Dacian Cioloş, anunţuri importante despre proiectul noii legi a SALARIZĂRII: „Nu scade niciun salariu”

Premierul Dacian Cioloş a declarat că proiectul privind modificarea Legii Salarizări nu vizează tăieri salariale în nicio ramură ocupaţională, ci se doreşte a fi un punct de pornire spre reforma aşteptată de ani de zile în sistemul public.
Ionela Marcu
17 mai 2016, 17:13
Dacian Cioloş, anunţuri importante despre proiectul noii legi a SALARIZĂRII:

Dacian Cioloş a arătat că educaţia, sănătatea şi administraţia publică sunt domeniile de la care populaţia are cele mai mari aşteptări şi, prin urmare, şi cele în care era important să se înceapă o reformă. „Dacă nu începem şi cu reforme în domeniile din care există aşteptări mari din partea societăţii o să păstrăm dezechilibre de salarii care se perpetuează de ani întregi. Ceea ce ne propunem noi să facem este să venim cu un domeniu pe care vrem să ni-l asumăm nu doar pe partea de salarizare, ci şi cu reforme care să-i redea credibilitatea. Acesta va fi mandatul cu care va fi instalat şi noul ministru al Sănătăţii, de a continua un proces de schimbare în sistemul de sănătate care să-i redea credibilitatea prin mai multă claritate, transparenţă, performanţă în management, printr-o utilizare mai eficientă a fondurilor”, a declarat premierul Dacian Cioloş, după întâlnirea avută de reprezentanţii Guvernului cu liderii sindicatelor din sistemul bugetar.

Şeful Executivului a precizat că pentru moment Guvernul îşi „permite” pentru moment să acorde bonusuri de performanţă doar în Sănătate şi Educaţie. „Vom introduce şi elemente noi de stimulare a calităţii în sistemul publica printr-un sistem de bonusuri de performanţă. Acestea vor fi acordate doar pe baza anumitor criterii de performanţă. Aceste bonusuri ni le putem permmite deocamdată pentru sănătate şi educaţie, iar apoi se va continua şi pentru celelalte domenii”, a subliniat Dacian Cioloş, adăugând că proiectul se va afla în următoarele două săptămâni în dezbatere publică, urmând să sufere eventuale modificări, ca urmare a dicuţiilor cu partenerii sociali.

„Suntem conştienţi de aşteptările care există la salariaţii din sectorul public. Guvernul Cioloş nu poate să corecteze toate problemele acumulate în timp, dar am promis un proces transparent de a aborda problemele prin dialog asumâdu-ne ceea ce putem să facem prin prioritizare. Când pornim la reforme trebuie început de undeva şi e important să mergem până la capăt. Sper ca acest proiect să fie punctul de pornire a ceea ce ar trebui să însemne eficienţa sectorului public. Este foarte important de subliniat că acest proiect de ordonanţă nu va scădea niciun salariu, ci vor creşte în anumite domenii. Acest proiect nu va afecta salariile existente în momentul de faţă”, a punctat Dacian Cioloş.

Ce prevede proiectul de OUG privind modificarea Legii Salarizării

Pe 17 mai, Ministerul Muncii, Familiei, Protecției Sociale și Persoanelor Vârstnice lansează în dezbatere publică proiectul de ordonanță de urgență privind salarizarea personalului plătit din fonduri publice în anul 2016.

Proiectul de ordonanță de urgență urmărește rezolvarea disfuncționalităților de încadrare pentru toate familiile ocupaționale, corectarea pe orizontală și verticală a structurii salariale în sănătate, creșterea echității salariale în administrația publică centrală și introducerea de bonusuri de performanță pentru Sănătate și Educație. Această opţiune rezolva încadrările (și implicit remunerațiile) diferite pentru persoane pe aceleași funcții, cu aceeași vechime și cu aceleași atribuții, în cadrul aceleiași unități şi reducerea diferențelor salariale din administraţia publică centrală. Totodată, se introduce un sistem de premiere bazat pe performanță pentru personalul din sistemul de Sănătate şi pentru personalul din Educație, începând cu luna ianuarie 2017.

Potrivit proiectului, începând cu august 2016, personalul care își desfășoară activitatea în aceleași condiții și care beneficiază de un salariu de bază mai mic decât cel maxim stabilit în cadrul aceleiași instituții va fi salarizat la nivelul maxim al salariului de bază din instituția respectivă.

Pentru personalul militar, poliţiştii şi funcţionarii publici cu statut special din sistemul administraţiei penitenciarelor din aceeaşi instituţie publică, respectiv unitate, soldele de funcţie sau salariile de funcţie în care nu a fost cuprins cuantumul soldei de merit/ salariului de merit la nivelul anului 2009, vor fi stabilite la nivelul în plată al soldelor de funcţie/salariilor de funcţie care cuprind cuantumul soldei de merit/ salariului de merit. Corecțiile aduse soldelor de funcţie/salariilor de funcţie prin aplicarea prevederilor prezentei ordonanțe de urgență nu constituie majorări ale soldelor de funcţie/salariilor de funcţie în sensul prevederilor art. 60 alin. (1) din Legea nr. 223/2015 privind pensiile militare de stat, cu modificările şi completările ulterioare.

Tot din august 2016, pentru personalul militar, poliţiştii şi funcţionarii publici cu statut special din sistemul administraţiei penitenciarelor, indemnizaţiile, compensaţiile, primele, ajutoarele, plăţile compensatorii, despăgubirile, compensaţiile lunare pentru chirie şi alte drepturi acordate potrivit actelor normative în vigoare, care nu fac parte din solda lunară brută/salariul lunar brut, rămân la nivelul lunii iulie 2016, dacă îşi desfăşoară activitatea în aceleaşi condiţii.

De asemenea, proiectul prevede că, de la aceeași dată, salariile de bază ale personalului din aparatul administrației publice centrale se stabilesc la nivelul de 70% din nivelul salariilor de bază aferente funcţiilor din cadrul Secretariatului General al Guvernului. Nivelul concret de salarizare urmează să fie stabilit prin ordin comun al Secretariatului General al Guvernului şi al ordonatorilor principali de credite, cu precizarea că, dacă salariile de bază determinate potrivit celor relatate mai sus sunt mai mici decât cele aferente lunii iulie 2016, se păstrează cele aferente lunii iulie 2016.

Impactul bugetar al Proiectul de ordonanță de urgență este de 2,296.23 milioane lei.

DailyBusiness
Marilu Dobrescu, dezvăluiri halucinante despre relația cu Iustin Petrescu: „Prietena mea a venit într-un suflet să mă ridice de acasă imediat după bătaie”
Spynews
Când va face Mihaela Borcea nuntă cu iubitul ei, Sorin Rap. A fost cerută în căsătorie în urmă cu câteva luni
Bzi.ro
Se știe câștigătorul Chefi la Cuțite! El a plecat acasă cu marele premiu
Fanatik.ro
Mașina care dă peste cap industria auto. Este mai ieftină decât Dacia și are dotări premium
Capital.ro
UE ne-a dat ordin. Decizie pentru proprietarii de apartamente și garsoniere. Se înregistrează și se achită TAXĂ
Playtech.ro
Cum să scapi definitiv de melcii din grădină. Plantele care îi țin la distanță
DailyBusiness
Anamaria Gavrilă, șefa POT, a cerut STS-ului lista cu datele celor peste 11 milioane de votanți din turul doi al prezidențialelor, inclusiv ale celor care „nu erau în viață la momentul votului”
Adevarul
„Bomba cu ceas” din Alpi: încă două sate riscă să fie înghițite de ape după prăbușirea ghețarului din Elveția
wowbiz.ro
BREAKING! Ultimele detalii despre MOARTEA lui DAN PETRESCU. Informația care ARUNCĂ TOTUL ÎN AER
Spynews
Cine este românul care a murit înecat după ce a salvat două surori, în Anglia. Localnicii cer onoruri oficiale pentru salvatorul fetițelor
Spynews
Mesajul Iuliei Albu pentru fostul soț, după ce acesta s-a recăsătorit. Ce i-a transmis mama copilului său: "Nu avea cum..." 
Evz.ro
Alocațiile și indemnizațiile în iunie. Calendarul plăților
Ego.ro
Cine este și cum arată singura soră a lui Klaus Iohannis. Acum s-a aflat! FOTO
Prosport.ro
FOTO. Milionarul a uitat-o definitiv pe Mădălina Ghenea pentru o altă actriță
kanald.ro
Când se virează, de fapt, alocațiile copiilor pe luna iunie 2025
Cancan.ro
Adelina Pestrițu și-a scanat creierul într-o clinică privată din Capitală. Când a venit rezultatul, să cadă din picioare!
Playsport.ro
Incredibil! Cum poate să arate Sandra Izbașa la 11 ani după ce s-a retras din gimnastică. Imaginile au scăpat pe net
Capital.ro
Veste cumplită despre Bruce Willis. Soția sa a anunțat în lacrimi: Fără speranță, doar șoc...
StirileBZI
Câți bani pot să scoată românii de la bancomat în 2025. Băncile au impus noi limite!
Prosport.ro
FOTO. Marcela a făcut 8528 de euro în prima lună cu noul ei job, dar a fost pusă la zid: „Ești un exemplu rău pentru copii”
stirilekanald.ro
Breaking news! A murit Ed Gale
La ce sumă au ajuns alocațiile în luna mai după indexarea de 13,8%
MediaFlux
ANAF, alertă pentru români! Formularul obligatoriu pentru pensie
Shtiu.ro
CE ASCUNDE ultima CIFRA a CNP-ului? Dacă ai 3 sau 8 însemană că...
Puterea.ro
Ciocănelul mânjit al CCR sfărâmă bunul-simț. Din nou.