Limba română conține numeroase particularități lingvistice care continuă să îi fascineze pe lingviști, dar și pe vorbitorii nativi. Însă, puțini oameni știu că există un singur cuvânt care începe și se termină cu o vocală, între acestea fiind doar consoane. Cuvântul este des utilizat în vocabularul de zi cu zi, iar cei care au realizat cât de special este au fost surprinși.
Citește și: Cele trei litere care se folosesc foarte rar în limba română. Numai câteva cuvinte încep cu ele
Grupurile de consoane din cuvinte sunt, de obicei, formate din două sau trei astfel de sunete. Totuși, există și excepții de cuvinte care conțin patru consoane una după alta. Un astfel de cuvânt este „înspre”, care începe și se termină cu o vocală și în rest are doar consoane. Dacă suntem atenți la structura cuvântului, observăm că începe cu „î” și se termină cu „e”, ambele fiind vocale.
Între aceste două sunete, cuvântul conține doar consoanele „n”, „s”, „p” și „r”. O astfel de combinație este extrem de rară în limba română, ceea ce face din „înspre” un exemplu unic. Cuvântul este des folosit pentru a indica direcția către un punct sau un loc, spre exemplu „merg înspre casă”.
Pe lângă acest cuvânt care i-a fascinat pe lingviști, în limba română se regăsesc și alte aspecte interesante care o fac specială. Spre exemplu, cuvintele fără vocale. „Cfr”, „hm”, „pst” și „cr” sunt rare, dar utilizate în anumite situații, în special în expresii interjecționale sau abrevieri.
Dacă v-ați întrebat cât de lung poate fi un cuvânt în limba română, veți fi surprinși să aflați că „electroglotospectrografie” este unul dintre cele mai lungi din limba noastră, având nu mai puțin de 27 de litere. Acesta este des folosit în domeniul științific, reprezentând o tehnică de analiză a sunetelor produse de corzile vocale.
Cât despre cuvintele unice, care nu pot fi traduse în alte limbi ca atare, se remarcă „baci” (păstor), „mărțișor” și „dor”.
Citește și: Cele două cuvinte din limba română pe care 99,9% dintre români le folosesc greșit. Și tu faci greșeala asta