Numar record reliefat de Indexul Global privind Terorismul: 32,000 oameni si-au pierdut vietile in urma atacurilor teroriste din anul 2014, scrie caplimpede.ro.
Desi marea majoritate a atacurilor au avut loc in 5 tari, terorismul se raspandeste, din ce in ce mai multe tari inregistrand atacuri si decese.
Citeşte şi Casa Albă: Rusia şi-a intensificat loviturile asupra Statului Islamic în Siria
Aflandu-se deja in cel de-al treilea an de existenta, Indexul Global al Terorismului ofera o analiza detaliata a tendintelor in terorism pe teritoriul a 162 de tari, in ultimii 15 ani. Acesta investigheaza tiparele terorismului in functie de activitate geografica, metoda atacului, organizatiile implicate in atac si contextul national economic si politic, noteaza caleaeuropeana.
Date importante
– Numarul deceselor cauzate de atacuri teroriste a ajuns la un record de 32.658 de oameni in anul 2014, o crestere de 80% fata de anul anterior.
– Boko Haram si ISIS, impreuna, sunt raspunzatori de 51% dintre decesele cauzate de atacuri teroriste revendicate in 2014. Ambele grupuri tintesc cetateni in general.
– 78% dintre decese si 57% dintre atacuri au avut loc in doar 5 tari: Afganistan, Iraq, Nigeria, Pakistan si Siria.
– Irak este tara cea mai afectata de terorism, 9.929 fiind cel mai mare numar de fatalitati inregistrate intr-o singura tara.
– Nigeria a avut cea mai mare crestere a activitatii teroriste, inregistrand 7.512 decese in 2014, o crestere de 300% fata de 2013.
– Costul economic global al terorismului a ajuns la suma record de 52.9 miliarde de dolari.
– Din anul 2000, au avut loc peste 61.000 de atacuri teroriste care s-au soldat cu peste 140.000 de decese.
– Global, de 13 ori mai multi oameni isi pierd viata prin omucidere decat in atacuri teroriste.
Activitatea terorista continua sa creasca si sa se raspandeasca
Citeşte şi Jihadiştii se droghează înainte de atentate. O substanţa halucinogenă îi face puternici şi curajoşi
In ultimii 15 ani a avut o crestere dramatica a activitatii teroriste. In ziua de azi, un astfel de atac ucide de 9 ori mai multi oameni decat in 2000, iar atacurile si decesele au loc in mai multe tari decat oricand altcandva.
Desi peste 60% dintre tarile analizate de Index nu inregistreaza nici un fel de activitate terorista, numarul tarilor care raporteaza cel putin un deces in urma unui atac terorist a crescut de la 59 in 2013 la 67 in 2014. Acest numar include anumite tari membre OECD precum Austria, Australia, Belgia, Canada si Franta.
Cauzele terorismului
Cei doi factori cel mai puternic asociati terorismului sunt nivelul violentei politice si conflictul. 92% dintre toate atacurile teroriste dintre 1989 si 2014 au avut loc in tari in care violenta politica a guvernului era raspandita, in timp ce 88% dintre toate atacurile teroriste dintre 1989 si 2014 au avut loc in tari care se confruntau sau erau implicate in conflicte violente.
Totusi, cauzele terorismului difera: in tarile membre OECD, factori socio-economici precum lipsa oportunitatilor si coeziunea sociala scazuta sunt corelate in mod semnificativ, in timp ce in tarile care nu sunt membre OECD, conflicte interne, teroarea politica si coruptia sunt corelate puternic.
„Avand in vedere ca am identificat un numar de factori socio-politici care favorizeaza terorismul, e important sa implementam politici care incearca sa adreseze aceste cauze asociate. Aceasta strategie include reducerea violentei sponsorizata de stat, difuzarea nemultumirilor de grup si imbunatatirea respectului pentru drepturile omului si libertatile religioase, luand in acelasi timp in considerare nuantele culturale”, a declarat Steve Killelea, fondatorul si presedintele executiv al Institutului pentru Economie si Pace.