„Am văzut că PSD îşi propune să crească alocările bugetare la foarte multe ministere, să crească şi salariile. N-am văzut să introducă taxe noi, ci dimpotrivă se elimină anumite taxe conform Codului Fiscal, cum e TVA, taxa pe stâlp şi aşa mai departe. Şi, mai mult, îşi propun să menţină şi deficitul de sub 3%. Din calculele noastre, din ce mi-a arătat Ministerul de Finanţe pe estimările prezentate public de PSD, ceva nu e în regulă acolo. Ceva nu funcţionează. Sau deficitul ar trebui să fie de aproape 5% sau nu prea au cum să fie acoperite cheltuielile respective. Sau exagerează cu veniturile care ar putea fi”, a declarat Cioloş referitor la proiectul de buget prezentat miercuri de Liviu Dragnea.
Dacian Cioloş subliniază că o eventuală guvernare a PSD ar fi un pericol pentru România. Ar fi o guvernare populistă, care să se bazeze pe minciună sau pe calcule nerealiste ale bugetului şi să pună presiune pe buget şi pe deficitul bugetar fără să stimuleze crearea de locuri de muncă şi creşterea economică sustenabilă.
Citeşte şi: Alegeri parlamentare 2016. Dacian Cioloş: Vă invit ca duminică să votăm cu PNL sau USR
Îmi doresc ca PNL şi USR să facă majoritatea
„În măsura în care PNL şi USR mi-au propus să mă susţină pentru postul de premier în condiţiile în care reuşesc să formeze o majoritate şi am acceptat lucrul acesta, evident că îmi doresc ca cele două partide împrenuă să poată să formeze o majoritate în urma alegerilor. Şi am exprimat acest lucru foarte clar.
Îmi doresc să existe această majoritate pentru că cred acum, după discuţiile pe care le-am avut cu aceste două partide, pornind de la faptul că ele au susţinut încă de la început platforma România 100 care pune nişte principii şi valori înainte de a discuta de proiecte concrete şi deci susţin acest alt mod de a guverna pe care am început să-l punem în valoare în acest an. Îmi doresc ca cele două partide să poată să formeze o majoritate şi aceasta se poate realiza, în primul rând, printr-o participare la vot a unui număr câr mai mare de cetăţeni”, a declarat Cioloş.
Premierul a refuzat să discute o eventuală coaliţie cu PMP sau UDMR.
Criteriile pentru viitoare echipă
„Sunt criterii pe care le-am aplicat şi pentru echipa pe care o conduc în momentul de faţă. Sigur, în primul rând integritate, profesionalism, onestitate. Sunt, cred, lucruri de bază. Dincolo de susţinerea politică pe care aceşti miniştri vor avea nevoie după alegeri, în cazul în care eu voi fi cel care va forma Guvernul. Chiar şi cu susţinere politică, din punctul meu de vedere, ar trebui să se adauge integritatea şi profesionalismul.
Atâta timp cât aceste criterii sunt respectate şi o să lucrez cu oameni integri, cu oameni oneşti, cu oameni profesionişti care vin cu un program clar şi, dacă în plus, va mai fi şi susţinerea politică, cred că va fi bine”.
Nu a luat o decizie dacă va intra în politică
„Nu am luat o decizie. Dacă voi intra într-un partid, pentru că în politică sigur, a fi şeful unui Guvern, prin asta faci deja o politică. Dacă o să iau o decizie, când o să o iau o să o anunţ”.
Citeşte şi: Liviu Dragnea a prezentat schiţa bugetului general consolidat pe 2017 în viziunea PSD
„Eu cred că ar fi un pericol pentru România, în primul rând, să avem o guvernare populistă, o guvernare care să se bazeze pe minciună sau să se bazeze pe calcule nerealiste ale bugetului, care să pună presiune pe buget şi pe deficitul bugetar fără să stimuleze crearea de locuri de muncă şi dezvoltarea economică şi creşterea economică sustenabilă, o guvernare care să vină cu o abordare naţionalistă şi care să creeze teamă şi ură în rându oamenilor vizavi de străini, vizavi de Uniunea Europeană. Cred că da, acesta ar fi un pericol pentru România, care altfel e pe un trend pozitiv, aş spune eu, de dezvoltare, inclusiv economică.
Bugetul PSD este nesustenabil
Din datele pe care mi le-a dat ministerul, care a pornit de la nişte estimări realiste ale situaţiei în momentul de faţă, şi a economiei şi a cheltuielilor bugetare şi a veniturilor potenţiale, cu legislaţia care este în vigoare în momentul de faţă, din estimările noastre mergem pe o creştere economică care mi se pare realistă. Dacă ea va fi mai mare, cu atât mai bine, dar nu cred că avem datele, elementele necesare ca să mergem pe o estimare de creştere economică, acuma în construcţia bugetului, de peste 5%, aşa cum am înţeles că a făcut PSD. Să mergem pe ideea că veniturile nu pot să crească foarte mult atâta vreme cât de anul viitor mai intră în vigoare încă o scădere a unor surse de venituri, cum e eliminarea unor taxe, inclusiv cu un procent a TVA. Şi atunci nu poţi să ai şi cheltuieli mai mari, să vii cu cheltuieli mai mari pentru salarii. Cum? Sau afectând investiţiile sau alte poziţii bugetare.
De aia am văzut că PSD îşi propune să crească alocările bugetare la foarte multe ministere, să crească şi salariile. N-am văzut să introducă taxe noi, ci dimpotrivă se elimină anumite taxe conform Codului Fiscal, cum e TVA, taxa pe stâlp şi aşa mai departe. Şi, mai mult, îşi propun să menţină şi deficitul de sub 3%. Din calculele noastre, din ce mi-a arătat Ministerul de Finanţe pe estimările prezentate public de PSD, ceva nu e în regulă acolo. Ceva nu funcţionează. Sau deficitul ar trebui să fie de aproape 5% sau nu prea au cum să fie acoperite cheltuielile respective. Sau exagerează cu veniturile care ar putea fi.
Ceva nu e-n regulă acolo la calculele PSD. Sau cineva a greşit la calcule sau el are la bază nişte indicatori nesustenabili.
Despre activitatea guvernului
„O să facem o evaluare sau o să ne facem un raport de guvernare la sfârşit. Ceea ce pot să spun este că, dacă mă uit la măsurile din programul de guvernare pe care le-am propus Parlamentului şi care au fost aprobate de Parlament la începutul mandatului, practic în toate domeniile am atins aceste măsuri. Chiar în unele domenii cum e politica de salarizare, chiar dacă n-am avut obiective clar precizate la începutul mandatului, totuşi am progresat şi dincolo de corectarea unor inechităţi concentrate în primul rând pe două domenii, pe sănătate şi pe educaţie, cu câteva ajustări în administraţia centrală, am fost în măsură până la sfârşitul mandatului să venim şi cu un proiect de lege a salarizării unitare pe care să-l punem în dezbatere. De data asta, legea salarizării unitare realist construită, atât din punct de vedere a structurării grilei de salarizare, cât şi al bugetării acesteia. În rest, la fel pe proiectele de infrastructură, când am început guvernarea nu ne-am imaginat că vom găsi aproape toate şantierele de infrastructură de transport blocate din diferite motive, subiective sau obiective. Dar erau practic blocate. Ne-am concentrat atenţia în prima parte a mandatului pe deblocarea acestora din punct de vedere administrativ şi apoi pe accelerarea lucrărilor acolo.
Sunt lucruri pe care noi ni le-am propus şi pe care am progresat: pe partea de simplificare, pe tragerea unor concluzii şi a unor învăţăminte în urma accidentului de la Colectiv şi corectarea şi ameliorarea câtorva lucruri, atât legislativ, cât şi instituţional. Pe partea de educaţie, şi mă gândesc aici mai ales la doctorate şi la plagiate. Avem un cadru instituţional care arată că funcţionează şi a dat răspunsuri pertinente şi soluţii la mai multe din dosarele de plagiate care trenau şi erau în dezbatere publică politică fără să se fi tranşat. Am reuşit şi acest lucru. Au apărut crize în domeniul Sănătăţii la care nu ne aşteptam iniţial şi unde am constatat că nu e vorba doar de probleme superficiale, ci e vorba de probleme structurale care au fost ascunse mulţi ani înainte şi, la fel, unde am început să corectăm lucrurile. Mă gândesc la simplificare şi la debirocratizare unde am început acest proces. Sigur, reforma administraţiei publice pe care am promis-o la început, n-am reuşit să progresăm atât cât ne-am fi dorit şi cât ne-am dorit iniţial, dar şi aici am pregătit lucrurile. Practic, cam în toate domeniile în care ne-am propus să facem ceva, am făcut”.
Citeşte mai mult pe News.ro.