Cuvioasa Parascheva 2024. Ghinion mare dacă dai bani împrumut, dacă găteşti sau dacă mănânci fructe în formă de cruce

Pe data de 14 octombrie, credincioșii ortodocși o prăznuiesc pe Sfânta Cuvioasă Parascheva de la Iași, considerată ocrotitoarea Moldovei. Anual, în capitala Moldovei are loc cel mai mare pelerinaj din țara noastră, la care participă sute de mii de credincioși din toate colțurile României, dar și din străinătate. Există şi multe superstiţii legate de această sărbătoare.
Filip Stan
13 oct. 2024, 16:38
Cuvioasa Parascheva 2024. Ghinion mare dacă dai bani împrumut, dacă găteşti sau dacă mănânci fructe în formă de cruce
Ce nu trebuie să mănânci în această zi ca să nu ai parte de ghinion tot anul

Cuvioasa Parascheva 2024, prăznuită anual pe 14 octombrie, este una dintre cele mai iubite sfinte din calendarul ortodox, fiind cunoscută drept ocrotitoarea Moldovei și ajutătoare a celor aflați în suferință.

Ziua în care este comemorată, 14 octombrie 2024, vine însoțită nu doar de tradiții religioase și obiceiuri, ci și de o serie de superstiții adânc înrădăcinate în cultura populară.

În fiecare an, pe 14 octombrie, Biserica Ortodoxă Română o prăznuiește pe Sfânta Cuvioasă Parascheva, ocrotitoarea Moldovei. Această zi este marcată de o serie de tradiții și obiceiuri creștinești, dar și de superstiții populare transmise din generație în generație.

Ziua Sfintei Parascheva este una dintre cele mai importante sărbători religioase din România, aducând cu sine o serie de tradiții și obiceiuri menite să o omagieze pe ocrotitoarea Moldovei. Pelerinajul de la Iași al Cuvioasei Parascheva, unde se află moaștele Sfintei, este una dintre cele mai cunoscute tradiții, mii de credincioși adunându-se anual pentru a se ruga și a cere ajutorul Sfintei.

Citește și

Calendar ortodox 14 octombrie 2024. Cruce roșie: Sfânta Parascheva. De sărbătoarea ei, Cuvioasa ascultă rugăciunile și face miracole pentru cei care îi cer ajutorul

De asemenea, ziua Sfintei Parascheva este asociată și cu o serie de superstiții și obiceiuri populare. Se spune că în această zi nu este bine să se lucreze, în special femeile sunt sfătuite să evite treburile casnice, cum ar fi spălatul, cusutul sau torsul. Se crede că nerespectarea acestor interdicții poate aduce ghinion sau chiar boli. De asemenea, se spune că în această zi nu este bine să se dea bani cu împrumut, să se consume fructe cu cruce (mere, pere) sau să se aprindă focul în casă.

În plus, în cultura populară, prezența Sfintei Parascheva în vise este adesea asociată cu căutarea ajutorului în momente dificile, fiind văzută ca o sursă de alinare și înțelepciune.

Aceste superstiții, deși nu au o bază teologică, sunt adânc înrădăcinate în cultura populară românească și sunt respectate de mulți oameni, conform Creștinortodox.ro.

Ziua de 14 octombrie, dedicată Sfintei Parascheva, este înconjurată de numeroase interdicții și superstiții, majoritatea având legătură cu activitățile casnice și cu anumite alimente. Iată câteva dintre cele mai cunoscute lucruri pe care nu este bine să le faci în această zi sfântă:

Să nu lucrezi: Se spune că Sfânta Parascheva îi pedepsește pe cei care nu-i respectă ziua de prăznuire, muncind în această zi. Această interdicție se aplică în special femeilor, care sunt sfătuite să evite treburile casnice precum spălatul, cusutul, torsul sau gătitul.

Să nu dai bani cu împrumut: Se crede că dacă dai bani cu împrumut în ziua Sfintei Parascheva, vei avea ghinion tot anul.

Să nu mănânci fructe cu cruce: Merele și perele, fructe care au o formă asemănătoare cu o cruce, sunt interzise în ziua de 14 octombrie. Se spune că cine mănâncă aceste fructe va avea parte de necazuri.

Mai multe femei de etnie romă și-au etalat gablonțurile din aur și blănurile la moaștele Sfintei Parascheva: „Le-am dat și pe la raclă. Venim de la 15 ani aici”

Să nu aprinzi focul: În trecut, se considera că aprinderea focului în ziua Sfintei Parascheva aduce ghinion și boli.

Deși aceste interdicții sunt considerate superstiții, ele sunt respectate de mulți oameni, care preferă să fie precauți și să evite orice acțiune care ar putea atrage nenorocirea.

În calendarul creștin-ortodox, ziua Sfintei Parascheva este marcată cu cruce roșie, ceea ce înseamnă că este o sărbătoare importantă, în care este interzisă, în primul rând, munca. Această zi este dedicată închinăciunii și rugăciunii, fiind un moment de reculegere și de apropiere de Dumnezeu.

Crucea roșie din calendar ne amintește de jertfa Mântuitorului Iisus Hristos și de importanța respectării zilelor sfinte. Prin urmare, credincioșii sunt îndemnați să participe la slujbele religioase, să se roage și să petreacă timpul în meditație și reflecție spirituală.

Rugăciunea făcătoare de minuni de Sfânta Parascheva
Sfânta Parascheva este cunoscută pentru puterea ei miraculoasă de a vindeca bolile și de a-i ajuta pe cei aflați în suferință. Credincioșii se roagă Sfintei Parascheva pentru sănătate, izbăvire de necazuri, găsirea unui loc de muncă, înțelegere în familie și pentru împlinirea dorințelor, conform Doxologia.ro.

Iată o variantă a rugăciunii către Sfânta Parascheva:

„Sfântă Cuvioasă Maică Parascheva,

Tu care ai urmat calea lui Hristos cu smerenie și ascultare, roagă-te pentru noi păcătoșii,

Mijlocește la Dumnezeu pentru sănătatea noastră, pentru izbăvirea de necazuri și pentru mântuirea sufletelor noastre.

Ajută-ne să fim mai buni, mai milostivi și mai iertători, ca să putem dobândi

Împărăția Cerurilor. Amin.”

Se spune că această rugăciune, rostită cu credință și smerenie, are puterea de a face minuni. Mulți credincioși mărturisesc că au primit ajutorul Sfintei Parascheva după ce s-au rugat cu evlavie.

Aproximativ 160.000 de pelerini s-au închinat la sfintele moaşte la Catedrala Mitropolitană din Iaşi, în timp ce la rând se află peste 50.000 de oameni, timpul de aşteptare fiind de aproximativ 20 de ore.

Potrivit jandarmilor, până duminică după-amiază, au trecut pe la racla cu moaştele Sfintei Cuvioasei Parascheva şi cele ale Sfântului Pantelimon, aşezate într-un baldachin amenajat în curtea Catedralei Mitropolitane din Iaşi, aproximativ 160.000 de persoane.

DailyBusiness
Ofertele Digi RCS-RDS vor să cucerească clienții din România!
Spynews
Simona de la Insula Iubriii, mesaj tranșant pentru ispita Anamaria. Consideră ca ar fi fost interesată de Claudiu și după terminarea competiției: “Nu sunt pansamentul nimănui”
Bzi.ro
Cu cine a plecat Mario Fresh în Dubai, după despărțirea de Alexia Eram: ”Mă mut aici!”
Fanatik.ro
Horoscop zilnic pentru luni, 14 octombrie 2024. Rac, ai șanse mari să găsești dragostea
Capital.ro
Doliu în televiziune. Marele actor ne-a părăsit. Drum lin, maestre!
Playtech.ro
ATENȚIE, români! Poți rămâne fără toți banii, peste noapte
DailyBusiness
700 lei virați pe card: Elevii primesc sumele din 20 noiembrie!
Adevarul
Cât de des trebuie să spălăm cearșafurile? Explicațiile specialiștilor și riscurile la care ne putem supune
wowbiz.ro
Andreea Raicu, primele declarații despre nuntă! Vedeta a uimit pe toată lumea vorbind despre fericitul eveniment
Spynews
Horoscop duminică, 13 octombrie 2024: Fecioarele vor cheltui mai mulți bani
Spynews
Xtra Night Show. Își dorește Raluca Moianu să se întoarcă în televiziune? Cu ce se ocupă fosta prezentatoare în prezent
Evz.ro
Trecerea la ora de iarnă. Ultimele informații despre cea mai dezbătută tranziție
Ego.ro
Diana Șoșoacă, slabă, îmbrăcată elegant! Imaginile pe care le-ai ratat! FOTO
Prosport.ro
FOTO. Tânăra de 24 de ani, suspendată pe viață pentru că a apărut într-o filmare interzisă cu un bărbat de 61 de ani
kanald.ro
Un nou cutremur în această seară, în România! Ce magnitudine a avut și unde s-a resimțit
Cancan.ro
Un bărbat a murit după ce a alergat la Bucharest Marathon. Ce a pățit când a ajuns la linia de sosire
Playsport.ro
Aoleu, Antonia dă COD ROȘU! A înnebunit pe toată lumea cu ultima apariție! Cum s-a lăsat pozată după ce a renunțat la sutien
Capital.ro
Sorin Ovidiu Bălan: Săltarea lui Nelu Tătaru – reamintirea nenorocirilor din pandemie
StirileBZI
Se dau 1.000 de euro pe lună, din 2025! Cine primește noul sprijin financiar
Prosport.ro
FOTO. Miliardarul de 74 de ani se iubește cu o femeie care e cu 30 de ani mai tânără
stirilekanald.ro
Ce este "blestemul" veșmintelor Sfintei Parascheva. Ce să faci pentru a nu atrage ghinionul
substantial.ro
Controversatul film biografic despre Donald Trump, „The Apprentice”, în cinematografe cu puțin timp înainte de alegeri
MediaFlux
RUSIA MUTĂ AVIOANELE cu RACHETE BALISTICE! Pregătiri de RĂZBOI
Shtiu.ro
Cine a inventat CNP-ul și CE ASCUNDE ultima CIFRA a CNP-ului? Dacă ai 3 sau 8 însemană că...
Puterea.ro
Cea mai veche biserică creștină cunoscută: unde a fost descoperită