Dacian Cioloş spune că, după ce a devenit prim-ministru, nu a avut niciun fel de presiuni pentru a-l demite sau păstra în funcţie pe Raed Arafat, şeful Departamentului pentru Situaţii de Urgenţă, după incendiul de la Colectiv. Cioloş a luat atunci decizia de a-l menţine în funcţie pentru a corecta şi continua reforma serviciului de urgenţă. Însă acum, după apariţia filmului cu primele minute ale intervenţiei pompierilor la Colectiv, este de părere că Raed Arafat trebuie să demisioneze, după cum reiese dintr-un interviu acordat Adevărul.ro.
Dacian Cioloş: – Cu miniştrii în guvern, după analiza datelor pe care le aveam, la momentul acela am considerat că e mai important să reformăm atât cât se putea reforma sistemul, să corectăm ceea ce am văzut şi din raportul Corpului de control, şi din mărturiile celor care au fost acolo că nu funcţiona. Între timp, cu informaţiile pe care le avem, cred că domnul Arafat trebuie să-şi asume responsabilitatea, inclusiv politică şi morală…
Adevărul.ro: – Adică să demisioneze.
Dacian Cioloş: – Da. Pentru că dânsul a fost şi este secretar de stat. Deci e clar că are şi o responsabilitate politică acolo. E clar că sunt sincope majore în sistem. (…) Eu cred că e nevoie de asumarea responsabilităţii politice.
Parchetul Militar a început urmărirea penală in rem pentru sustragere sau distrugere de probe ori înscrisuri, în urma apariţiei după 4 ani a filmării cu intervenţia pompierilor la clubul Colectiv, publicată de Libertatea. De asemenea, procurorii fac cercetări, tot in rem, şi pentru profanare de cadavre sau morminte, după ce Libertatea a scris că Orlando Şchiopu, şeful ISU Bucureşti, ar fi înjurat morţii de la Colectiv.
”Procurorii militari din cadrul Parchetului Militar de pe lângă Tribunalul Militar Bucureşti au dispus prin ordonanţa din data de 29 octombrie începerea urmăririi penale cu privire la fapte sub aspectul săvârşirii infracţiunilor de ucidere din culpă, vătămare corporală din culpă, abuz în serviciu, neglijenţă în serviciu pentru a se efectua cercetări cu privire la aspectele care rezultă din vizionarea imaginilor video apărute în spaţiul public în legătură cu modalitatea de intervenţie şi acordarea primului ajutor la incendiul de la clubul Colectiv, din seara de 30 octombrie 2015 de către persoane care au calitatea de militar”, a transmis, marţi Parchetul Miliar Bucureşti.
”Prin aceeaşi ordonanţă s-a dispus începerea urmăririi penale şi sub aspectul săvârşirii infracţiunii de profanare de cadavre sau morminte pentru a fi efectuate cercetări referitoare la împrejurările în care, potrivit înregistrărilor audio-video apărute în spaţiul public, o persoană având calitatea de militar a adresat cuvinte injurioase, posibil la adresa unor persoane decedate în incendiul din clubul Colectiv”, se mai arată în document.