Profesorul Dulcan dă ca exemplu cuvântul „îmbătrânire”. Specialistul spune că dacă vom rosti în mod repetat acest cuvânt, ne vom amplifica teama de îmbătrânire și îi vom transmite creierului să programeze procesul de îmbătrânire.
”Nu uitati, toate cuvintele pe care le aveti in minte ne programeaza. Daca noi mereu spunem ca imbatranim, atunci chiar imbatranim. Pentru ca ii dam creierului acest program. Sunt cuvinte pe care trebuie sa le scoatem din dictionar: imbatranire, indoiala, cuvantul “nu”, toate acestea ne programeaza pe negativ”, a explicat prof. Constantin Dulcan.
Un factor al îmbătrânirii este și stresul la care suntem supuși în fiecare zi. Dincolo de grijile de la serviciu, de cele legate de lipsa banilor, de creșterea copiilor, stresul este amplificat și de știrile pe care le urmărim zilnic la TV și pe internet. Iar acest lucru nu poate avea un impact pozitiv asupra sănătății noastre nici mentale, nici fizice.
„Tehnologia ne-a oferit foarte multe avantaje, dar in acelasi timp a depasit ritmul nostru biologic de adaptare. Uitati-va si la ce se intampla in mass-media: toate stirile pe care le urmaresti numai lucruri rele anunta. Toate astea ne afecteaza. Dincolo de asta, exista in viata tuturor oamenilor care traiesc in lumea asta si suferinte, necazuri”, mai spune profesorul.
Există, însă, soluții pentru a ține stresul sub control.
„Fiecare dintre noi trebuie sa faca efortul sa se schimbe, in primul rand sa nu-l streseze pe cel de langa el, pentru ca in momentul in care eu il stresez pe celalalt, ma stresez implicit si pe mine insumi. Aceasta schimbare trebuie sa inceapa cu fiecare din noi. Deci avem nevoie la nivel social de o gestionare a stresului, dar si la nivel individual si cand vom reusi toate lucrurile acestea putem sa mai vorbim atunci si de sanatate si de o existenta cat de cat armonioasa”, explică profesorul.