Dacian Cioloş, în mijlocul protestatarilor care îl susţin pe ministrul demisionar Vlad Alexandrescu VIDEO

Premierul Dacian Cioloş a mers, miercuri seară, în Piaţa Victoriei, acolo unde câteva de persoane au protestat, nemulţumite de faptul că Vlad Alexandrescu şi-a dat demisia de la conducerea Ministerului Culturii.
Iulian Tudor
27 apr. 2016, 17:25
Dacian Cioloş, în mijlocul protestatarilor care îl susţin pe ministrul demisionar Vlad Alexandrescu VIDEO

Câteva sute de persoane s-au adunat, miercuri seară, în faţa Guvernul pentru susţinerea ministrului demisionar al Culturii, Vlad Alexandrescu. În jurul orei 20.30 manifestanții s-au dispersat.

Participanții la protest au scandat: „Vlad, nu uita! Noi suntem de partea ta!”, „Vlad, Cultură! Tobă impostură!”, „Vrem Cultură! Nu cianură!”, „Jos Caramitru!” și au purtat pancarte pe care scria: „# Vlad rămâne!”; „I love Vlad”; „Respect — Vlad. Rușine Plagiatorilor! Cioloș ai greșit!”.

Premierul Dacian Cioloș, aflat miercuri seara în mijlocul protestatarilor care îl susțin pe ministrul demisionar al Culturii Vlad Alexandrescu, a declarat că modul în care au fost conduse negocierile la Opera Națională din București i-au creat acestuia „o slăbiciune”.

Eu am avut o discuție cu el de dimineață și el e conștient de asta. Modul cum au fost conduse negocierile la Operă, faptul că deja de două săptămâni se tot numesc și demit directori și, în continuare, rămâne acolo tensiune îi creează o slăbiciune lui ca ministru„, a spus Cioloș, potrivit Agerpres.

Premierul a menționat că l-a sprijinit pe Vlad Alexandrescu de două săptămâni și că îl susține în continuare. „Dar ca ministru trebuie nu doar să ai viziune, și eu îmi dau seama ca și prim-ministru, ci și capacitatea și instrumentele de a aplica măsurile respective. Și după o negociere eșuată îți slăbești capacitatea de negociere, e greu, după aceea, să continui după să poți să continui după poziția asta„, a mai precizat Cioloș.

Răspunzând întrebărilor lui Tudor Chirilă care a spus că premierul ar „pune în balanță o viziune cu un caz particular” și că „nici Tiberiu Soare, Conta, dacă vorbim de cazul particular de la Operă, nici George Călin, nici Dincă, urmărit de DNA, nu au dat explicații pentru incapacitatea lor”, Dacian Cioloș a spus: „Ba o să dea. O să dea. O să dea”.

Totodată, Cioloș a promis că ministrul Dâncu „o să anunțe ce o să facă (n.r. la Operă), pentru că are discuții încă”.

În paralel cu protestul din Piaţa Victoriei, pe internet a apărut şi o petiţie „Menţinerea în funcţia de Ministru al Culturii pe Vlad Alexandrescu”, semnată de câteva sute de persoane.

La cererea Primului-Ministru, Dacian Ciolos, pe fondul scandalului de la Opera Romana si a presiunii venite din partea lui Ion Caramitru si a UNITER, Ministrul Culturii, Vlad Alexandrescu si-a depus demisia. Cu toate astea a fost singurul Ministru al Culturii, care in scurtul sau mandat a dat dovada ca are o viziune clara, de durata si pertinenta asupra culturii romanesti.  De exemplu, a fost singurul Ministru al Culturii care a sustinut in primul rand existenta si importanta sectorului independent pe langa cel institutionalizat.

Afirma intr-un interviu: „unii dintre managerii institutiilor de cultura considera, de pilda, ca cei din sectorul independent ar fi doar „un grup de someri”, o chestiune pe care eu o consider inacceptabila si care ar trebui revizuita din adanc.”

Cerem pe aceasta cale mentinerea in functia de Ministru al Culturii pe Vlad Alexandrescu„, se arată în petiţia online.

Ministrul Culturii a anunțat miercuri, pe Facebook, că demisionează din funcție.

„Domnule prim-ministru, în fața rezistenței opace la schimbarea structurală pe care am încercat să o inițiez, să o dezvolt și să o pun în practică în instituțiile de cultură din România, în fața ostilității nedezmințite a aparatului refractar la regândirea modalităților de funcționare a instituțiilor publice de cultură, a relației dintre sectorul independent și cel public, vă prezint demisia mea„, a scris Vlad Alexandrescu.

El a precizat că în mandatul „scurt” pe care l-a avut a fost preocupat în primul rând să redea Ministerului Culturii „credibilitatea și importanța pe care administrația culturală trebuie să o aibă într-o societate europeană modernă”.

Punctual, am încercat o reorganizare a Institutului Național al Patrimoniului și am cerut criterii precise care să reglementeze restaurarea patrimoniului național, în situația urgentă a deteriorării lui accelerate. Am inițiat grupul de lucru pentru redactarea Codului Patrimoniului. Am creat primul mecanism de finanțare prin care statul român poate cumpăra opere de artă românească de pe piața liberă prin subscripție publică, iar cea dintâi operațiune din cadrul acestui mecanism este campania pentru achiziția lucrării ‘Cumințenia Pământului’ a lui Constantin Brâncuși„, a mai spus Alexandrescu.

De asemenea, el a amintit că a cerut refacerea dosarului pentru înscrierea ansamblului Brâncuși de la Târgu Jiu în patrimoniul UNESCO și că a dat expresie „așteptării a zeci de mii de români, înscriind situl arheologic și natural de la Roșia Montană în Lista Indicativă UNESCO”.

Am intervenit direct în șantiere, oprind distrugerea monumentelor istorice din Piața Romană din București și din Parcul Romanescu din Craiova. Am creat cadrul strategic pentru transformarea muzeelor românești din instituții pasive, în instituții deschise publicului, participative. Pentru prima oară în România, muzeele au fost alăturate sectoarelor creative, demarând, sub umbrela Guvernului, un proces amplu de identificare a soluțiilor inovatoare care să relaționeze comunitatea muzeală cu cea creativă„, a mai precizat Alexandrescu.

Ministrul demisionar a susținut că a construit grupuri de lucru, platforme și modalități dinamice de consultare publică, încercând aducerea unei noi viziuni și „scoaterea” managementului instituțiilor publice de cultură dintr-o stare „anchilozată și letargică”.

În domeniul cinematografiei, am lansat un șantier vast menit să reechilibreze distanța dintre reușitele calitative ale cinematografiei românești în țară și în lume și disfuncționalitățile unui sistem administrativ și instituțional vetust și depășit de viteza excepțională de evoluție a sectorului. Peste câteva zile, la Cannes, urma să semnez, o nouă convenție între CNC-ul românesc și CNC-ul francez. De asemenea, concursul CNC va avea un nou regulament, iar sălile de cinema din România vor beneficia prin programul ‘Orașe europene’ de o relansare a ideii de cinematografie de artă. Aceasta ilustrează doar o parte din marele șantier dedicat filmului derulat în mandatul meu„, a mai explicat Alexandrescu.

Sistematizarea și predictibilizarea instrumentelor de susținere financiară ale Ministerului Culturii, consolidarea proiectelor prioritare (prin alocare directă), lansarea programelor de finanțare prin concurs de proiecte CultIN și ACCES și începerea unui proces de reformare a AFCN sunt și ele prezentate de Alexandrescu drept reușite ale mandatului său, în condițiile în care, spune el, a preluat un minister în care o treime din posturi erau vacante și salariile erau cele mai mici din întregul sistem central-administrativ.

Alexandrescu a mai punctat că strategia culturală sectorială și legitimarea unor politici culturale pe termen lung au fost și ele pe agenda prioritară a mandatului său.

Totodată, el a susținut că în cele aproape șase luni de ministeriat a întreținut o comunicare intensă, zilnică, cu spațiul public și partenerii instituționali, dorind astfel să transparentizeze procesul decizional.

El a mai menționat că „schimbări dictate doar de buna credință au dus la explozii instituționale neașteptate și la o situație intolerabilă la Opera Națională, una dintre instituțiile publice de cultură care s-au dovedit cel mai rezistente la o funcționare modernă, europeană”.

Domnule Prim-Ministru, mi-aș dori ca reformele pe care le-am inițiat să fie continuate. Cred că, în situația în care forțe dintre cele mai retrograde, ostile schimbării, care se împotrivesc unor mecanisme firești de reînnoire și de întinerire a sectorului artistic și muzeal din România au devenit atât de sonore în spațiul public, reforma pe care am început-o este periclitată și, de aceea, depun în mâinile dumneavoastră, domnule prim-ministru, mandatul meu de ministru al Culturii„, a mai scris Vlad Alexandrescu.

Premierul Dacian Cioloș i-a cerut demisia ministrului Culturii, Vlad Alexandrescu, au anunţat, miercuri, surse oficiale.

DailyBusiness
Fructul-minune, care scade riscul de infarct cu 32%! Ar putea fi secretul unei inimi sănătoase
Spynews
Dima Trofim revine pe micile ecrane şi se alătură distribuţiei serialului original Iubire cu parfum de lavandă: „De foarte mult timp îmi doream să mă reîntorc la actorie”
Bzi.ro
Cum s-a pozat Dana Budeanu de Crăciun: Vedeta a apărut într-o ipostază extrem de provocatoare! – FOTO
Fanatik.ro
Animalul care a uimit pe toată lumea. Este mai mare când e pui decât când e adult. Îl poți vedea și în România
Capital.ro
Tragedie în lumea filmului. Familia a anunțat vestea în lacrimi: Inimile noastre sunt frânte
Playtech.ro
Ce preparate au mâncat deținuții din închisorile din România în prima zi de Crăciun. Regim special pentru diabetici
DailyBusiness
Dispar bonurile fiscale pentru plata cu cardul. Măsura intră în vigoare de joi, 26 decembrie
Adevarul
Al Jazeera: Rusia ar putea planifica un atac cu „steagul fals” asupra Moldovei
wowbiz.ro
Victor Cornea a plecat chiar în ziua de Crăciun. Reacția Andreei Bălan, după anunțul lui public
Spynews
Ghiță, Amme și George au părăsit ieri competiția Chefi la cuțite. Diseară, echipele gătesc cu ustensile în miniatură. Chef Richard: ”Cum să pregătim 14 farfurii cu jucăriile astea?!”
Spynews
Cum s-au afișat Laura și Mihai, după ce au câștigat sezonul 10 al emisiunii Mireasa. Cum decurge căsnicia lor, după show-ul matrimonial | FOTO
Evz.ro
Adevărul despre Covid-19. Scenariu exploziv cu FBI în prim-plan
Ego.ro
Artista de muzică populară care a înnebunit internetul la 46 de ani! Abia o mai recunoști
Prosport.ro
FOTO. Cea mai frumoasă femeie din lume, dezbrăcată în zăpadă
kanald.ro
Pensiile românilor se indexează de la 1 ianuarie 2025! Cum poți vedea dacă ți se majorează pensia
Cancan.ro
Vești PROASTE pentru românii care petrec Crăciunul pe Valea Prahovei! Anunțul a fost făcut în urmă cu puțin timp
Playsport.ro
Aoleu, Antonia dă COD ROȘU! A înnebunit pe toată lumea cu ultima apariție! Cum s-a lăsat pozată după ce a renunțat la sutien
Capital.ro
Dezvăluire bombă despre Călin Georgescu. S-a aflat marele adevăr: Face discret cu ochiul fascismului istoric
StirileBZI
Ce mănâncă europenii de Crăciun. Cele mai neobișnuite tradiții culinare
Prosport.ro
Una dintre cele mai râvnite femei din lume s-a despărțit de iubitul fotbalist. Cine e latino loverul de care s-a îndrăgostit
stirilekanald.ro
Au ars de vii în a doua zi de Crăciun, după ce autoturismul le-a luat foc la impactul cu o cisternă. Autoritățile nu știu, încă, numărul morților
substantial.ro
Serghei Lavrov: Moscova țintește doar obiective militare, nu civile
MediaFlux
RĂSTURNARE după PRĂBUȘIREA AVIONULUI! S-a AFLAT ACUM!
Shtiu.ro
Cine a inventat CNP-ul și CE ASCUNDE ultima CIFRA a CNP-ului? Dacă ai 3 sau 8 însemană că...
Puterea.ro
Solidaritate cu soția lui Petre Daea? „Pentru multe femei, Crăciunul e o luptă cu frica şi cu tăcerea; nimeni nu trebuie să trăiască în teamă” (ANES)