Thomas Lecocq a făcut măsurători speciale într-un loc aglomerat cum este capitala Belgiei şi a constatat că Bruxellesul înregistrează o reducere de aproximativ 30% până la 50% a zgomotului seismic ambiental. Fenomenul a început să fie sesizabil de la jumătatea lunii martie, când Belgia a început să implementeze primele măsuri restrictive menite să împiedice răspândirea noului coronavirus. Acest nivel de zgomot este egal cu ceea ce ar vedea seismologii în ziua de Crăciun, a constatat Thomas Lecocq.
În aceste condiţii de linişte, seismologii sunt capabili să detecteze cutremure mai mici și alte evenimente seismice pe care anumite stații seismice nu le-ar fi înregistrat. Spre exemplu, stația seismică din Bruxelles este în vremurile normale inutilă spune cercetătorul, fiindcă zumzetul zilnic al orașului nu i-a în seamă evenimente seismice mai mici care se produc în interiorul Pământului, însă în noile condiţii de linişte aceste mişcări telurice pot fi înregistrate.
De asemenea, seismologii din alte orașe observă efecte similare în propriile localităţi. Paula Koelemeijer a postat pe Twitter un grafic care arată cum a fost afectat zgomotul din Vestul Londrei, cu scăderi în perioada după ce școlile și locurile sociale din Regatul Unit s-au închis. Celeste Labedz, doctorand la Institutul Tehnologic din California, a postat un grafic care arată o scădere mai accentuată în Los Angeles.
Thomas Lecocq concluzionează că graficele care înregistrează zgomotul uman sunt dovezi că oamenii ascultă avertismentele autorităților de a rămâne în interior și de a evita cât mai mult posibil activităţile în exterior.