Un cutremur puternic, cu magnitudinea moment de 6,0 grade, s-a produs pe Dorsala Indiana de Sud-Vest (Sudul Oceanului Indian). Seismul a avut loc la ora 4h23min UTC. Potrivit datelor publicate de Centrul Seismologic Euro-Mediteranean, epicentrul seismului a fost localizat in Sudul Oceanului Indian, pe Dorsala Indiana de Sud-Vest.
Cutremurul s-a produs la adancimea de 10 km si a avut magnitudinea de 6,0 grade pe scara bazata pe moment seismic.
Cutremur moderat cu magnitudinea de 5,2 grade si in Sudul Iranului
Un cutremur moderat, cu magnitudinea mb de 5,2 grade (magnitudinea locala 5,0), s-a produs in ziua de luni, 15 noiembrie, in provincia Hormozgan din Sudul Iranului.
Iranul a fost lovit de un nou cutremur violent. Încă două seisme au zguduit din temelii țara în urmă cu o zi!
Seismul a avut loc la ora 13h36min UTC (ora locala 17h06min). Potrivit datelor publicate de Centrul Seismologic Euro-Mediteranean si de Centrul Seismologic Iranian din cadrul Institutului de Geofizica al Universitatii din Teheran, epicentrul cutremurului a fost localizat in provincia Hormozgan, la 56 km Nord-Nord-Vest de localitatea Bandar Abbas.
Seismul s-a produs la adancimea de 10 km si a avut magnitudinea mb de 5,2 grade (magnitudinea ML 5,0).
Evenimentu a reprezentat cea mai puternica replica a seismelor cu magnitudini de 6,0-6,4 grade produse in ziua de duminica, 14 noiembrie, in aceeasi zona.
În România cutremurele au loc preponderent în zona seismică Vrancea
Un cutremur, cu magnitudinea 3, s-a produs vineri, la ora locală 10:09, în zona seismică Vrancea, judeţul Vrancea, potrivit informaţiilor publicate de Institutul Naţional de Cercetare – Dezvoltare pentru Fizica Pământului (INCDFP).
În decursul lunii noiembrie, în România au avut loc alte trei cutremure, cu magnitudini cuprinse între 2 şi 2,9 grade pe scara Richter.
Cel mai important seism din acest an s-a produs pe data de data de 26 mai şi a avut o magnitudine de 4,7 grade. Cutremurul a fost resimţit şi la Bucureşti
Cutremurele din România au au loc preponderent în zona seismică Vrancea și sunt în strânsă legătură cu faptul că această zonă este de convergență între mai multe blocuri tectonice, respectiv zona Euro-Asiatică, Africană și Indo-Australiană. „Din cauza presiunilor exercitate din mai multe direcţii, se produc ruperi în interiorul respectivului bloc, acestea fiind la originea mişcărilor seismice vrâncene”, se arată într-un studiu al INFP.
Cutremur puternic în Japonia. Totul a durat 15 secunde, dar a fost panică
În această zonă au loc cele mai frecvente seisme, iar ele pot ajunge la magnitudini de până la 7,7 grade Richter. Din fericire, în această zonă, cutremurul este produs la adâncimi destul de mari, fapt care determină energia seismului să se repartizează pe o suprafață mult mai mare. Avantajul acestor tipuri de cutremure este faptul că sunt mai puțin periculoase decât cele de suprafață.
„În medie, în Vrancea se produc cam 4 sau 5 seisme mai importante în fiecare secol (cutremure cu magnitudinea egală sau mai mare de 6,7 grade pe scara Richter), circa 10 seisme de magnitudine 6,0 până la cel mult 6,5-6,6 grade, precum şi peste 100 de cutremure mai slabe, cu magnitudinea mai mare sau egală cu 5,0 pe scara Richter. Anual, în Vrancea se produc peste 100 de seisme slabe, în general imperceptibile, din cauza adâncimilor mari la care au loc, şi doar 8-12 seisme de magnitudine 4-5 care sunt uneori resimţite în oraşele mari din sudul şi estul ţării, dar fără urmări. Uneori se mai produc şi cutremure de tip crustal, cu efecte locale, dar cu magnitudini mici, care rareori ating 5 grade pe scara Richter”, au arătat cei de la cutremure.net.