Un cutremur de 6,1 grade a lovit în largul coastei de est a Taiwanului vineri dimineață, a anunțat Serviciul Geologic al Statelor Unite, guvernul insulei confirmând că nu au existat rapoarte de pagube majore.
Cutremurul, care a putut fi resimțit în capitala Taipei, s-a produs la 7:35 dimineața (2335 GMT) la o adâncime de 15 kilometri lângă Hualien, epicentrul unui cutremur major din aprilie, potrivit USGS, scrie Voanews.
Cutremur cu magnitudine 5.3 resimţit vineri în capitala Japoniei şi zonele învecinate
Administrația Centrală a Meteorologiei din Taiwan, care a raportat inițial un cutremur cu magnitudinea de 6,3, a emis o alertă de telefon mobil avertizând oamenii să „țină calmul și să caute adăpost în apropiere”.
Televiziunea locală CTI a difuzat imagini care arată intensitatea seismului în redacţie. Autorităţile meteorologice au avertizat cu privire la eventuale replici, care ar putea atinge – în zilele următoare – magnitudinea de 5,5.
Aproximativ 12 cutremure au fost înregistrate în apropiere de Hualien după seismul principal de vineri dimineaţa.
În Hualien, două persoane blocate în lifturi în timpul cutremurului au fost salvate, potrivit biroului local de pompieri.
Dar Agenția Națională de Pompieri a spus că nu au existat pagube majore și că trenurile de mare viteză, sistemele feroviare și de metrou ale insulei funcționează toate normal.
Cu toate acestea, guvernul a cerut vigilență în urma unui cutremur de 5,4 grade care a declanșat o alertă joi.
„Ca răspuns la cutremurele continue, Ministerul de Interne a cerut publicului să rămână vigilent, să fie atent la apariția replicilor și să fie pregătit pentru cutremure”, se arată într-un comunicat.
Taiwanul se confruntă cu cutremure frecvente
Insula Taiwan, care se află joncţiunea a două plăci tectonice, este afectată cu regularitate de seisme.
La 3 aprilie, comitatul muntos Hualien a fost epicentrul unui cutremur de magnitudinea 7,4, cel mai puternic din ultimii 25 de ani potrivit autorităţilor taiwaneze, soldat cu 17 morţi.
Cutremur de 4,7 în România! Magnitudinea seismului s-a simțit în mai multe orașe
Ultimul seism major a avut loc la începutul lunii aprilie, când insula a fost lovită de un cutremur de 7,4 grade, despre care oficialii au spus că a fost cel mai puternic din ultimii 25 de ani.
Cel puțin 17 persoane au murit în acel cutremur, care a declanșat alunecări de teren și a deteriorat grav clădirile din jurul Hualien.
Românii s-au panicat foarte tare și au căutat o explicație pentru ce s-a întâmplat. Seismologul Gheorghe Mărmureanu a spus ce legătură e în cutremure și sărbători.
În ultima vreme au avut loc mai multe cutremure care au provocat panică printre oameni. Ei s-au gândit că ar fi fost determinate chiar de Învierea Domnului.
Astfel, seismologul Gheorghe Mărmureanu a spus cum au stat lucrurile, de fapt. Specialistul a spus că, în urma calculelor sale, nu a ajuns la vreo legătură între partea religioasă și evenimentele naturale, precum cutremurele.
Gheorghe Mărmureanu le-a spus românilor că ar trebui să se obișnuiască cu aceste cutremure fiindcă ne aflăm în situația Japoaniei, unde au loc zilnic. Mulți se tem că ar putea să vină un seism puternic asemănător cu cel din 1977.
„Eu sunt om de ştiinţă, fac calcule, până acum nu am văzut nicio legătură între sărbători şi cutremure. Românii ar trebui să se obişnuiască cu seismele, deja suntem ca în Japonia, ziua şi cutremurul. Staţi liniştiţi, sunt mici zgâlţâieli, nu vă panicaţi! Un cutremur mare nu se prevede în următorii ani, conform calculelor mele”, a declarat celebrul seismolog, potrivit Playtech.
Următorul cutremur major în România ar putea apărea mai repede decât s-ar aștepta oricine. Mărmureanu a identificat anumite zone din București ca fiind mai vulnerabile în fața unui cutremur major. Cartierul Pantelimon și zona dintre Piața Romană și Unirii sunt considerate a fi expuse, datorită densității populației și a construcțiilor mai vechi și mai fragile. În contrast, cartierele Militari, Drumul Taberei și Dristor sunt percepute ca fiind mai sigure, datorită structurilor mai solide și a densității mai scăzute a clădirilor înalte.
„Sunt lucruri curioase cu Vrancea. Exista niste cutremure puternice, a fost in 1800 cel mai puternic, foarte adanc, de la Moscova până la Cairo. Energia a fost consumată, aceste cutremure au loc la adancimi diferite, coordonate pe plan orizonat, chiar eu am publicat o lucrare, un fel de istorie a cutremurelor din 1701 până acum. Părerea mea este că nu poate fi vorba de un cutremur catastrofal până în 2040”, a spus Gheorghe Mărmureanu potrivit România TV.