Liderul USR, Dacian Cioloş, consideră că „în mod clar ne trebuie măsuri ca să limităm răspândirea virusului”, el arătându-se de acord cu impunerea unor restricţii, atâta timp cât acestea sunt explicate oamenilor şi atâta timp cât decidenţii transmit şi condiţiile în care se va renunţa la ele.
Întrebat, vineri seară, ce părere are despre decizia Comitetului Naţional pentru Situaţii de Urgenţă de a respinge propunerea Institutului Naţional de Sănătate Publică de a carantina zona metropolitană Bucureşti, premierul desemnat Dacian Cioloş a afirmat că astfel de decizii trebuie luate de către „oameni cu expertiză” şi, mai ales, argumentate.
„Nu ştiu care sunt argumentele, ca să comentez. Din punctul meu de vedere, responsabilitatea trebuie să fie la acest nivel. Ştiu că în CNSU sunt şi oameni cu expertiză. La fel şi în INSP. Un lucru e cert: e nevoie de măsuri, pentru că situaţia nu se stabilizează, nu vorbim de regres, ci măcar de stabilizare. E o pată neagră pe harta Europei, România, când ne uităm la situaţia pandemiei, la numărul de morţi în primul rând. (…) În mod clar avem o problemă şi nu o să reducem presiunea aceasta pe spitale, pe Terapie intensivă, decât dacă ţinem sub control şi numărul de infectări. Şi ca să ţinem sub control numărul de infectări e nevoie şi de măsuri restrictive pentru anumite tipuri de activităţi”, a afirmat Dacian Cioloş, vineri seară, la Digi 24.
El a precizat că, în lipsa unor măsuri restrictive, „nu o să o scoatem la capăt”, el subliniind că rolul politicienilor este acela de a explica oamenilor de ce impun unele restricţii, în ce condiţii iau unele decizii şi în ce condiţii pot reveni asupra restricţiilor.
„Eu, personal, cred că orice înseamnă restrângere a drepturilor persoanelor trebuie explicată şi dacă există argumente pentru asta, atunci putem lua astfel de decizii”, a subliniat Cioloş.
El a susţinut că, dacă nu există vaccinare, este nevoie de testare pentru prevenirea răspândirii virusului SARS-CoV-2.
Conform lui Cioloş, în programul de guvernare al USR va propune anumite restricţii pe perioadă limitată privind participarea la anumite activităţi, acolo unde rata de infectare este mare.