Dacian Cioloş a anunţat, luni, că propunerea de comasare a alegerilor va fi scoasă din programul de guvernare.
„Da, o să fie scoasă, programul de guvernare va fi adaptat in functie de aceste discutii”, a spus Dacian Cioloş.
Întrebat ce au spus parlamentarii despre propuenrea referitoare la cei 5 ani de mandat, Cioloş a precizat: „În programul initial de guvernare… Am făcut un program de guvernare in 4 zile, un premier desemnat, fara sa aiba ministri la dispozitie cu care să se consulte. Am preluat foare mult din iniţiativele şi ideile străzii, ale societăţii civile pe care am vrut sa le testez pentru ca asta a fost cererea din partea societatii civile, a celor care au iesit în stradă, să avansez Parlamentului aceste propuneri. D-asta am făcut practic două tururi la fiecare grup pentru a testa unele intiative.
Programul de guvernare are o parte fixa, cea constituita din cele 12 priorităti, si are o parte adaptabila pentru că miniştrii se duc în comisii de specialitate. În perioada următoare o sa venim cu proiecte mai concrete pe fiecare sector in parte in funcţie si de sustinerea pe care o constatam„.
CITEŞTE ŞI PROGRAMUL DE GUVERNARE al lui Dacian Cioloş: Alegeri COMASATE, cu mandate de 5 ani. VEZI DOCUMENTUL
Premierul desemnat Dacian Cioloş a trimis, luni, la Parlament programul de guvernare. Printre principalele măsuri propuse în program se numără şi revenirea „urgentă” la alegerile locale in două tururi de scrutin, precum şi comasarea tuturor alegerilor. „Realizarea unui proiect de comasare a alegerilor prin uniformizarea tuturor mandatelor la cinci ani și alinierea datelor pentru alegerile prezidențiale, parlamentare, europarlamentare și locale în scopul minimizării impactului negativ al proceselor electorale asupra vieții economice și sociale a țării”, se arată în document.
Ce prevede programul de guvernare trimis în Parlament:
– Întărirea legislației privind consolidarea integrității în instituțiile publice prin revizuirea sistemului de imunități, aplicarea strictă a legislației privind incompatibilitățile, conflictul de interese, declararea averilor, a legislației anticorupție și a codurilor de integritate. Continuarea luptei importiva coruptiei.
– Amendarea, de urgență, a legislației electorale cu stabilirea a două tururi de scrutin pentru alegerile de primari si presedinti de consilii judetene, eliminarea pragului pentru consiliile locale, reducerea numărului de semnături pentru independenți, posibilitatea asocierii unor independenți pe liste pentru consiliile locale, facilitarea creării de secții de votare pentru diaspora, acolo unde există o prezență semnificativă a cetățenilor români, obiectivul fiind acela ca niciun proces electoral din Romania sa nu mai fie vreodata pus sub semnul intrebarii din cauza modului de organizare.
– Realizarea unui proiect de comasare a alegerilor prin uniformizarea tuturor mandatelor la cinci ani și alinierea datelor pentru alegerile prezidențiale, parlamentare, europarlamentare și locale în scopul minimizării impactului negativ al proceselor electorale asupra vieții economice și sociale a țării.
– Facilitarea implicarii grupurilor cetatenesti in formularea de initiative legislative. Principalul obiectiv este acela de a armoniza numarul minim de semnaturi pentru o propunere legislativa prin initiativa cetateneasca, cu numarul de alegatori pentru un post de parlamentar. Logica este aceea ca daca un anumit numar de alegatori sunt reprezentati in parlament de un parlamentar, acelasi numar de alegatori sa poata propune un proiect legislativ in mod direct, prin initiativa cetateneasca.
– Digitalizarea listelor electorale in regim de urgenta si informatizarea procesului electoral pentru a evita fraudele electorale.”