„Nu știu daca vom continua sau nu această coaliție. Avem PNRR-ul și dincolo de un program de guvernare, acum avem aceste măsuri angajate politic de România acolo sunt niște termene și niste detalii despre cum pot fi asumate aceste măsuri Aceasta este un lucru bun. Pornind de la aceste termene ar trebui sa discutam un calendar si pentru celelalte măsuri de guvernare care nu sunt în PNRR, dar care sunt importante politic. Acestea sunt lucruri care pot fi rezolvate între oameni de buna credință.” a declarat Dacian Cioloș.
Despre strategia politică în ceea e privește PNL-ul, Dacian Cioloș a afirmat că la momentul de față există niște dicuții informale și că așteaptă propuneri din partea liberalilor.
„Desigur. Mă cunosc cu multă lume din PNL. Sunt discuții informale amicale schimburi de opinii. Deciziile se iau și la PNL. Ne permit să clarificăm multe lucruri să explicăm opinii, poziții.
Ne vedem cu Emil Boc de fiecare dată când ajung la Cluj am facut din asta o tradiție. Cu Ilie Bolojan nu m-am mai vazut de ceva vreme. Acestea sunt discuții amicale pe care le am cu Emil Boc, discutăm în calitate de cunoscuți. Dar Florin Cîtu e președintele PNL, avem o structură de conducere mandatată se discută între ei, au mandatul si ideile să le depuna pe masă dacă vor să relansăm această colaboare.”, a menționat Cioloș.
Premierul desemnat Dacian Cioloș a subliniat că nu exclude un guvern minoritar.
„Nu este exclusă această variantă. Când vorbești de calcule cinice asta nu e negociere, eu știu ce înseamnă, evident, să faci compromisuri ca să ajungi la o înțelegere. Îmi asum lucrul acesta și mă adresez celor care ne-au votat care ne-au ales, iar ei mi-au spus ca vor să ne asumăm decizii. În Biroul Național au fost opinii că poate nu ar fi bine să ne băgăm la guvernare, iar decizia de a merge cu o propunere de premier a fost consensuală și unanimă.”, a afirmat Cioloș.
La întrebarea despre cum ar arătat un guvern minoritar și dacă ar include tehnocrați sau persoane neafiliate politic, Cioloș a spus clar că deși nu dorește o colaboare cu AUR sau PSD, este deschis unor propuneri din partea UDMR și PNL.
„Când vorbim de guverne este important să vedem ce proiecte politice ne asumăm și după aceea cine se ocupă de ele. Cu PSD și AUR nu ne asumăm un proiect politic comun. Iar de la PNL și UDMR daca ar propune miniștrii cred că și-ar asuma și coaliția acest lucru.
Avem un sistem de selecție internă vedem cine propune candidaturi. Noi nu negociem susținerea unui guvern pe sub masă negociem clar transparent.”, a afirmat premierul.
Cioloș a mai menționat că dn discuția avută inițial cu Klaus Iohannis, șeful statutului i-a spus că nu se va implica în mod direct în negocierea dintre partide.
„Am avut discuții, la întâlnirea pe care am avut-o mi-a spus că nu intenționeaza sa se implice direct în negocierile între partide. Asta e treaba partidelor. Dacă vom avea un guvern care să puna în aplicare în integraliatate PNRR si pe partea de reforma si pe partea de bani, România va arăta altfel peste câțiva ani. De aceea avem nevoie de un guvern cu putere deplină.”, a mai precizat Cioloș.
Întrebat de parteneriatul cu AUR, Dacian Cioloș a spus că el și formațiunea politică din care face parte trebuie să fie judecați după acțiuni și nimic altceva.
„Parteneriatul cu Aur este precum acea glumă „Cioloș e fiul lui Soroș”. Unora le place să pună etichete iar alții sunt judecați după lucrurile pe care le fac.
„Nu știu care este strategia politică PNL și UDMR. Când dai afară un ministru fara să-ti consulți partenerii. Nu știu cine a dat foc la casă și cine a plecat din casa care a luat foc. A fost un vot unitar la noi legat de premierul Cîțu, acum nu știu care sunt intențiile președintelui PNL, Cîțu. ”