Pe 16 martie, Papa Francisc a spus în fața presei: „Cât de mult aș dori o biserică săracă pentru săraci!„
Pe 17 martie, cu ocazia primului său Angelus, el a făcut un apel la „iertare” și „compasiune”: „Cu puțină compasiune, lumea devine mai puțin rece și ceva mai dreaptă. Nu trebuie să ne fie teamă de bunătate, nici de afecțiune”, a spus Papa.
Pe 28 martie le-a cerut preoților „să meargă la periferiile orașelor, unde vor găsi suferință și unde se varsă sânge”. Preoții „nu trebuie să fie colecționari de antichități” sau „funcționari”. În ceea ce îi privește pe episcopi, aceștia nu sunt „manageri sau cruciați”, ci „trebuie să se umple de mirosul oilor lor”, a arătat Francisc.
Pe 8 mai, Francisc le-a recomandat miilor de călugărițe să fie de „o castitate fecundă…Femeia care a îmbrăcat straie călugărești este mamă, trebuie să fie mamă și nu fată bătrână”.
Pe 8 iulie, cu ocazia vizitei la Lampedusa, a atras atenția asupra dramei migranților care traversează Marea Mediterană: „Cultura bunăstării ne face insensibili la strigătele celorlalți” și se ajunge astfel „la o mondializare a indiferenței”, a subliniat Papa Francisc.
Pe 29 iulie, în avionul cu care se întorcea în Italia din vizita în Brazilia, suveranul pontif a spus: „Dacă cineva este gay și îl caută pe Domnul cu bunăvoință, cine sunt eu să îl judec?”
Pe 4 octombrie a denunțat „pericolul mondenității”: „Nu ești creștin fără cruce și fără Iisus„, a spus Papa.
Pe 26 noiembrie a denunțat speculațiile financiare, arătând că ele constituie „o nouă tiranie invizibilă, care își impune legile în mod unilateral și implacabil”.
Papa Francisc s-a mai remarcat prin gustul pentru băile de mulțime, gesturile spontane față de bolnavi și handicapați, aduși uneori pe tărgi ca să îi poată îmbrățișa. Preotul trebuie să știe „să aducă mângâierea lui Dumnezeu”, spune papa, care nu ezită să glumească, să urce câte un copil în papamobil, să își schimbe calota albă cu altceva de pus pe cap, oferit de vreun credincios, sau să îmbrace un tricou de fotbal. Știe să alterneze gesturile simple cu cele puternice, cum ar fi spălarea picioarelor a 12 deținuți dintr-o închisoare, dintre care doi musulmani, pe 29 martie, sau prezidarea, pe 7 septembrie, a unei zile de post pentru pace în Siria.
Papa Francisc telefonează și scrie personal multor persoane și uneori își ia la rost interlocutorii, așa cum s-a întâmplat cu măicuțele dintr-o mănăstire spaniolă, pe care le-a sunat de Anul Nou și care nu au răspuns la primul apel fiindcă se rugau, încheie AFP trecerea în revistă a gesturilor și afirmațiilor care au marcat primul an de pontificat al papei Francisc.