CUTREMUR VRANCEA. „Nu sunt motive de îngrijorare”, anunţă directorul ştiinţific al INFP

Cutremurul din Vrancea produs miercuri la prânz, cu magnitudinea de 4,6 pe scara Richter, se încadrează în categoria seismelor moderate şi nu poate fi considerat un pre-şoc pentru un cutremur mare, susţine Mircea Radulian, directorul ştiinţific al Institutului Naţional de Cercetare- Dezvoltare pentru Fizica Pământului (INFP).
Filip Stan
14 mart. 2018, 12:26
CUTREMUR VRANCEA.

„Este cel mai mare cutremur din acest an, care a apărut după o pauză de cinci luni. Ultimul cutremur cu magnitudine de peste 4 a fost la sfârşitul lunii octombrie 2017 şi era de aşteptat să apară un cutremur de acesta, moderat îl numim noi, pentru că Vrancea generează astfel de cutremure destul de frecvent, de la o lună la alta, şi el a mai eliberat cumva energia acumulată în ultimele luni. Nu trebuie să ne îngrijoreze. El se încadrează foarte bine în ceea ce ne aşteptăm noi pentru zona Vrancea, la scara aceasta de cutremure moderate. Trebuia cumva să vină pentru că altfel putea să fie o problemă, dacă era o pauză mai mare de cutremure de acest gen”, a declarat miercuri, pentru AGERPRES, Mircea Radulian.

El a precizat că seismul de 4,6 din Vrancea nu spune nimic deosebit despre eventualitatea producerii unui cutremur mare, acesta fiind greu de prevăzut.

„Este normal că a apărut şi părerea mea este că nu înseamnă nimic deosebit, dar ştiti că un cutremur mare poate să vină oricând. Este greu de prevăzut, dar părerea mea este că el nu poate fi considerat un pre-şoc pentru un cutremur mare. Este un cutremur destul de obişnuit pentru zona Vrancea şi nu trebuie să ne îngrijorăm”, a adăugat acesta.

Radulian nu exclude apariţia unor replici dar în mod evident acestea vor avea o magnitudine mai mică.

„S-ar putea să apară şi replici dar nu deosebite, evident mai mici decât acesta, şi oricum câteodată în Vrancea mai apar două trei cutremure grupate într-o zi două, poate să apară, dar e puţin probabil să fie mari ca acesta. În ceea ce priveşte revizuirea magnitudinii s-ar putea să mai facem o revizuire, în maximum o oră. Deocamdată s-a făcut manual pe un număr de staţii, dar noi avem o reţea destul de mare, 150 de staţii, şi atunci vom mai face încă o revizuire finală, chiar cu toate datele. Acum a fost una ca să avem o estimare cât mai rapidă”, a precizat Radulian.

Într-un interval de aproximativ o oră de la producerea seismului de miercuri, specialiştii Institutului Naţional de Cercetare- Dezvoltare pentru Fizica Pământului (INFP) au revizuit, de trei ori, magnitudinea cutremurului din judeţul Vrancea. Ultima revizuire indică un seism de 4,6 pe scara Richter.

Şi adâncimea la care s-a produs seismul a fost revizuită la 139 de kilometri, de la 157 kilometri iniţial. Cutremurul a avut loc în apropierea oraşelor Nehoiu (41 km), Covasna (45 km), Slănic-Moldova (52 km), Târgu Secuiesc (55km) şi Odobeşti (56 km).

Potrivit datelor INFP, acesta este cel mai puternic cutremur produs în România în 2018. Anul trecut, în luna octombrie, s-au înregistrat două seisme cu magnitudinea de 4,2 pe scara Richter în zona Vrancea (unul în judeţul Vrancea, în 8 octombrie, şi unul în judeţul Buzău, în 28 octombrie).

În 2017, în România, cel mai mare seism a fost înregistrat pe 8 februarie, în judeţul Buzău, la ora 17:08, şi a avut o magnitudine de 5 grade pe Richter, cutremurul fiind resimţit şi la Bucureşti.

Cele mai puternice cutremure produse în România în ultimii 27 ani au fost înregistrate pe 30 şi 31 mai 1990, magnitudinea acestora fiind de 6,9, respectiv 6,4 grade pe scara Richter.

DailyBusiness
Codul rutier. Regula pe care șoferii o IGNORĂ în România
Spynews
Trupul neînsuflețit al lui Silviu Prigoană a fost ridicat de la INML Brașov. Ce se va întâmpla înainte de a fi depus la capelă
Bzi.ro
Adriana Bahmuțeanu, mesaj înduioșător pentru fiii cei mari ai lui Silviu Prigoană: ”Să le trimită dramul de înțelepciune!”
Fanatik.ro
Mai putea fi salvat Silviu Prigoană? Motivul pentru care ambulanța cu medic a ajuns la 24 de minute de la apelul 112
Capital.ro
Teo Trandafir este în doliu, dar nu poate plânge: N-am voie, voi fi exact cum el și-a dorit
Playtech.ro
Cum a apărut Honorius Prigoană la IML Brașov. A șocat pe toată lumea. Cum s-a îmbrăcat
DailyBusiness
Taxă nouă la bancomate! Cât va costa să scoți numerar de la ATM
Adevarul
UE intervine în scandalul România-Rusia provocat de recuperarea tezaurului de 91,5 tone de aur
wowbiz.ro
Silviu Prigoană a fost înmormântat în secret! Fiul său cel mare, Honorius, a confirmat totul. PRIMELE IMAGINI de la locul său de veci: „A fost depus în cavoul familiei” | EXCLUSIV
Spynews
Cum se face corect manevra Heimlich. Metoda care le poate salva viața oamenilor în câteva secunde
Spynews
Cine este bărbatul misterios care a petrecut timp în vila lui Silviu Prigoană, de când s-a aflat că a murit. Va juca un rol foarte important în ce urmează să se întâmple
Evz.ro
Când se merge la nași cu ploconul de Lăsata Secului pentru Postul Crăciunului. Un obicei special
Ego.ro
Atac la Silviu Prigoană, chiar și după ce a murit! ”L-am blestemat!”
Prosport.ro
FOTO. Andreeea Bălan, apariție spectaculoasă la Protevelion 2025. Rochia a lăsat la vedere mult
kanald.ro
O nouă recalculare a pensiilor de la 1 ianuarie 2025: Cu ce procent ar putea sa crească pensiile
Cancan.ro
Nu au luat 30.000€! Câți bani au primit Nicolai Tand și Sorin Brotnei, de fapt, pentru că au câștigat Asia Express 2024
Playsport.ro
IMAGINILE MOMENTULUI! Arbitra de 24 de ani a fost prinsă cu observatorul de 3 ori mai în vârstă ca ea și video-ul compromițător a fost făcut public!
Capital.ro
Unde a fost îngropată ELODIA. Dan Diaconescu aruncă bomba: La marginea…
StirileBZI
Ce se întâmplă dacă nu plătești la timp întreținerea: Greșeala care te trimite în instanță!
Prosport.ro
FOTO. Cum arată femeia cu care toți bărbații vor să aibă o relație
stirilekanald.ro
Cum arată CAVOUL lui Prigoană! FOTO EXCLUSIV
substantial.ro
Iranul intenționează să deschidă o clinică pentru femeile care sfidează legile hijabului
MediaFlux
RĂSTRUNARE de SITUAȚIE! PRIGOANĂ ar fi fost DEJA ÎNGROPAT
Shtiu.ro
Cine a inventat CNP-ul și CE ASCUNDE ultima CIFRA a CNP-ului? Dacă ai 3 sau 8 însemană că...
Puterea.ro
Cea mai veche roată? Descoperirea fusurilor de tors din Israel rescrie istoria tehnologiei