D-le Ungureanu, ce aţi făcut în ultimii 5 ani?

Întrebarea care făcea furori în anii '90 i se poate pune legitim şi proaspătului premier desemnat Mihai Razvan Ungureanu, şef, în ultimii 5 ani, al Serviciului de Informaţii Externe (SIE).
Liliana Ruse
07 feb. 2012, 11:03

Desigur ca sensul ei nu mai are incarcatura acuzatoare de acum doua decenii - cu subtextul " n-ai mincat salam cu soia" -, ci unul primar, pur interogativ. Nu cred ca nominalizarea lui MRU trebuie criticata exclusiv prin prisma faptului ca acesta este "seful spionilor", deci e o dovada ca seful statului conduce Romania prin intermediul serviciilor secrete. Dar, ca si in cazul lui Emil Boc, problema ramine aceeasi: ce-l recomanda pe dl. Ungureanu ca sef al guvernului, in afara de dorinta prezidentiala?  Sigur ca nu-i contesta nimeni prim-ministrului desemnat anvergura intelectuala si chiar prestatia ca ministru de Externe, dar, in CV-ul sau, exista o "gaura temporala" - cei 5 ani cit a fost la conducerea SIE. Poate ca a fost un excelent director de serviciu secret sau poate nu.

In lipsa oricaror informatii, putem crede ca dl. Ungureanu a pazit tara de atacuri al-Qaeda sau ca s-a ocupat de manevrarea voturilor din strainate, la alegerile din 2009. Vina misterului din jurul muncii sale la SIE nu poate fi pusa exclusiv in circa lui MRU. Peste tot in lume, serviciile speciale tind sa-si tina activitatile departe de ochii de publici. Dar in Romania nimeni nu pare interesat cu adevarat sa vada sau sa stie. Legal, serviciile secrete dau socoteala in fata Parlamentului, prin rapoarte anuale sau audieri in comisiile speciale. In ultimii 20 de ani, rapoartele SRI si SIE au avut cu indulgenta statut de maculatura, iar parlamentarii din comisiile de resort n-au depasit statutul de portavoci ale celor doua servicii, renuntind, benevol sau nu, la rolul lor fundamental - acela de control. Secretomania in jurul activitatii celor sapte servicii speciale a fost intretinuta in cirdasie cu toata clasa politica. Nu ma astept sa aflu ce operatiuni speciale au intreprins SRI sau SIE, dar mi-as dori sa am macar o idee vaga despre felul cum sunt folositi banii de la buget pe baza carora functioneaza aceste institutii.

Acesta este, cred, motivul pentru care nu poate sta in picioare un argument de genul "si Bush a fost directorul CIA". In SUA, controlul public asupra serviciilor secrete este mult mai extins decit in Romania. Tentativa a unui presedinte american de a folosi serviciile speciale impotriva adversarilor sai politici a dus la demisia sa, in urma unui imens scandal public (Nixon si afacerea Watergate). De atunci, presa americana si opozitia n-au slabit din ochi, atit cit au putut, activitatea serviciilor. In plus, mai exista si diferenta ca Bush Sr. a ajuns la Casa Alba in urma unui vot popular direct. Americanii l-au votat luind in calcul si varianta ca a facut porcarii cit a fost la Central Intelligence. Un avantaj pe care romanii, poate cu exceptia lui Traian Basescu, nu l-au avut.

Desigur ca sensul ei nu mai are incarcatura acuzatoare de acum doua decenii – cu subtextul ” n-ai mincat salam cu soia” -, ci unul primar, pur interogativ. Nu cred ca nominalizarea lui MRU trebuie criticata exclusiv prin prisma faptului ca acesta este „seful spionilor”, deci e o dovada ca seful statului conduce Romania prin intermediul serviciilor secrete. Dar, ca si in cazul lui Emil Boc, problema ramine aceeasi: ce-l recomanda pe dl. Ungureanu ca sef al guvernului, in afara de dorinta prezidentiala?  Sigur ca nu-i contesta nimeni prim-ministrului desemnat anvergura intelectuala si chiar prestatia ca ministru de Externe, dar, in CV-ul sau, exista o „gaura temporala” – cei 5 ani cit a fost la conducerea SIE. Poate ca a fost un excelent director de serviciu secret sau poate nu.

In lipsa oricaror informatii, putem crede ca dl. Ungureanu a pazit tara de atacuri al-Qaeda sau ca s-a ocupat de manevrarea voturilor din strainate, la alegerile din 2009. Vina misterului din jurul muncii sale la SIE nu poate fi pusa exclusiv in circa lui MRU. Peste tot in lume, serviciile speciale tind sa-si tina activitatile departe de ochii de publici. Dar in Romania nimeni nu pare interesat cu adevarat sa vada sau sa stie. Legal, serviciile secrete dau socoteala in fata Parlamentului, prin rapoarte anuale sau audieri in comisiile speciale. In ultimii 20 de ani, rapoartele SRI si SIE au avut cu indulgenta statut de maculatura, iar parlamentarii din comisiile de resort n-au depasit statutul de portavoci ale celor doua servicii, renuntind, benevol sau nu, la rolul lor fundamental – acela de control. Secretomania in jurul activitatii celor sapte servicii speciale a fost intretinuta in cirdasie cu toata clasa politica. Nu ma astept sa aflu ce operatiuni speciale au intreprins SRI sau SIE, dar mi-as dori sa am macar o idee vaga despre felul cum sunt folositi banii de la buget pe baza carora functioneaza aceste institutii.

Acesta este, cred, motivul pentru care nu poate sta in picioare un argument de genul „si Bush a fost directorul CIA”. In SUA, controlul public asupra serviciilor secrete este mult mai extins decit in Romania. Tentativa a unui presedinte american de a folosi serviciile speciale impotriva adversarilor sai politici a dus la demisia sa, in urma unui imens scandal public (Nixon si afacerea Watergate). De atunci, presa americana si opozitia n-au slabit din ochi, atit cit au putut, activitatea serviciilor. In plus, mai exista si diferenta ca Bush Sr. a ajuns la Casa Alba in urma unui vot popular direct. Americanii l-au votat luind in calcul si varianta ca a facut porcarii cit a fost la Central Intelligence. Un avantaj pe care romanii, poate cu exceptia lui Traian Basescu, nu l-au avut.

DailyBusiness
Poți păstra numărul de înmatriculare dacă vinzi sau radiezi mașina? Legea oferă răspunsul clar
Spynews
EXCLUSIV / Robert Lele, anchetat de procurori după ce a bătut-o pe Andra Volos. Manelistul a fugit și Poliția nu l-a mai găsit acasă
Bzi.ro
Reacția lui Gigi Becali, după ce Guvernul a declarat zi de doliu național în urma morții Papei Francisc: „Nu plâng la mormânt străin!”
Fanatik.ro
Lidl aduce pe rafturi, de luni, 28 aprilie 2025, produsele pe care toți românii le caută în această perioadă. Se vor da precum pâinea caldă
Capital.ro
Finalul lui Călin Georgescu: E scos din joc! Verdictul sosit duminică, 27 aprilie: Nu au nimic
Playtech.ro
Apelul telefonic la care dacă ai răspuns îți poate goli contul bancar și provoca alte pagube. Noua înșelătorie care ia amploare
DailyBusiness
Ministrul Energiei, Sebastian Burduja, dă asigurări că nu vom petrece Paștele pe întuneric. ”NU există risc de black-out în România, în condițiile actuale!”
Adevarul
Țara în care prețurile sunt mai mici ca în România, iar salariul minim e 2.234 de euro. „Poți să nu lucrezi toată viața, dar primești pensie”
wowbiz.ro
Fostul iubit al Danielei Crudu a fost declarat mort! Detalii halucinante
Spynews
Cătălin Dobrescu, fostul soț al Oanei Radu, și-a cerut iubita în căsătorie! Cum a reacționat Alina
Spynews
Cătălin Botezatu și Nicolle Fota se pregătesc de nuntă?! Iubita designerului a dezvăluit cum își dorește să arate rochia de mireasă
Evz.ro
S-a răzbunat pe Antena 1. Vedeta a bătut palma cu Pro TV
Ego.ro
Donald Trump, înșelat de a doua soție chiar cu garda lui de corp! Detalii halucinante
Prosport.ro
Raluca Zenga, apariție exotică într-un costum de baie cu o vedere generoasă, chiar în ziua de Paşte
kanald.ro
Doliu în lumea fotbalului! A murit unul dintre cei mai mari jucători din istoria lui Inter Milano și ai Braziliei
Cancan.ro
Vedeta TV a murit la 44 ani din cauza unei infecții severe. Medicii i-au amputat piciorul, dar a fost prea târziu
Playsport.ro
Incredibil! Cum poate să arate Sandra Izbașa la 11 ani după ce s-a retras din gimnastică. Imaginile au scăpat pe net
Capital.ro
Am pierdut cel mai mare actor. Toată lumea îl plânge: Te vom păstra în amintirea noastră
StirileBZI
Câți bani pot să scoată românii de la bancomat în 2025. Băncile au impus noi limite!
Prosport.ro
Prietena Soranei Cîrstea, divorțată de o vedetă TV! Pentru ea a părăsit-o milionarul pe Ana
stirilekanald.ro
Dezastrul de la Cernobîl, 39 de ani după: Urmele radioactive sunt încă prezente în România! Cum pot ajunge pe masa fiecăruia dintre noi
Judecătorul Alexandru Vasile de la Curtea de Apel Ploieşti va fi cercetat de Inspecţia Judiciară
MediaFlux
Amendă de 800 de lei pentru românii care stau la casă și au grădină. Valabil și pentru cei care locuiesc la parter
Shtiu.ro
Cum se aprinde Lumina Sfântă la Ierusalim? Cum aprinde preotul lumânările fără sursă de foc?
Puterea.ro
Destinație exotică cu prețuri mici în luna mai. Poți economisi peste 50% din prețul cazării