UPDATE CUTREMUR TURCIA. Bilanțul deceselor provocate de cutremurele devastatoare de luni a trecut de 7.200 de persoane în Turcia și Siria, potrivit Sky News. Numărul persoanelor care au fost ucise în Turcia și Siria în urma celor două cutremure puternice a crescut din nou. Bilanțul total al victimelor se ridică acum la 7.266 de morți. Noul bilanț a fost realizat după ce ministrul turc al Sănătății a anunțat că 5.434 de persoane au fost ucise numai în Turcia. Operațiunile de căutare și salvare sunt în defășurare, astfel încât bilanțul va suferi și alte modificări.
UPDATE CUTREMUR TURCIA. Cel puţin 6.326 de persoane din Turcia şi Siria au murit în urma cutremurului cu magnitudinea de 7,8 care a lovit luni regiunea, potrivit celor mai recente bilanţuri, citate de CNN.
Update. Numărul persoanelor decedate în urma cutremurelor din Turcia și Siria a ajuns la 5.000 de persoane.
Update. Bilanțul cutremurelor din Turcia și Siria a ajuns la aproape 4.900 de decese.
Cel puțin 4.372 de persoane și-au pierdut viața în urma cutremurelor care au avut loc luni dimineață în Turcia și Siria. În Turcia au murit 2.921 de persoane și 15.834 au fost rănite, potrivit lui Yunus Sezer, şeful serviciilor pentru dezastre din Turcia.
În Siria, 1.451 de morţi şi 3.531 de răniţi au fost raportate de oficiali.
Cel puţin 5.606 clădiri s-au prăbuşit în Turcia în timpul şi după cutremur, potrivit Agenţiei de gestionare a dezastrelor şi a situaţiilor de urgenţă din Turcia. Există rapoarte despre distrugeri similare în nordul Siriei.
Un cutremur cu magnitudinea 7,8 a lovit luni sudul Turciei, în apropiere de oraşul Gaziantep, a raportat Serviciului de prospectare geologică al Statelor Unite (USGS). Seismul a avut loc la ora locală 04.17 (01.17 GMT), la o adâncime de aproximativ 17,9 kilometri. Cutremurul a durat aproape un minut, potrivit CNN.
La câteva ore distanță, un al doilea cutremur cu magnitudinea de 7,7 grade pe scara Richter a zguduit din nou Turcia. Asta după ce, dimineaţă, un seism la fel de puternic a făcut peste 1.300 de victime atât în Turcia, cât şi în Siria.
Opt cetățeni români, care se aflau în Adana, au solicitat să fie repatriati. Ambasada României la Ankara a întreprins toate demersurile necesare pentru preluarea la bordul aeronavei și transportul în siguranță în România. Odată ajunși în România, IGSU va asigura preluarea pasagerilor și transportul acestora către localitățile de domiciliu.
România a trimis în Turcia o echipă de salvare RO-USAR formată din 60 de persoane şi 4 câini de căutare, precum şi trei aeronave, care vor transporta şapte tone de echipamente.
„Am oferit sprijinul prin Mecanismul de Protecţie Civilă Europeană, prin care s-a primit solicitarea din partea autorităţilor turce. Am fost acceptaţi. Am fost a doua echipă acceptată, după Olanda, pentru trimiterea de echipe de căutare, salvare. La acest moment, echipa noastră este formată din 60 de persoane, care includ: 52 de persoane din partea Unităţii de căutare-salvare a Inspectoratului General pentru Situaţii de Urgenţă; personal medical – doi medici şi doi asistenţi de la SMURD Bucureşti: doi voluntari de la Clubul de câini utilitari, cu doi câini care au mai participat la misiuni, pe lângă cei doi câini care sunt trimişi şi de IGSU. Deci, vorbim de patru câini de căutare, din zonele de cutremur, antrenaţi în acest sens”, a spus șeful Departamentului pentru Situaţii de Urgenţă, Raed Arafat.