Cuvintele simple care dau bătăi de cap românilor. Este vorba despre o expresie pe care o auzim frecvent de sărbătorile de iarnă.
Se știe faptul că limba română are o mulțime de capcane, în care cad chiar și cei mai buni vorbitori. De data aceasta vom vorbi despre o expresie pe românii obișnuiesc să o folosească de sărbători, fără să știe că este total greșită.
Mai exact, urarea ”Crăciun fericit” ar trebui evitată. Din punct de vedere lingvistic, această urarea este total greșită. Mai exact, adjectivul ”fericit” este pus în contextul eronat. Regula gramaticală spune că adjectivul stă mereu lângă un substantiv, iar în acest caz, substantivul este ”Crăciun”.
Citește și De ce expresia „mujdei de usturoi” nu este corectă. Mulți români fac această greșeală
Crăciunul și orice altă sărbătoare nu pot fi fericite, pentru că sărbătorilor nu pot primi un asemenea adjectiv. Lingviștii spun că forma corectă pe care o putem folosi este ”Crăciun binecuvântat”.
Atât lingviștii, cât și preoții spun că urarea ”Crăciun fericit” este un pleonasm care ar trebui evitat.
”Nu trebuie să spunem ‘Crăciun fericit!’, deoarece este un pleonasm! Cum pot fi altfel Sărbătorile decât fericite? Eu colind așa: ‘Crăciun binecuvântat, cu Hristos încununat, cu colinde presărat, în dragoste îmbelșugat!’”., a spus Eugen Tănăsescu pentru adevarul.ro.
În loc de Crăciun fericit, preotul recomandă să folosim expresii precum: ”Crăciun binecuvântat!“, ”Nașterea Domnului cu folos sufletesc!“, ”Mântuitorul se naște!“.