Dacian Cioloş, despre şedinţa de guvern din 18 mai 2016: Nu am avut „elefanţi” ascunşi între articole

Dacian Cioloş spune, după desecretizarea stenogramei şedinţei de guvern din 18 mai 2016, că nu s-a făcut nimic pe ascuns, că au existat dezbateri, că nu au fost ”elefanţi” ascunşi între articolele ordonanţei adoptate de Guvernul pe care l-au condus şi nici nu aveau de apărat de justiţie şefi de partid, clienţi sau sponsori politici. 
Filip Stan
06 feb. 2017, 10:49
Dacian Cioloş, despre şedinţa de guvern din 18 mai 2016: Nu am avut

Dacian Cioloş a scris pe pagina sa de Facebook că Guvernul Grindeanu a desecretizat stenogramele din două şedinţe ale Executivului, una de anul trecut – adoptarea OUG18/2016 şi cea în care s-a adoptat cunoscuta Ordonanţă 13/2017.

”Apreciez intenţia de a aduce un plus de transparenţă asupra modului în care au fost aprobate cele două ordonanţe, dar resping orice încercare de a pune semnul egalităţii între ele. Nu voi comenta prea mult calitatea dezbaterilor din cele doua Cabinete. Aş sublinia doar că în Guvernul pe care l-am condus, dezbaterile interne erau fireşti, de substanţă, ample, uneori contradictorii dar întotdeauna susţinute de argumente şi având în vedere în primul rând interesul public. Miniştrii ştiau ce acte normative sunt adoptate”, arată fostul premier.

El menţionează că în Executivul pe care l-am condus, modificarea Codurilor Penal şi de Procedură Penală s-a făcut transparent, cu toate avizele şi după lungi discuţii argumentate.

”Nu s-a făcut nimic pe ascuns pentru că nu aveam ce şi de ce să ascundem. Proiectul de ordonanţă prezentat de doamna ministru Raluca Prună a avut avizul CSM încă din 12 mai, cu câteva zile înainte de adoptare. Urgenţa a fost clar argumentată şi era justificată de deciziile Curţii Constituţionale şi de faptul că Parlamentul nu avansa deloc cu adoptarea numeroaselor proiecte legislative de modificare a Codurilor pentru a le pune în acord cu zeci de decizii ale Curţii Constituţionale, deşi exista o urgenţă cerută de sistemul judiciar pentru a pune capăt instabilităţii legislative”, subliniază Cioloş.

Citeşte şi: STENOGRAMĂ din şedinţa Guvernului Cioloş: Avem peste 20 de decizii ale Curţii Constituţionale care impun intervenţii

Dacian Cioloş mai precizează că o mare parte dintre modificări au fost preluate de la comisiile juridice ale celor două camere ale Parlamentului, cele mai multe fiind deja adoptate de Senat (prima cameră decizională).

”Nu am avut elefanţi ascunşi între articole şi nici nu aveam de apărat de justiţie şefi de partid, clienţi sau sponsori politici. Textul a fost rediscutat în detaliu cu CSM, Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie şi cu Ministerul Public. Singurul obiectiv era de a servi interesul cetăţenilor care mergeau în instanţe şi interesul magistraţilor care se confruntau cu întârzieri în procese”, mai afirmă fostul premieru.

El spune că, în concluzie, cele doua ordonanţe au fost adoptate de două Cabinete diferite, din raţiuni diferite şi în moduri diferite.

Citeşte şi: Raluca Prună: Nu echipa din Ministerul de Justiţie a făcut OUG 13 din 2017

Postarea lui Dacian Cioloş

Guvernul Grindeanu a desecretizat ieri stenogramele din două ședințe ale Executivului, una de anul trecut – adoptarea OUG18/2016 și cea în care s-a adoptat cunoscuta Ordonanță 13/2017. Apreciez intenția de a aduce un plus de transparență asupra modului în care au fost aprobate cele două ordonanțe, dar resping orice încercare de a pune semnul egalității între ele.

Nu voi comenta prea mult calitatea dezbaterilor din cele doua Cabinete. Aș sublinia doar că în Guvernul pe care l-am condus, dezbaterile interne erau firești, de substanță, ample, uneori contradictorii dar întotdeauna susținute de argumente și având în vedere în primul rând interesul public. Miniștrii știau ce acte normative sunt adoptate.

În Executivul pe care l-am condus, modificarea Codurilor Penal și de Procedură Penală s-a făcut transparent, cu toate avizele și după lungi discuții argumentate:

· Nu s-a făcut nimic pe ascuns pentru că nu aveam ce și de ce să ascundem. Proiectul de ordonanță prezentat de doamna ministru Raluca Prună a avut avizul CSM încă din 12 mai, cu câteva zile înainte de adoptare. (http://www.csm1909.ro/csm/linkuri/16_05_2016__80626_ro.pdf)

· Urgența a fost clar argumentată și era justificată de deciziile Curții Constituționale și de faptul că Parlamentul nu avansa deloc cu adoptarea numeroaselor proiecte legislative de modificare a Codurilor pentru a le pune în acord cu zeci de decizii ale Curții Constituționale, deși exista o urgență cerută de sistemul judiciar pentru a pune capăt instabilității legislative.

· O mare parte dintre modificări au fost preluate de la comisiile juridice ale celor două camere ale Parlamentului, cele mai multe fiind deja adoptate de Senat (prima cameră decizională).

· Nu am avut ”elefanți” ascunși între articole și nici nu aveam de apărat de justiție șefi de partid, clienți sau sponsori politici.

· Textul a fost rediscutat în detaliu cu CSM, Înalta Curte de Casație și Justiție și cu Ministerul Public. Singurul obiectiv era de a servi interesul cetățenilor care mergeau în instanțe și interesul magistraților care se confruntau cu întârzieri în procese.

În concluzie, cele doua ordonanțe au fost adoptate de două Cabinete diferite, din rațiuni diferite și în moduri diferite.

DailyBusiness
Dani Oțil dă lovitura cu o nouă afacere, în 2025. Cât costă un abonament la studioul său de yoga și pilates
Spynews
Rețetă de burgeri din cartofi și cașcaval. Alternativa perfectă pentru înlocuirea cărnii
Bzi.ro
Andra a avut parte de o surpriză neașteptată în Canada! Ce a făcut un mare campion
Fanatik.ro
Orașul subteran din România locuit încă din epoca de piatră. Cuplurile se pot căsători aici, în cea mai mare biserică ortodoxă de sub pământ
Capital.ro
Udrea și Băsescu au înlemnit. Anunțul care îi îngroapă definitiv. Totul s-a terminat acum
Playtech.ro
Anunţul momentului în politică! Iohannis revine la Cotroceni. Are toate şansele să fie din nou preşedinte
DailyBusiness
Ajutor de la stat pentru părinții nou-născuților în 2025. Ce sume de bani primești în primii ani de viață ai copilului
Adevarul
Un antrenor abuzator se iubește în taină cu o campioană din tenis: fără mine, culegeai cartofi în Rusia
wowbiz.ro
Alina Sorescu, șocată de discuția dintre Alex Ciucu și mama lui: „O să ajungă ca Mădălina Manole”
Spynews
10 fructe bogate în fibre, care te ajută să slăbești. Ce alte beneficii au pentru sănătate
Spynews
De ce nu ar putea Mihai Petre să fie concurent la Te cunosc de undeva! Juratul a dezvăluit ce frici ar avea: ”Nu mă simt stăpân”
Evz.ro
Rusia vrea să captureze România. Mare pericol pentru țara noastră
Ego.ro
Cum arăta Laura Vicol, acum 10 ani. Imaginile au rămas pe internet, deși ea e acum ”alt om”
Prosport.ro
FOTO. El are 72 de ani, ea doar 24. Milionarul nu mai are nicio jenă și se afișează cu ea peste tot
kanald.ro
Câți copii are Crin Antonescu! Uite cât de frumoasă este fiica politicianului și ce meserie are
Cancan.ro
Armin Nicoară, săltat de poliția din Dubai! I-au percheziționat la sânge și apoi…
Playsport.ro
IMAGINILE MOMENTULUI! Arbitra de 24 de ani a fost prinsă cu observatorul de 3 ori mai în vârstă ca ea și video-ul compromițător a fost făcut public!
Capital.ro
Final pentru Călin Georgescu. Va fi înlocuit. I se pregătește lovitură de grație
StirileBZI
Câți bani pot să scoată românii de la bancomat în 2025. Băncile au impus noi limite!
Prosport.ro
FOTO. Vicecampioana olimpică și-a arătat tatuajele și piercing-ul dintr-o zonă delicată
stirilekanald.ro
Cum s-a petrecut, de fapt, tragedia din Mureș? Surioarele de 2 și 3 ani, care au căzut în apa înghețată a unui bazin de acumulare, au murit la spital
substantial.ro
Ilie Bolojan și-a anunțat prioritățile ca președinte interimar
MediaFlux
ILIE BOLOJAN, primul MESAJ OFICIAL! ANUNȚUL președintelui privind alegerile PREZIDENȚIALE
Shtiu.ro
Cine a inventat CNP-ul și CE ASCUNDE ultima CIFRA a CNP-ului? Dacă ai 3 sau 8 însemană că...
Puterea.ro
Cine a pierdut un cangur alb în București?