„Roșia Montană este unul dintre cele mai atractive locuri pe care le știu. Un loc de care milioane de turiști s-ar putea îndrăgosti.
Prin solicitarea suspendării înregistrării la UNESCO a sitului Roșia Montană, guvernul privează această zonă de un instrument greu de egalat de dezvoltare și promovare.
În acest fel, guvernul transformă Roșia Montană într-un prizonier al unui proces pe care l-au declanșat și complicat exact cei care azi constituie majoritatea politică.
În momentul de față legea patrimoniului din România protejează acest sit și această protecție nu poate fi pusă în discuție de niciun angajament pe care un politician sau altul l-a luat în numele statului nesocotind această realitate. Recunoașterea UNESCO se face pe baza acestei legislații care rămâne în vigoare cu sau fără protecția internațională “suspendată” azi de PSD-ALDE .
Recunoașterea UNESCO ar oferi însă pentru Roșia Montană un mijloc de promovare fără egal pentru o dezvoltare economică și socială durabilă”, a scris Dacian Cioloş pe Facebook.
UNESCO urma să discute, duminică, solicitarea Guvernului României de suspendare a dosarului Roşia Montană, însă discuţiile au fost amânate, fostul ministru al Culturii Vlad Alexandrescu susţinând că amânarea a fost cerută de către România, care vrea returnarea dosarului.
Vlad Alexandrescu, fost ministru al Culturii, a scris pe Facebook că întâlnirea Comitetului de duminică a început la ora 10.00 cu anunţul preşedintei de şedinţă că nominalizarea Roşiei Montane se va discuta la finalul panelului, după toate celelalte situri rămase pe listă, dar Comitetul nu a anunţat şi motivele acestei măsuri.
„Cu toate acestea, se poate presupune că întârzierea cu încă o zi a votului se datorează faptului că Delegaţia permanentă a României la UNESCO şi-a precizat poziţia faţă de nominalizarea Roşiei Montane, printr-o notă ce a fost distribuită participanţilor, apostilată de Delegatul permanent al României la UNESCO, Adrian Cioroianu. Dacă până la începerea sesiunii Comitetului România solicita „amânarea” deciziei privind înscrierea, România are acum o solicitare diferită către membrii Comitetului: returnarea dosarului de nominalizare către statul gazdă pentru mai multe informaţii (decizie de „referral”, în termenii Convenţiei UNESCO)”, scrie Alexandrescu.