Un cutremur cu magnitudinea 6,9 s-a produs, sâmbătă, în regiunea Insulele Kermadec din Noua Zeelandă, potrivit Serviciului de prospectare geologică al Statelor Unite (USGS). Cutremurul s-a produs la o adâncime de 152 de kilometri, potrivit USGS citat de Reuters.
Centrul Seismologic Euro-Mediteraneean a estimat anterior că seismul a avut o magnitudine de 6,6 şi s-a produs la o adâncime de 183 de kilometri.
Cutremurul din 1977 încă dă fiori românilor: peste 1.500 de victime, 32.897 de clădiri prăbuşite şi grav avariate
Nu a fost emisă alertă de tsunami în urma seismului, a precizat Sistemul de avertizare în caz de tsunami din Statele Unite.
Cutremur şi în zona Vrancea sâmbătă dimineaţă
Un cutremur cu magnitudinea 3 grade pe Richter s-a produs sâmbătă, la ora locală 8:18, în zona seismică Vrancea, judeţul Covasna, potrivit Institutului Naţional de Cercetare – Dezvoltare pentru Fizica Pământului (INCDFP).
Seismul s-a înregistrat la o adâncime de 61 de kilometri în apropierea următoarelor oraşe: 42 km est de Braşov, 67 km nord de Ploieşti, 124 km nord de Bucureşti, 126 km nord-est de Piteşti, 127 km sud-vest de Bacău, 148 km vest de Brăila, 150 km vest de Galaţi, 156 km est de Sibiu, 189 km nord de Ruse şi 212 km sud-vest de Iaşi, informează Agerpres.
De la începutul lunii martie a acestui an, în România au avut loc şapte cutremure, cu magnitudini cuprinse între 2,2 şi 3,3 grade pe scara Richter.
Cea mai puternică mişcare tectonică din 2023, în România, a avut loc pe data de 13 februarie în zona Olteniei, în judeţul Gorj, de 5,2 grade, la o adâncime de 16 kilometri.
A doua zi, în aceeaşi zonă, s-a produs un nou cutremur cu magnitudinea de 5,7, la adâncimea de 6,3 kilometri.
După cutremurul care a avut loc joi dimineață, majoritatea românilor se tem de ce e mai rău. Gheorghe Mărmureanu, directorul onorific al Institutului Naţional de Fizică a Pământului, anunță că un mare cutremur ar urma să aibă loc în țara noastră, în jurul anului 2040.
Citește și Cutremur cu magnitudine 5.3 în România. S-a simţit şi la Bucureşti
„Va fi un cutremur (n.r. în jurul anului 2040) cu o magnitudine de peste 7, cu efecte puternice, însă acest lucru depinde de o multitudine de factori și parametri, precum: ora, anotimpul, locația, epicentrul, unde îi va prinde pe oameni, la serviciu, acasă, la școală etc. De exemplu, la cutremurul din 4 martie 1977, au căzut multe clădiri. Am văzut blocuri care s-au prăbușit, deși altele care erau în proximitate, mai rău construite, nu au căzut. Prin urmare, a depins și de direcția, poziția, cutremurului. Sunt o mulțime de factori cu privire la producerea cutremurelor. Nu este o chestiune de ghicit cum se va întâmpla exact”, a declarat Gheorghe Mărmureanu, pentru DCNews.
„Am scris numeroase cărți pe această temă, acolo am arătat în detaliu. De exemplu, a fost un cutremur în 1802, cel mai mare ca anvergură, dar nu a murit nimeni. S-a simțit de la Moscova până la Cairo. Este adevărat că au căzut foarte multe biserici și clădiri. Și, din aceste motive, vă spun că lucrurile sunt foarte relative”, a adăugat seismologul.
Un cutremur de 5,3 grade a avut loc joi dimineață, în zona seismică Vrancea, Buzău, la adâncimea de 168.925 km.
Acesta s-a produs la 57km E de Brasov, 75km N de Ploiesti, 117km SV de Bacau, 130km N de Bucuresti, 134km V de Braila, 135km V de Galati, 141km NE de Pitesti, 171km E de Sibiu, 195km N de Ruse, 200km SV de Iasi.
Cel mai mare seism din acest an s-a produs în data de 16 ianuarie 2022 şi a avut magnitudinea de 4,4, în timp ce anul trecut a fost înregistrat pe data de 26 mai un cutremur cu o magnitudine de 4,7. Mişcarea tectonica a fost resimţită şi la Bucureşti.