Cutremurul din Nepal a fost doar începutul. De ce ar trebui să ne temem cu toţii

Povestea nespusa din spatele cutremurului devastator de sambata din Nepal este ca are legatura si este o consecinta a incalzirii globale si oamenii de stiinta avertizeaza ca ne putem astepta la alte catastrofe de o magnitudine similara. Seismul a inceput cu un fenomen aparent benign – scurgerea apei de ploaie in marile delte din India si Bangladesh. Acest fenomen pune presiune pe placile tectonice de pe suprafata planetei, scrie Newsweek.
Iulian Tudor
29 apr. 2015, 13:16
Cutremurul din Nepal a fost doar începutul. De ce ar trebui să ne temem cu toţii

Este un factor de cauzalitate recent descoperit si tot mai multi oameni de stiinta spun ca este o dovada in plus ca schimbarea climatica poate afecta structura subterana a Pamantului, scrie fanatik.ro.

Citeşte şi Situaţie incredibilă: Nepalul cere echipelor de salvare străine să nu mai vină

Din aceasta cauza, o serie de „evenimente geologice extreme”, precum cutremure, eruptii vulcanice si tsunami, urmeaza sa se petreaca, prezice un grup de eminenti geologi si geofizicieni, inclusiv Bill McGuire, profesor emerit de geofizica si pericole climatice, de la University College, Londra.

„Schimbarea climatica poate juca un rol critic in declansarea miscarii in unele placi tectonice in anumite locuri unde pot ucide foarte multi oameni”, spune McGuire, si unii dintre colegii sai sunt de parere ca procesul a inceput deja.

Dupa ce au analizat felul in care s-a incheiat cea mai recenta glaciatiune, oamenii de stiinta au demonstrat ca reteaua de falii seismice ale planetei, acele crapaturi in scoarta pamantului, precum cea care merge de-a lungul muntilor Himalaya, este foarte sensibila la mici schimbari de presiune determinate de clima. Si un vulcan sensibil sau o falie seismica sunt foarte periculoase.

Disparitia ghetii, ridicarea nivelului marii si inundatiile prevazute deja pentru secolul XXI sunt inevitabile, pentru ca pamantul se incalzeste si modelele climatice se schimba. Aceste fenomene duc la schimbarea greutatii pe planeta. Pentru McGuire, este ca si „trezirea gigantului” – un eveniment care poate fi declansat doar prin cateva gigatone de apa in locul potrivit – sau nepotrivit.

„Aceste variatii de stres – doar presiunea unei strangeri de mana, in termeni geologici – sunt perfect capabile sa declanseze un cutremur, daca acea falie este pregatita de actiune”, a declarat acesta.

Seismele sunt provocate de ciocnirea placilor tectonice, de dimensiunea continentelor, care se deplaseaza peste miezul topit al Pamantului. Este un fenomen accelerat in urma cu 20.000 de ani, cand calotele polare au inceput sa se retraga si au destabilizat mantaua pamantului. Sambata, falia ce sustine India a alunecat sub placa eurasiatica – un eveniment ce a dus la moartea a aproximativ 4.000 de persoane si multi raniti, cladiri complet devastate in intreaga regiune. O serie de replici a produs alte distrugeri.

Cutremurul era prevazut deja – lantul muntos Himalaya este, de fapt, un produs colateral al acestei lupte fara sfarsit intre cele doua placi ale continentului asiatic. Cutremurul de sambata a fost o replica aproape perfecta a seismului din 1934 care a dus la moartea a 10.000 de oameni. Pe atunci nu se stia ca ploaia care umple raurile uriase ce se nasc in Himalaya si curg apoi pana in Marea Bengal reprezinta o parte cruciala a procesului.
Pierre Bettinelli a fost cercetatorul care a demonstrat prima data in 2007 cum aceasta vasta cantitate de apa de ploaie, depasita doar de fenomenul similar din bazinul Amazonului, afecteaza cutremurele din Himalaya.

Citeşte şi Cutremurul din Nepal: Forţele speciale au intervenit pentru a calma oamenii care vor să plece din Kathmandu

Mai simplu spus, aparitia si disparitia ploilor musonice alimenteaza acumularea de energie la marginea placii. Schimbarea climatica a provocat enorme schimbari in forma si dimensiunea musonului sud-asiatic, partial sub influenta actiunilor omului, asa ca ploile sunt mai abundente si pe durata mai mare.

Se poate face ceva? McGuire crede ca nu se pot face multe pentru a preveni evenimentele catastrofale, in afara de pregatirea cetatenilor pentru a face fata miscarilor scoartei.

DailyBusiness
Ambulanța București a primit mii de solicitări în ultimele zile. Alis Grasu, managerul SABIF: „S-ar putea să înceapă să crească”
Spynews
Dima Trofim revine pe micile ecrane şi se alătură distribuţiei serialului original Iubire cu parfum de lavandă: „De foarte mult timp îmi doream să mă reîntorc la actorie”
Bzi.ro
Cum s-a pozat Dana Budeanu de Crăciun: Vedeta a apărut într-o ipostază extrem de provocatoare! – FOTO
Fanatik.ro
Animalul care a uimit pe toată lumea. Este mai mare când e pui decât când e adult. Îl poți vedea și în România
Capital.ro
Simona Halep a luat decizia. A anunțat oficial în urmă cu puțin timp: Nu este ceea ce mi-aș fi dorit...
Playtech.ro
Ce preparate au mâncat deținuții din închisorile din România în prima zi de Crăciun. Regim special pentru diabetici
DailyBusiness
Fructul-minune, care scade riscul de infarct cu 32%! Ar putea fi secretul unei inimi sănătoase
Adevarul
Al Jazeera: Rusia ar putea planifica un atac cu „steagul fals” asupra Moldovei
wowbiz.ro
Mii de euro de la stat pentru tinerii care vor deveni părinți! Ce condiții trebuie să îndeplinească
Spynews
Ghiță, Amme și George au părăsit ieri competiția Chefi la cuțite. Diseară, echipele gătesc cu ustensile în miniatură. Chef Richard: ”Cum să pregătim 14 farfurii cu jucăriile astea?!”
Spynews
Cum s-au afișat Laura și Mihai, după ce au câștigat sezonul 10 al emisiunii Mireasa. Cum decurge căsnicia lor, după show-ul matrimonial | FOTO
Evz.ro
Stare de urgență în Rusia, e mobilizare generală. Europa, cu ochii pe Marea Neagră
Ego.ro
Artista de muzică populară care a înnebunit internetul la 46 de ani! Abia o mai recunoști
Prosport.ro
FOTO. Cea mai frumoasă femeie din lume, dezbrăcată în zăpadă
kanald.ro
Pensiile românilor se indexează de la 1 ianuarie 2025! Cum poți vedea dacă ți se majorează pensia
Cancan.ro
Vești PROASTE pentru românii care petrec Crăciunul pe Valea Prahovei! Anunțul a fost făcut în urmă cu puțin timp
Playsport.ro
Aoleu, Antonia dă COD ROȘU! A înnebunit pe toată lumea cu ultima apariție! Cum s-a lăsat pozată după ce a renunțat la sutien
Capital.ro
Tragedie în lumea filmului. Familia a anunțat vestea în lacrimi: Inimile noastre sunt frânte
StirileBZI
Ce mănâncă europenii de Crăciun. Cele mai neobișnuite tradiții culinare
Prosport.ro
Una dintre cele mai râvnite femei din lume s-a despărțit de iubitul fotbalist. Cine e latino loverul de care s-a îndrăgostit
stirilekanald.ro
Au ars de vii în a doua zi de Crăciun, după ce autoturismul le-a luat foc la impactul cu o cisternă. Autoritățile nu știu, încă, numărul morților
substantial.ro
Rusia acuză Franța de încercări de dialog privind Ucraina, fără a implica Kievul
MediaFlux
SE ÎNCHID punctele de FRONTIERĂ! DECIZIA ROMÂNIEI din 1 ianuarie 2025
Shtiu.ro
Cine a inventat CNP-ul și CE ASCUNDE ultima CIFRA a CNP-ului? Dacă ai 3 sau 8 însemană că...
Puterea.ro
Solidaritate cu soția lui Petre Daea? „Pentru multe femei, Crăciunul e o luptă cu frica şi cu tăcerea; nimeni nu trebuie să trăiască în teamă” (ANES)