Cutremurul, care a avut loc la ora locală 10.33 (22.33 GMT, duminică), a fost localizat în mare la aproape 200 km de oraşul Gisborne situat în Insula de Nord şi la o adâncime de 35 km, a precizat Institutul american de geofizică (USGS).
Organizaţia de apărare civilă neozeelandeză a declarat că este „puţin probabil ca seismul să provoace un tsunami ce va ameninţa Noua Zeelandă”.
GeoNet, serviciul de monitorizare seismică din Noua Zeelandă, a clasificat cutremurul drept „grav” şi a declarat că el a fost resimţit în partea de jos a Insulei de Nord şi în partea de sus a Insulei de Sud, cele două insule principale ale Noii Zeelande.
Noua Zeelandă este situată pe aşa-numita „Centură de foc” a Pacificului unde plăcile continentale vin frecvent în coliziune provocând activitate seismică importantă.
Ţara suferă de aproximativ 20.000 de mişcări seismice pe an, dintre care o medie de 2,5 cutremure cu o magnitudine de cel puţin 6.
În februarie 2011, un cutremur de magnitudine 6,3 în regiunea Canterbury /Insula de Sud/, în jurul oraşului Christchurch, a provocat moartea a 185 de persoane.