Cutremurul din Myanmar ar putea să devină unul dintre cele mai tragice din istorie. Bilanţul seismului de magnitudinea 7,7 de vineri din centrul Myanmarului a crescut sâmbătă puternic, la 1.644 de morţi şi 3.408 răniţi, anunţă junta aflată la putere, relatează AFP.
Ajutoare din întreaga lume încep să sosească în Myanmar, după cutremurul cu magnitudinea de 7,7, care a ucis peste 1.600 de oameni și a provocat distrugeri colosale. Specialiștii spun că seismul a eliberat o energie echivalentă cu detonarea a peste 330 de bombe nucleare. Potrivit experților americani, numărul morților ar putea ajunge la câteva zeci de mii.
Cel puțin zece țări, printre care Statele Unite, China și Coreea de Sud au promis sprijin, la fel și Uniunea Europeană. Sunt clipe sfâșietoare în statul asiatic, unde clădirile, drumurile și podurile s-au rupt sub forța seismului. Specialiștii spun că acesta a eliberat o energie echivalentă cu detonarea a peste 330 de bombe nucleare.
În Myanmar, zeci de oameni sunt captivi sub un bloc de apartamente prăbușit – la fel și în Thailanda învecinată, unde un zgârie-nori a căzut peste cei 90 de muncitori din interior. Autoritățile spun că cel puțin 15 dintre ei sunt încă în viață, dar nu se știe pentru cât timp.
„Mama și sora mea lucrau la etajul al cincilea, sora mea a fugit înapoi să o cheme pe mama și au fugit amândouă, împreună cu colegii lor. Dar mama s-a împiedicat și a căzut, sora mea a încercat să o ajute să se ridice și n-au mai reușit să iasă”, spune o localnică.
„Oamenii sunt disperați, devastați și când văd cât de distruse sunt podurile și drumurile. Sunt distrugeri uriașe, nu am văzut niciodată așa ceva. Comunicațiile nu funcționează, așa că nu știm în ce stare sunt prietenii și familiile noastre, dacă sunt bine sau nu”, spune o altă femeie.
„Să nu uităm că înainte de cutremur, aceasta era deja una dintre cele mai complexe crize din lume. Aproximativ 30% dintre oamenii din Myanmar aveau deja nevoie de asistență umanitară, așa că ne putem doar imagina cât de mari sunt nevoile lor”, avertizează Eliane Luthi, oficial ONU.
„Sufăr foarte mult. Nu m-aș fi gândit niciodată că s-ar putea întâmpla așa ceva. Încă nu pot să înțeleg și sunt zguduită. Nu știu dacă îmi voi vedea nepoata mea, nu știu dacă o vom găsi. Trăiesc cu speranța asta, nu putem face nimic altceva decât să ne rugăm”, spune o altă localnică.
While everyone is showing how big hotels and roof top swimming pools in Bangkok during earthquake, we often forget more than 1500 have died in Myanmar and people are still bringing out survivors digging the debris in their bare hands! pic.twitter.com/GRlg0R20YO
— Ashok Swain (@ashoswai) March 29, 2025
56790198
Guvernul din umbră al opoziţiei democratice din Myanmar a anunţat o încetare unilaterală a focului faţă de junta militară aflată la conducerea ţării, cu excepţia „operaţiunilor defensive”, informează dpa, potrivit Agerpres.
„Suspendarea tuturor operaţiunilor militare ofensive” va avea loc în „zonele afectate de cutremur şi districtele aferente”, a scris Guvernul de Unitate Naţională (NUG) pe X.
Junta militară şi-a continuat atacurile împotriva grupărilor rebele la scurt timp după cutremurul de vineri, potrivit relatărilor presei. Într-un interviu acordat BBC, raportorul special al ONU pentru Myanmar, Tom Andrews, a cerut juntei să oprească toate operaţiunile militare.
NUG luptă împotriva juntei militare de când armata a preluat puterea printr-o lovitură de stat în 2021.
Bilanţul cutremurului din Myanmar este până acum de 1.644 de morţi şi peste 3.400 de răniţi.
Potrivit experților americani, numărul morților ar putea ajunge la câteva zeci de mii, iar pagubele la zeci de miliarde de dolari.
O birmană, scoasă în viaţă dintre dărâmăturile Sky Villa, la Mandalay, după 30 de ore de la cutremurul din Myanmar şi Thailanda
O birmană blocată sub dărâmături a fost salvată în viaţă, în aplauze, sâmbătă, la 30 de ore după surparea imobilului în care locuia, la Mandalay, în apropiere de epicentrul cutremurului care a lovit Myanmarul şi Thailanda vecină, relatează AFP.
O lungă aşteptare chinutoare s-a încheiat atunci când Phyu Lay Khaing, în vârstă de 30 de ani, a fost scoasă de sub un morman de moloz al locuinţei sale – Sky Villa, -, sub care a dispărut.
În apropierea imobilului surpat, care arăta ca un câmp de luptă, soţul său, Ye Aung, un comerciant în vârstă de 30 de ani, aştepta veşti şi nu i-a venit să creadă.
”La început nu credeam că ar fi în viaţă”, declară el unor jurnalişti AFP prezenţi la faţa locului.
Apoi, aplauze prelungi au răsunat atunci când salvatori în combinezon portocaliu cu cască au scos-o dintre dărâmături pe Phyu Lay Khaing în viaţă, în mod vizibil foarte slăbită, cu faţa marcată, şi au instalat-o pe o targă.
”Sunt extrem de fericit că am auzit veşti bune”, declară Ye Aung, care are doi băieţi cu soţia sa, William (8 ani) şi Ethan (5 ani).
Un lanţ uman s-a format imediat pentru a coborî targa cu Phyu Lay Khaing până la ambulanţa care o aştepta la poalele unui munte de fragmente de tot felul, pentru a o transporta la un spital.
Abia la poalele acestui ”munte”, Ye Aung şi-a putut îmbrăţişa soţia, pe care a strâns-o în braţe, după 30 de ore lungi de incertitudine. În ambulanţă, Ye Aung a rămas alături de soţia sa, cu braţele pline de hematoame, strângându-i mâna.
”Nu putem vorbi pentru moment”, declară el AFP. ”Ne temem să nu fie prea emoţionată dacă vorbeşte. Este prea slăbită, iar salvatorii mi-au cerut să nu-i vorbesc pentru moment”.
Phyu Lay Khaing a fost salvată în viaţă, însă cutremurul care a avut loc în Myanmar a lăsat multe familii îndoliate. Un reprezentant al crucii Roşii a declarat AFP că peste 90 de persoane ar putea fi prinse între dărâmăturile imobilului în care această birmană a fost găsită în viaţă.
Acest cutremur de magnitudinea 7,7, care a avut loc vineri în apropiere de Sagaing, la suprafaţă, ceea ce i-a amplificat impactul , a fost urmat la câteva minute de o replică de magnitudinea 6,7.
Potrivit unui ultim bilanţ comunicat de către juntă, peste 1.600 de persoane au murit în acest seism. Cutremurul a distrus clădiri, a doborât poduri şi a deformat drumuri într-o mare parte a Myanmarului şi a cauzat distrugeri masive la Mandalay, al doilea cel mai mare oraş din ţară, cu 1,7 milioane de locuitori.