Seismul, care a fost evaluat inițial la magnitudinea de 7,4 și revizuit la 6,9, s-a produs la 25 kilometri sub fundul mării și a provocat un tsunami ca urmare a unei crăpături apărute în solul subacvatic, conform Agenției Meteorologice din Japonia.
În ciuda diferențelor dintre acest cutremur și cel devastator din 2011, produs în aceeași zonă, reprezentanții agenției susțin că seismul de marți este o replică a acestuia.
Kenji Satake, expert în tsunami expert la Institutul de Cercetare a Cutremurelor din cadrul Universității din Tokyo, „mecanismele sunt diferite, dar ultimul cutremur poate fi numit o replică, în termeni largi”.
Valul tsunami a măsurat până la 1,4 metri, mai arată Kyodo, acesta fiind cel mai înalt nivel de la 11 martie 2011 când valul tsunami cauzat de un cutremur cu magnitudinea 9 a inundat o zonă întinsă din nord-estul și estul Japoniei. Circa 18.000 de persoane au murit sau au fost declarate dispărute atunci.
„Fundul mării s-ar fi scufundat într-o zonă întinsă, mișcând apa mării și cauzând valul tsunami”, a declarat Koshun Yamaoka, profesor de seismologie la Universitatea Nagoya University.
O serie de cutremure cu magnitudinea 7 au avut loc în Oceanul Pacific, în apropierea Japoniei, de la intensificarea acestor fenomene naturale ulterior seismului din 2011 despre care se estimează că a avut de 200 de ori mai multă energie decât cel de marți.
Centrul cutremurului de marți a fost în zona unei placi tectonice aflată la 60 de kilometri de Iwaki, în prefectura Fukushima. Seismul din 2011 s-a petrecut la 130 de kilometri în prefectura vecină, Miyagi.
Alerta de tsunami a fost lansată în două regiuni (Fukushima și Miyagi) și o atenționare de risc în alte câteva, după cutremurul produs la ora locală 06.00 (luni, 21.00 GMT). Toate aceste avertismente au fost ridicate, însă agenția a prevenit că replici secundare cu acceași magnitudine (aproape 7) se pot produce în zilele ce vor urma.
Citeşte şi Cutremur de 7,3 în Japonia. Alertă de tsunami de până la 3 metri