„Eu aş vrea ca în programul de guvernare să ne concentrăm pe cele 12 măsuri pe care le-aţi văzut acolo, care sunt măsurile prioritare. Celelalte măsuri, din partea a doua, urmează să fie detaliate în funcţie şi de rezultatul discuţiilor cu comisiile parlamentare. (…)Este vorba în acea parte a programului de guvernare de nişte măsuri pe care vrem să le testăm în consultare cu Parlamentul şi o să venim, după audierile din Parlament, cu detalii şi în funcţie de reacţiile Palamentului„, a declarat premierul desemnat Dacian Cioloş, întrebat cum va face să comaseze alegerile şi să prelungească madatele la 5 ani, în condiţiile în care o astfel de decizie presupune revizuirea Constituţiei, potrivit Mediafax.
Dacian Cioloş a mai spus că înainte de 15 decembrie noul Cabinet va prezenta planuri de acţiuni mai detaliate pe fiecare dintre măsurile prevăzute în programul de guvernare.
„Noi am elaborat unele din măsurile sectoriale în paralel cu recrutarea miniştrilor desemnaţi şi miniştrii desemnaţi astăzi se vor angaja în faţa comisiilor parlamentare ca până înainte de 15 decembrie vom veni cu planuri de acţiuni mai detaliate pe fiecare dintre măsurile pe care le-aţi văzut. Deci o să discutăm mai încolo„, a afirmat Cioloş.
Întrebat dacă revizuirea Constituţiei ar fi una dintre priorităţi, premierul desemnat a negat acest lucru. „Nu este o prioritate revizuirea Constituţiei, tocmai de aceea nu o găsiţi între cele 12 priorităţi. Acolo să vă uitaţi„, le-a răspuns Cioloş jurnaliştilor.
Întrebat cum va să face posibilă implicarea cetăţenilor în iniţiativa legislativă, premierul desemnat a afirmat că există deja o lege care dă posibilitatea cetăţenilor să depună proiecte de lege dacă reuşesc să strângă 100.000 de semnături, adăugând că intenţionează să creeze şi o platformă prin care să faciliteze obţinerea acestor semnături.
„Există deja o lege care dă posibilitatea cetăţenilor de a se implica în iniţiative legislative, de a aduna până la 100.000 de semnături şi pot să depună proiecte. (…) Vrem să creăm o platformă prin care să facilităm obţinerea acestor semnături pe proiecte de lege interesante, sau pe iniţiative interesante„, a mai spus Dacian Cioloş.
Planul Guvernului Cioloş, trimis luni Parlamentului, cuprinde şi modificarea de urgenţă a legislaţiei electorale astfel încât primarii şi preşedinţii de consilii judeţene să fie aleşi în două tururi de scrutin, iar alegerile să fie comasate şi toţi aleşii să aibă mandat de 5 ani,ceea ce ar însemna revizuirea Constituţiei.
CITEŞTE ŞI: Pârvulescu, despre comasarea alegerilor: Un subiect CONTROVERSAT. Trebuie modificată Constituţia