Cutremur puternic la graniţa României, joi dimineaţă! Un seism de magnitudine 4,8 s-a produs în nordul Bulgariei, la ora locală 8.16. Mişcarea telurică a avut loc la o adâncime de 30 de kilometri. Potrivit Centrului Seismologic Euro-Mediteraneean, cutremurul s-a produs la aproximativ 190 de kilometri de Bucureşti. În cursul serii trecute, un alt cutremur de intensitate mai mică, 2,4 pe scara Richter, a zguduit sud-estul Bulgariei.
De 15 ani nu s-a mai întâmplat aşa ceva în România. În doar prima lună a anului, pământul s-a zguduit de 58 de ori. Dacă până acum majoritatea cutremurelor aveau loc în zona seismică Vrancea, în ultima perioadă însă s-au produs seisme şi în alte zone din România. Este un bilanţ înfricoşător.
Majoritatea seismelor s-au produs în zona Vrancea care este „responsabilă” de peste 90% din totalul cutremurelor produse în România, eliberând peste 95% din energia plăcilor tectonice de sub ţara noastră.
Citeşte şi CUTREMUR cu magnitudine 4.6 la doar 10 kilometri adâncime
Mai grav este că, de la începutul anului, seismele nu s-au produs doar în zona Vrancea, ci şi în alte regiuni, în care de regulă pământul se zguduie doar o dată la câţiva ani. Moldova şi Muntenia, spre exemplu, au fost şi ele marcate de cutremure, în timp ce în Transilvania, mişcările seismice au fost mai reduse.
Citeşte şi CUTREMUR ÎN VRANCEA. Al doilea în mai puţin de 24 de ore
„Într-adevăr chiar a fost o activitate mai intensă, raportată la ultimii ani. Cel mai mare cutremur estimat pentru zona Vrancea ar fi de 7,9 grade pe scara Richter. Dar, asemenea evenimente sunt foarte rare. Iar durata unui astfel de cutremur poate să fie de jumătate de minut sau 40 de secunde. Iar acesta ar putea avea efecte devastatoare, mai ales în Bucureşti,” a declarat Mircea Radulian, directorul Instititutului Naţional de Fizică a Pământului.