Un cutremur cu magnitudinea de 4,3 grade pe scara Richter a avut loc astăzi în Ascoli Piceno. Seismul a fost resimțit în regiunile Marche și Abruzzo din Italia, scrie stiridiaspora.ro
Cutremure în cascadă în România. Activitate seismică intensă
Cutremurul, cu magnitudinea de 4,3 grade pe scara Richter, a avut loc în Ascoli Piceno. Seismul violent a fost resimțit în centrul Italiei astăzi, 9 iunie, la ora locală 13:18, la o adâncime de 22 de kilometri.
Epicentrul a fost pe coasta Piceno din Marche și a fost resimțit și în Abruzzo.
Pe rețelele de socializare, oamenii spun că l-au simțit de la Ancona la San Benedetto del Tronto până la Porto San Giorgio.
Un cutremur cu magnitduine peste 5 s-a produs în SICHUAN, CHINA, la adâncimea de 17 km. Cutremurul, de 5.4, s-a produs în apropierea următoarelor oraşe: 270km NV de Deyang, 277km NV de Mianyang, 280km NV de Chengdu.
Un cutremur cu puternic a fost înregistrat miercuri în Rusia, în zona Lacului Baikal, din Siberia. Ministrul situațiilor de urgență de la Moscova a vorbit de un seism de 8,4 grade în zona epicentrului, însă agenția americană pentru cutremure spune că seismul a avut în zona Irkutsk o magnitudine de 5,2 grade.
Prof. Dr. Ing. Gheorghe Mărmureanu, personalitate marcantă în tabloul cercetării românești din domeniul seismologiei, a vorbit recent despre viitorul mare cutremur care ar putea zgudui România şi care va avea efecte devastatoare. Seismologul a anunţat că seismul nu va avea loc înainte de 2040, ci peste 100 de ani.
Când va fi viitorul mare cutremur în România! Gheorghe Mărmureanu anunţă că pericolul major este la Bucureşti
„Seismul reprezintă factorul de risc major pentru capitala ţării. Luând drept bază de comparaţie cutremurul din 1977, se poate constata că pierderile umane şi cele materiale au reprezentat 90%, respectiv 70% din totalul acestora pe întreaga ţară. Ţinând cont de faptul că în municipiu se concentrează circa 10% din populaţia ţării, mai mult de 15% din producţia industrială, o mare pondere a activităţilor prestatoare de servicii, precum şi principalele componente ale structurilor de stat şi private, se poate afirma că riscul seismic s-a mărit în ultimii ani”, se arată în Planul de Analiză şi Acoperire a Riscurilor al Municipiului Bucureşti pentru anul 2022, realizat de Comitetul Municipiului Bucureşti pentru Situaţii de Urgenţă.