„Această epidemie provocată de coronavirus ne pune la încercare umanitatea, rigoarea, responsabilitatea și modul în care înțelegem să ne manifestăm iubirea față de cei apropiați. Modul în care nepăsarea sau superficialitatea noastră poate ucide în adevăratul sens al cuvântului.
Dacă îi iubim pe cei din jur și vrem să evităm să le facem rău, avem nevoie de multă rigoare și responsabilitate în ceea ce facem noi, personal. Să fim foarte atenți cu igiena noastră, să ne spălăm des pe mâini. Pare banal, dar este esențial. Să ne deplasăm cât mai puțin, pentru a evita răspândirea virusului. Să-i încurajăm și pe cei din jur să facă asta. Să acceptăm decizii ale autorităților în acest sens, chiar dacă nouă, personal, ni se par prea limitative.
Dacă aplicăm șmecheria și inteligența nesănătoasă prin care să ocolim regulile, noi sau apropiați ai noștri pot plăti cu sănătatea sau chiar cu viața.
E o situație în care lucrurile nu se rezolvă doar prin competența autorităților, ci se rezolvă mai ales prin modul în care noi punem în aplicare și respectăm deciziile autorităților.
Să te speli pe mâini, să stai acasă și să te deplasezi cât mai puțin posibil în săptămânile care urmează, să te apropii fizic cât mai puțin de cei din jur când ești obligat să ieși pe stradă, în mijloace de transport, în săli de ședințe sau în alte locuri aglomerate sunt lucruri simple și chiar banale, dar, dacă nu le respectăm tocmai pentru că ni se par banale, riscăm să plătim scump, noi sau cei din jur.
De ce toate acestea sunt importante, chiar dacă încă vorbim doar de câteva zeci de cazuri în România?
Numărul de cazuri confirmate prin teste e mult mai mic decât cel real. Noi nu descoperim decât cazurile în care virusul s-a manifestat deja și arată simptome. Numărul de infectări poate fi mult mai mare decât ceea ce știm. Foarte multe persoane pot purta virusul fără să-l manifeste. Acele persoane poate nu se vor îmbolnăvi niciodată, pentru că au un sistem imunitar solid, dar pe perioada în care virusul e activ la ele fără să-i îmbolnăvească, acele persoane pot să-l răspândească în jur fără să știe.
Cu cât intrăm mai puțin în contact cu alții în aceste săptămâni, cu atât reducem riscul de infecții. Cu cât riscul de infecții e mai mic, cu atât vor fi mai puțini îmbolnăviți. Cu cât mai puțini îmbolnăviți, cu atât mai bine se vor putea ocupa autoritățile medicale de cei cu adevărat grav bolnavi și cu risc mărit de mortalitate dacă nu sunt tratați la timp și cum trebuie. Cu cât reducem riscul de infecții acum, cu atât mai multe vieți pot fi salvate în general. Câștigăm în acest fel timp pentru ca cercetătorii să identifice un vaccin. Și toate astea înseamnă vieți salvate prin faptul că ne comportăm responsabil.
Da, de data asta, viețile celor din jur depind în mare parte și în primul rând de responsabilitatea noastră, nu a politicienilor”, a scris Dacian Cioloş pe Facebook.