Cutremurele care ar putea fi provocate de oameni ameninţă 7 milioane de americani

Cutremurele de pământ cauzate de practicile specifice extracției petrolului și a gazelor amenință 7 milioane de oameni din centrul Statelor Unite ale Americii, a declarat luni United States Geological Survey (USGS) la lansarea primei hărți a riscurilor seismice generate de oameni, informează marți agenția de presă DPA.
Alina Costache
29 mart. 2016, 11:35
Cutremurele care ar putea fi provocate de oameni ameninţă 7 milioane de americani

Odată cu revizuirea hărții pericolelor seismice din SUA, agenția guvernamentală a inclus pentru prima dată și cutremurele aferente extracției petrolului și a gazelor, alături de seismele care apar în mod natural.

Mark Petersen, șef al operațiunilor de întocmire a hărților de hazard seismic (USGS National Seismic Hazard Mapping) a declarat că includerea datelor privind cutremurele provocate de om „a crescut în mod semnificativ” capacitatea de estimare globală riscurilor de cutremur.

Un perimetru cuprinzând șase state din zona central-sudică a SUA prezintă o creștere a activității seismice legate de activitățile umane, au spus cercetătorii.

Ei prognozează pentru următorul an că riscul unui cutremur cu daune va fi mai mare de 1 la sută în unele părți din statele Oklahoma,KansasTexasColoradoNew Mexico și Arkansas.

Riscul în unele zone din Oklahoma și Kansas a fost evaluat la 10 procente sau mai mult, echivalent cu riscul de cutremure naturale din cunoscuta falie San Francisco Bay.

Zonele de risc cele mai populate includ regiunile petroliere urbanizate din Dallas-Fort Worth din statul Texas și orașul Oklahoma City din statul Oklahoma, care în ultimii ani au cunoscut o intensificare a activității seismice.

Între anii 1973 și 2008 regiunea a înregistrat anual o medie de 24 de cutremure cu magnitudinea de trei grade sau mai mult pe scara Richter. Din 2009 până în 2015 această medie a crescut până la 318 cutremure pe an, cu un maxim de 1.010 cutremure în 2010.

Cercetătorii au declarat că vinovată de aceste efecte a fost, în multe cazuri, injectarea în puțuri subterane de ape uzate generate de extracția petrolului și a gazelor, această activitate declanșând cutremure în faliile necartografiate anterior.

Dar fracturarea hidraulică (numită și „fracking”), care este o practică de extracție bazată pe injectarea de apă cu înaltă presiune pentru a sparge piatra din subteran și a elibera combustibilii fosili, a fost doar rareori o cauză a cutremurelor, susțin cercetătorii americani.

Până în prezent, în anul 2011 a avut loc cel mai mare cutremur înregistrat aproape de puțurile active de injectare, având magnitudinea de 5,6 grade pe scara Richter și fiind situat în apropiere de orașul Prague din statul Oklahoma.

Într-o conferință de presă telefonică, Petersen a declarat reporterilor că nu ar fi surprins să vadă un cutremur de magnitudinea de 6 grade lovind regiunea și că cercetătorii „nu pot exclude” niciun cutremur cu magnitudinea de 7 grade, mai scrie agenția DPA.

Spynews
Marina își trăia zilele cu spaimă, chiar înainte să fie omorâtă. Ce au descoperit autoritățile despre crima care a tulburat liniștea din Brăila
Bzi.ro
Incident cumplit la nunta lui Ianis Hagi! A fost chemată ambulanța
Fanatik.ro
Când începe postul Sfintei Marii 2024. Ce nu e bine să faci până la Adormirea Maicii Domnului
Capital.ro
Alimentul care te lasă fără permis. Nu ai voie să-l mănânci dacă te urci la volan
Playtech.ro
A suferit CUMPLIT după DIVORȚ! Știi cine e, astăzi, fata din imagine?
DailyBusiness
BNR dă vestea cea mare pentru românii care au împrumut la bancă!
Adevarul
Reacția unui medic legist după ultimul festival de la mare: „Nu reprezintă nimic altceva decât deschiderea către o viață de consumator”
Spynews
”L-am ucis și l-am băgat în troler”. Declarația tulburătoare a criminalului care l-a omorât pe bărbatul găsit fără suflare în geamantan. Cum și-a explicat gestul
Spynews
Decizie dură luată de Oana Roman față de Marius Elisei! I-a deschis proces penal! Vedeta s-a săturat să aștepte ca el să fie tată pentru fiica lui! Exclusiv
Evz.ro
Senzația verii: Se lansează cel mai picant burger. Avem și rețeta
Impact.ro
Dumnezeule cum arată Monica Gabor acum! NU o mai recunoști, transformare ȘOC
Prosport.ro
FOTO. Cum au apărut soția și fiica lui Adrian Ilie la nunta lui Ianis Hagi!
wowbiz.ro
Gigi Becali, implicat într-un accident rutier! Ce se întâmplă în aceste momente cu patronul FCSB?
Cancan.ro
CALVARUL prin care a trecut dentista din Brăila, înainte să moară. Detalii șocante din anchetă. Cum a vrut să se protejeze, dar nu a reușit
Playsport.ro
Ce i-a făcut Ianis Hagi proaspetei sale soții, pe scările bisericii, imediat după slujbă. Toată lumea a început să aplaude
kanald.ro
Cum putem reduce temperatura din casă cu două grade, fără a ne folosi de aerul condiționat? Cercetătorii vin cu o soluție inedită
Capital.ro
Amendă de 825 de lei. Greșeala pe care polițiștii nu o mai iartă. S-a schimbat legea
StirileBZI
Izvorul „Elixirul vieții”, secretul nemuririi descoperit de Ceaușescu! Cea mai pură apă din lume!
Prosport.ro
Cât a mers darul la nunta lui Ianis Hagi. Chiar și invitații „normali” au plătit sume importante
stirilekanald.ro
Calvarul de nedescris prin care a trecut doctorița Marina, înainte să fie găsită moartă în cabinet!
substantial.ro
România criticată în raportul Senatului american pentru legăturile militare și polițienești cu China
MediaFlux
ÎNCĂ o TENTATIVĂ de ASASINAT pentru TRUMP! A FOST UCIS pe LOC
Shtiu.ro
'60 de grade la București. Cea mai mare arșiță din Europa a fost la noi'