„Din punctul meu de vedere, soluţia este schimbarea Guvernului, alegeri anticipate, relegitimarea unor forţe politice în Parlament, care să vină cu un plan de redresare a economiei, ca să nu fie prea târziu. Suntem într-o criză bugetară, e clar. Putem evita criza economică, încă. Dar dacă lucrurile continuă aşa… Soluţii sunt pentru asta”, a afirmat Cioloş.
El a remarcat că, urmare a OUG 114, băncile devin mult mai prudente, vor reduce împrumuturile sau care vor creşte costurile.
„Când creezi impredictibilitate prin modificări frecvente ale codului fiscal şi prin măsuri care descurajează investiţiile, vii apoi şi suprataxezi băncile sau companii de stat. Rezultatul este că nu se mai ivesteşte, băncile nu mai pot da credite, se blochează economia”, explică fostul premier.
În opinia sa, „trebuie să trecem de la modelul economic bazat pe consum, la un model economic bazat pe investiţii, ca să putem plăti pensiile şi salariile”.
„Cred că nu este cazul să le reducem dacă se iau la timp nişte măsuri prin care să crească investiţiile, să creăm locuri de muncă bine plătite, să oprim „hemoragia” forţei de muncă”, a sublibiat Dacian Cioloş.