Limba română face parte din subramura orientală a limbilor romanice, având numeroase cuvinte pe care mulți români le aplică incorect. Sunt foarte multe cuvinte care se scriu într-un fel și se pronunță diferit, iar asta îi încurcă pe români.
Cuvântul obișnuit dă de furcă românilor, pentru că se pronunță obijnuit, iar unii îl scriu chiar așa cum se aude, ceea ce este greșit. Varianta corectă este obișnuit, care înseamnă „a intra în obișnuința cuiva, caracteristic cuiva” sau „care se face, se întâmplă sau se întâlnește în mod regulat; care se folosește adesea; curent”.
Spre exemplu: „Nu-i decât un om obișnuit” (oarecare). De asemenea, mai poate fi substituit de termeni ca: firesc, clasic, curent, frecvent, tradițional, uzual. Mai mult, se poate înlocui cu: cunoscut, consacrat sau familiar.
Experții trag un semnal de alarmă și în privința cuvântului obligatoriu, care este utilizat de multe persoane ca și obligator. Cu toate acestea, varianta corectă este obligatoriu.
Limba română are aproximativ 200.000 de cuvinte, dintre care doar 60.000 sunt recunoscute și înregistrate oficial în Dicționarul Explicativ al Limbii Române.