Un cutremur puternic s-a produs marți seară, 19 noiembrie 2024. Seismul a avut loc în apropierea mai multor orașe, transmite Institutul Naţional de Cercetare – Dezvoltare pentru Fizica Pământului.
A fost cutremur de 5,2 grade pe scara Richter, potrivit INFP. Seismul s-a produs la o adâncime de 200 de km, lângă coasta de sud a insulei Honshu din Japonia.
„În ziua de 19 Noiembrie 2024, la ora 20:36:07 (ora locală a României), s-a produs în NEAR THE SOUTH COAST OF HONSHU, JAPAN un cutremur semnificativ cu magnitudinea mb 5.2, la adâncimea de 200.0 km.
Cutremurul s-a produs în apropierea următoarelor oraşe: 76km S de Yaizu, 76km SE de Shimada, 78km SE de Fujieda, 80km SE de Kakegawa, 86km SE de Fukuroi, 87km S de Shizuoka, 87km SE de Iwata, 93km SV de Ito, 95km SE de Hamamatsu, 98km SE de Hamakita”, a anunțat INFP.
Citește și Risc de cutremure. O zona din România ar putea fi zguduită de cutremure semnificative
Honshu este cea mai mare insulă a Japoniei, unde trăiesc 80% din locuitorii țării. De asemenea, de aici provine cea mai mare parte a producției industriale japoneze.
Insula Honshu se împarte în trei mari zone economice: Keihin cu Tokio, Yokohama și Kawasaki, Hanshin cu Kobe și Osaka, precum și Chukyo cu Nagoya. Locuitorii săi trăiesc mai ales în mediul urban (85%). Vulcanul stins Fuji, cel mai înalt vârf din țară și, totodată, unul dintre simbolurile Japoniei, se află în centrul Insulei Honshu, la vest de Tokio. Aproximativ 80% din suprafața acestei insule este ocupată de munți și podișuri.
Cu greu mai poate fi găsită în lume o regiune care să depindă în așa măsură de bunul plac al forțelor naturii ca Insula Honshu din Japonia. Dintre cele patru insule principale ale arhipelagului nipon, cea mai mare este Honshu, situată în centrul acestuia, cu o suprafață puțin mai mică decât teritoriul Angliei. În acest loc trăiesc peste 90.000.000 de oameni, adică 80% din numărul total al japonezilor.
Honshu este una dintre cele mai populate insule din lume. Acolo, înghesuiala este atât de mare, încât orașele se mai pot dezvolta doar pe verticală.
Tot arhipelagul a luat naștere în urma ciocnirii a două plăci tectonice. Afirmația potrivit căreia locuitorii din Honshu trăiesc pe un butoi cu pulbere nu este departe de adevăr. Mulți dintre vulcanii din zonă sunt încă activi, iar situarea insulei la punctul de contact al plăcilor tectonice determină ca zilnic să fie înregistrate în medie trei cutremure de pământ. Majoritatea seismelor sunt inofensive, dar se mai ajunge și la catastrofe.