În statul Ohio se află Twinsburg (Oraşul gemenilor), unde se desfăşoară anual un festival al gemenilor. Cercetătorii au selecţionat 79 de perechi de gemeni, după un criteriu esenţial: unul trebuia să fie nefumător (sau să nu mai fumeze de peste cinci ani), iar celălalt, fumător. Ei au fost fotografiaţi în fiecare an, din 2007 până în 2010, de fotografi profesionişti, iar fotografiile au fost arătate unui „juriu” format din trei membri (chirurgi plasticieni) au trebuit, fără a şti care geamăn este fumător şi care nu, să spună care dintre gemeni părea mai în vârstă. Rezultatul a fost clar: fumătorii aveau feţe mai „trecute” decât nefumătorii, atât în cazul femeilor, cât şi al bărbaţilor.
Citeşte şi: Motive pentru care ar trebui să renunţi IMEDIAT la fumat
Cercetătorii, conduşi de Bah-man Guyuron, au mers şi mai departe: au vrut să ştie care sunt părţile feţei cele mai afectate de fumat. În general, mijlocul feţei şi treimea sa inferioară îi trădează cel mai mult pe fumători, în timp ce diferenţele nu sunt prea mari în privinţa părţii superioare, a ridurilor de pe frunte sau a porţiunilor cu riduri „labă de gâscă„. Schimbările sunt totuşi evidente pe pielea pleoapelor superioare, care devine prea pigmentată, în zona de sub ochi şi în porţiunea dintre nas şi extremităţile gurii.
Potrivit Agerpres, în ceea ce priveşte gemenii fumători, dar dintre care unul se lăsase cu peste cinci ani în urmă, s-a observat că cel care continua să fumeze avea pungile de sub ochi mai evidente şi ridurile din jurul buzei inferioare mai accentuate.
Citeşte şi: Stop fumat! Cum ajuţi un fumător să renunţe la acest viciu
„Este interesant de remarcat că, şi în situaţia în care amândoi gemenii au fost fumători, o pauză de cinci ani ajunge pentru a se observa diferenţe faciale semnificative”, scriu autorii studiului publicat în Plastic and Reconstructive Surgery şi citat de lefigaro.fr.