Cuvântul din DECLARAŢIA PE PROPRIA RĂSPUNDERE care schimbă totul

Elevii și profesorii vor fi nevoiţi să poarte mască de protecţie, atât la ore, cât şi în pauze, reiese din ghidul publicat de Ministerul Sănătăţii. De asemenea, se recomandă distanţare de 1 metru, iar părinţii ar putea completa o declaraţie pe propria răspundere, altfel elevii nu vor putea intra la ore.
Romania TV
23 aug. 2020, 04:44
Cuvântul din DECLARAŢIA PE PROPRIA RĂSPUNDERE care schimbă totul

Elevii ar putea intra în şcoală doar cu declaraţia pe propria răspundere completată de către părinţi, potrivit căreia copilul nu a prezentat simptome specifice COVID-19, nu a fost diagnosticat cu această boală şi nici nu a venit în contact cu o persoană testată pozitiv în cele 14 zile anterioare începerii şcolii.

Cursurile vor începe la ore diferite, pentru a se evita aglomerările. Elevii vor fi supravegheaţi atent de către profesori şi vor fi instruiţi să interacţioneze cât mai puţin între ei. Aceştia nu vor avea voie nici să se mute din bănci sau să schimbe sălile de clasă pe parcursul zilei.

Elevii și profesorii vor fi nevoiţi să poarte masca de protecţie, atât la ore, cât şi în pauze, reiese din ghidul publicat de Ministerul Sănătăţii.

De asemenea, se recomandă distanţare de 1 metru.

În acest formular, părinții declară că în ultimele 14 zile:

  • Copilul nu a prezentat simptome specifice unei afectiuni cu potential infectios (febră, tuse, dureri de cap, dureri de gât, dificultăți de respirație, diaree, vărsături, rinoree etc).
  • Copilul nu a fost diagnosticat cu COVID-19
  • Copilul nu a venit în contact cu o persoană testată pozitiv pentru această afecțiune.
  • Nu voi aduce copilul în colectivitate dacă prezintă simptome specifice unei afecțiuni cu potențial infecțios (febră, tuse, dureri de cap, dureri de gât, dificultăți de respirație, diaree, vărsături, rinoree etc).

Noul an şcolar. Elevii sunt primiţi în şcoală doar cu declaraţie pe propria răspundere semnată de părinţi. DESCARCĂ model 

Profesorul Mircea Miclea consideră „aberantă” ideea Ministerului Sănătății de a-i pune pe părinți să semneze o declarație pe proprie răspundere, pentru ca fiii și fiicele lor să fie primiți la școală.

„Tot ce s-au gândit să facă autoritățile a fost să arunce toată responsabilitatea pe spinarea părintelui”, a spus fostul ministru al Educației în interviul pentru Europa Liberă, după ce Ministerul Sănătății a lansat scenariile pentru începerea școlii. Mircea Miclea mai vorbește despre faptul că guvernul nu s-a gândit să-i ajute pe copii să recupereze materia pierdută anul trecut și nici să înceapă școala mai devreme pentru a avea o „rezervă de timp” în cazul în care se va înregistra un nou vârf în criza sanitară.

„Riscul major este ca unii elevi să nu meargă la școală, mai ales că unii părinți nici nu vor semna o astfel de declarație. Citind textul declarației, la rigoare, nu cred că un părinte poate să-și asume toate responsabilitățile acelea, pentru că nu știe. De exemplu sunt trecute acolo o serie de boli, pe care poate să le aibă copilul și la final e pus „etc”. Cum adică et cetera? De ce anume mai sunt responsabil eu, ca părinte care semnez? Sau mai există un paragraf în care se spune că eu, părintele, susțin și semnez cum că copilul nu s-a întâlnit cu nicio persoană care are Covid-19. De unde să știu eu, ca părinte, acest lucru. Riscul este ca accesul la școală să fie foarte serios obturat de către autorități, printr-o astfel de modalitate birocratică de a rezolva problema prin care se deresponsabilizează și aruncă totul pe spatele părinților.”

Mircea Miclea desfiinţează regulile sanitare pentru şcoli: M-au oripilat. Basculează responsabilitatea pe părinţi. Iohannis e un idiot

Ministrul Sănătăţii, Nelu Tătaru, a afirmat sâmbătă, că părinţii trebuie să completeze în declaraţia pe propria răspundere atunci când copilul merge la şcoală dacă acesta a avut simptome în ultimele zile şi că acel documente este un lucru elementar şi de siguranţă pentru fiecare dintre noi.

 
“Când intrăm într-un spital, când intrăm într-o unitate medicală, când intrăm într-o unitate balneară, cum a fost astăzi, fiecare dintre noi completăm o declaraţie pe propria răspundere. La fel şi pentru copii când merg la şcoală, atât pentru binele copilului fiecăruia dintre noi, cât şi pentru ceilalţi copii, ar trebui să completăm această declaraţie în care spunem dacă copilul nostru în ultimele zile a prezentat nişte semne. Cred că este un lucru elementar şi un lucru de siguranţă pentru fiecare dintre noi. Haideţi să nu complicăm această declaraţie”, a declarat Nelu Tătaru, sâmbătă, la Constanţa. 
El a precizat că autorităţile nu au pretenţia ca păritele să se erijeze într-un medic prin acea declaraţie. 
 
“Nici nu am avut pretenţia ca părintele să se erijeze într-un medic, dar să ne dea nişte simptome pe care le-a avut în ultima perioadă pentru ca cel care face acel triaj observaţional la început să aibă un reper în desfăşurarea acestui triaj observaţional pentru a-l completa pe cel epidemiologic”, a explicat ministrul.
Tătaru a fost întrebat ce părere are despre faptul că în proiectul legat de declaraţia pe propria răspundere este invocat un articol din Codul Penal care nu are legătură cu falsul în declaraţii, ci pedepseşte mita. 
“Eu nu am m-am referitr la acest articol,personal, ca ministru al Sănătăţii. Am recomandat doar ca pentru fiecare părinte care îşi cunoaşte cel mai bine copilul să-şi poată evalua, să ne ajute într-o anchetă preliminară, atât observaţională, cât şi ancheta epidemiologică în desfăşurare. Acea simptomatologie pe care un copil este posibil să o aibă în ultimele zile este punctul de începere al unei anchete epidemiologice în contextul în care acel copil va veni în colectivitate”, a spus ministrul, care a precizat că va verifica acea situaţie şi o va modifica.

Ministrul Educaţiei, Monica Anisie, a afirmat joi, referitor la declaraţia pe propria răspundere pe care părinţii trebuie să o completeze la revenirea copiilor la şcoală, că ar trebui introdusă în text sintagma ”după cum cunosc”, întrucât există posibilitatea ca părintele să greşească, să nu îşi dea seama că propriul copil este bolnav.

”Nu putem să spunem că din start părintele este de rea credinţă şi aduce copilul bolnav la şcoală. Cred cu tărie că este momentul să ne asumăm responsabilitatea cu toţii, să revenim în spaţiul şcolii, dar şi eu ca părinte trebuie să fiu responsabil şi să nu îmi aduc copilul la şcoală dacă văd că îi este rău, pentru că îi protejez şi pe ceilalţi copii, îmi protejez propria familie şi propriul copil”, spune Anisie.

Vicepremierul Raluca Turcan a declarat sâmbătă că părinţii trebuie să fie responsabili în desfăşurarea procesului de începere a noului an şcolar pe 14 septembrie şi să declare pe proprie răspundere dacă este sănătos copilul atunci când îl trimit la şcoală. Ea a adăugat că nu au fost discuţii în Guvern despre schimbarea acestei declaraţii.

„Părinţii trebuie să fie solidari în desfăşurarea acestui proces de începere a anului şcolar şi de continuare a anului şcolar. Nu poţi să gestionezi doar la nivel de Minister al Educaţiei, doar la nivel de şcoală începerea anului şcolar fără să atragi părinţii. Părinţii trebuie să îşi verifice copiii în fiecare dimineaţă dacă nu au simptome, dacă nu au febră, dacă pot să îşi trimită copiii la şcoală, pentru că nu e vorba doar de sănătatea copilului lor, ci de sănătatea întregii comunităţi în care aceştia intră”, a afirmat Raluca Turcan, într-o conferinţă de presă susţinută sâmbătă la Sibiu.

 

DailyBusiness
Poți păstra numărul de înmatriculare dacă vinzi sau radiezi mașina? Legea oferă răspunsul clar
Spynews
Alina Eremia a ajuns să se îmbolnăvească din cauza standardelor. Ce spune artista despre schimbările prin care a trecut
Bzi.ro
Cine este câştigătorul Survivor România 2025: Când se difuzează marea finală
Fanatik.ro
Stațiunea celebră din România, goală înainte de Paște. Este prima dată în două decenii când se întâmplă asta
Capital.ro
Durere în România în Vinerea Mare! A murit azi un artist uriaș al țării. A făcut nemuritoare emoția umană
Playtech.ro
Amenda pe care o primesc românii care nu pot justifica banii cash. În Europa se dau sancţiuni uriaşe
DailyBusiness
Ministrul Energiei, Sebastian Burduja, dă asigurări că nu vom petrece Paștele pe întuneric. ”NU există risc de black-out în România, în condițiile actuale!”
Adevarul
Originea raportului CIA privind soldați sovietici care ar fi fost prefăcuți în stană de piatră după întâlnirea cu un OZN
wowbiz.ro
Al patrulea deces la Spitalul Sfântul Spiridon din Iași! Gabriela Ștefănescu este doctorița care a fost găsită moartă după ce a participat la un simpozion medical. Ce au arătat rezultatele venite de la INML
Spynews
Noua teorie a lui Alex Bodi despre femeile independente. Cum îi pune afaceristul la punct pe bărbații care au uitat să fie stâlpul familiei
Spynews
Când va avea loc priveghiul lui Rareș Ion, tânărul mort la doar 20 de ani. Familia lui urmează să își ia rămas bun de la el
Evz.ro
Stațiunea din România, unde devii alt om. Natura oferă un spectacol unic
Ego.ro
Ce a pățit Armin. Nicoară, imediat după ce a devenit tată! Probleme cu botezul și... EXCLUSIV
Prosport.ro
Despărțirea anului între milionari! Prietena Soranei Cîrstea a rupt mariajul de 9 ani cu fostul celebru fotbalist
kanald.ro
Lumânarea de la Înviere nu se aruncă! Ce trebuie să facem cu lumânarea după ce trecem pragul casei
Cancan.ro
Cine este, de fapt, mama lui Rareș Ion? Femeia e șefă la stat și are un salariu uriaș
Playsport.ro
Incredibil! Cum poate să arate Sandra Izbașa la 11 ani după ce s-a retras din gimnastică. Imaginile au scăpat pe net
Capital.ro
S-a dat interzis în UE. România nu poate refuza. Ajutorul care trebuie să dispară din aprilie 2025
StirileBZI
Câți bani pot să scoată românii de la bancomat în 2025. Băncile au impus noi limite!
Prosport.ro
FOTO. Cum arată iubita afaceristului care a plătit 400.000.000 de dolari pe 1.000 de apartamente
stirilekanald.ro
O studentă la Drept, din Timișoara, a căzut de la etaj după ce s-ar fi certat cu iubitul. Tânăra are 19 ani
Inca o moarte suspecta in randul angajatilor de la cel mai mare spital din Iasi: „Sunt ca negrii pe plantatie”
MediaFlux
Meteo Paște 2025. ANM anunță cum va fi vremea în fiecare regiune din România
Shtiu.ro
Cum se aprinde Lumina Sfântă la Ierusalim? Cum aprinde preotul lumânările fără sursă de foc?
Puterea.ro
„Farmacia verde” din curte. Cristela Georgescu dezvăluie secretele unei plante-minune: Uscați sau faceți ceai