzi, iar un rezident din Kingston, capitala jamaicană, a povestit pentru AFP că seismul a durat mai mult de 20 de secunde. Mișcarea telurică a avut epicentrul în marea dintre Jamaica, Insulele Cayman și Cuba, la o adâncime de 10 kilometri. Populația din zonele de coastă a fost sfătuită să se refugieze. Unda seismică a fost resimțită până în Miami, sud-estul SUA, unde mai multe clădiri au fost evacuate ca măsură de precauție.
Cutremurul respectiv a fost cel mai mare resimţit vreodată pe teritoriul Cubei, iar în urma lui o clădire s-a prăbuşit, iar alte 300 au fost avariate. Anterior, în 1992 se produsese un cutremur de 6,9, în urma lui aproximativ 820 de clădiri au suferit daune.