Dacia şi Centrul de Tehnologie Renault din România (RTR), care fac parte din Polul Auto Muntenia, au semnat, luni, două proiecte de investiţii cu Autoritatea de Management pentru Programul Operaţional Sectorial „Creşterea competitivităţii economice„, care vor sprijini Dacia să testeze noile motoare, scrie Agerpres.
„Proiectul ne va ajuta cu investiţii într-un centru de prototipuri vehicule şi în bancuri de testare motoare Euro 6”, a spus directorul general al Dacia.
Citeşte şi DACIA pregăteşte un model care să înlocuiască Duster
Cele două proiecte de investiţii au o valoare cumulată de peste 171 milioane lei (38 milioane euro), iar finanţarea nerambursabilă este de peste 62 milioane lei (13,7 milioane euro).
Vor fi realizate elemente de infrastructură pentru instalarea noilor linii de fabricaţie punte spate 4×4 şi matriţe pentru cadre laterale şi vor fi construite două hale destinate testărilor de motoare şi de autovehicule în condiţii de siguranţă şi fără impact negativ asupra mediului.
Luni, Autoritatea de Management a semnat în total şase proiecte cu Polul Auto Muntenia, pe lângă cele două proiecte de investiţii mai figurând un proiect de cercetare-dezvoltare în valoare totală de 1,2 milioane euro pentru RTR şi trei proiecte în valoare totală de 740.000 de euro, prin care se asigură implementarea coordonată a proiectelor.
Citeşte şi Surpriză la Dacia: Duster, Logan şi Sandero cuceresc piaţa din Rusia
În urma implementării proiectelor vor fi create şi menţinute 108 locuri de muncă, vor fi obţinute trei brevete pentru inovaţii, cifra de afaceri la nivelul Polului va creşte cu 17%, iar cifra de afaceri din export va creşte cu 21%.
Polul Auto Muntenia cuprinde 30 de entităţi, din care 21 de societăţi comerciale şi include şi autorităţi locale şi universităţi. Cifra de afaceri la nivelul Polului este de 3,1 miliarde euro, iar cifra de afaceri din export este 2,2 miliarde euro.
„Dincolo de investiţii, suntem bucuroşi că există şi alţi parteneri în Polul de competitivitate, astfel încât proiectul va fi un adevărat embrion pentru judeţele Argeş şi Dâmboviţa care va face să se dezvolte toţi partenerii din proiect”, a mai spus oficialul Dacia.
Programul Operaţional Sectorial „Creşterea competitivităţii economice” a înregistrat un nivel de contractare de 98% la finalul anului 2013, faţă de 56% la sfârşitul anului 2012, iar gradul de absorbţie a ajuns la 36%, a precizat secretarul de stat în Ministerul Economiei Adrian Volintiru. El a adăugat că plăţile către beneficiari în 2013 au fost de peste 550 milioane euro faţă de circa 380 milioane euro în perioada 2008-2012.