Dacian Cioloş a spus că PLUS încă nu a luat nicio decizie în ceea ce priveşte numirea prefectului Capitalei, dar a asigurat că aceasta va fi făcută strict pe criterii profesionale şi că se va consulta şi cu primarul general şi primarii de sector.
„Am văzut că domnul Berbeceanu a postat pe Facebook imediat un mesaj în care îşi ia la revedere. Şi eu i-am spus că, deocamdată, nu s-a luat nicio decizie legată de persoana prefectului din partea PLUS, că nu e cazul să se grăbească, că e important să stea, să se concentreze pe ceea ce are de făcut acolo în prefectură şi că nu e cazul să îşi ia la revedere deocamdată. Vom discuta, evident, cu colegii din filialele de sector şi din organizaţia Bucureşti, legat de felul în care vom aborda lucrurile, dar în mod clar şi în mod cert vom merge pe o abordare de om competent, acolo, la prefectură.
Nu va fi un cadou politic pentru cineva din partid. Şi atunci, toate posibilităţile sunt deschise şi, cum v-am spus, urmează să discut în zilele următoare, probabil chiar săptămâna viitoare cu colegii din organizaţia Bucureşti, ca să vedem cum abordăm lucrurile. Dar, în mod clar, vom merge pe o abordare legată de competenţă”, a spus Cioloş, la Digi FM.
În privinţa discuţiilor din cadrul coaliţiei de guvernare, liderul USR PLUS a declarat că acestea sunt normale într-o democraţie şi nu trebuie catalogate drept „scandal”. El a subliniat, de asemenea, că are încredere în premierul Florin Cîţu.
„Nu vi se pare normal ca oamenii să discute între ei? Atunci când au puncte de vedere diferite, să le expună şi să caute soluţii împreună? Noi aruncăm în ideea de scandal orice discuţie care e firească într-o ţară unde e democraţie, unde ai libertate de exprimare, unde ai păreri. Noi avem un program de guvernare. Nu am văzut până acum pe nimeni din coaliţie să conteste programul de guvernare. În rest, sunt discuţii. Şi eu am condus un guvern unde oamenii nu erau membri ai unui partid politic, dar discutau între ei miniştrii, pentru că aveau opinii. Făceau analize în ministerele pe care le conduceau, veneau cu argumente şi mediam. Am toată încrederea în premier, în Florin Cîţu, cunoscându-l că e capabil şi ştie să gestioneze situaţiile, chiar şi cele mai complexe”, a spus Cioloş.
Fostul premier a dezaprobat acordarea unor sporuri precum cel de calculator, cel de confidenţialitate sau cel de antenă, adăugând că acestea nu trebuie acordate pentru responsabilităţi care sunt prevăzute în fişa postului.
„Haideţi să fim serioşi! Să ai spor de calculator în 2021, când vorbim de digitalizarea întregului serviciu public, e cam aberant. Şi acolo sunt nişte lucruri care trebuiau făcute până acum. Să nu mai dai bani de la buget companiilor de stat care îşi împart salarii în consilii de administraţii imense şi sunt pe negativ este un alt lucru de bun simţ. Sunt câteva lucruri de bun simţ care trebuie făcute. Nu pentru că ne cere Comisia Europeană sau mai ştiu eu ce alte argumente găsesc unii, ci pentru că sunt de bun simţ. Spor de confidenţialitate – păi ce înseamnă asta? Ai în fişa postului nişte responsabilităţi. Dacă responsabilitatea e să menţii confidenţialitatea pe anumite lucruri, nu trebuie spor pentru asta. Sau mai ştiu eu ce alte sporuri au fost inventate: că ai o antenă pe clădire şi îţi trebuie spor… Haideţi să fim serioşi! Eu cred că râde toată lumea cu bun simţ de lucrurile acestea”, a afirmat Cioloş.
Liderul USR PLUS a pledat pentru depolitizare în toate instituţiile publice, adăugând că va insista asupra acestui obiectiv în cadrul coaliţiei.
„Eu insist pe treaba asta şi voi continua să insist în conducerea coaliţiei să dăm drumul la depolitizare în toate instituţiile publice. Avem neapărată nevoie să dăm un semnal cu sectorul de sănătate şi sunt convins că Vlad Voiculescu va veni cu un astfel de plan în perioada imediat următoare. Am discutat cu el despre lucrul acesta. Avem nevoie şi în educaţie şi avem nevoie, rând pe rând, în toate instituţiile publice, să facem clarificările acestea. Chiar şi atunci când îţi asumi politic un post, adică desemnezi politic pe cineva acolo, asta nu înseamnă că îl desemnezi pe prietenie politică. Tot trebuie competenţă”, a menţionat Dacian Cioloş.
În ceea ce priveşte o primă evaluare a miniştrilor USR PLUS, Cioloş a estimat că aceasta ar putea avea loc după trei luni.
„Nu, nu am stabilit deocamdată, dar o să facem, evident, după cel puţin trei luni de zile, o să avem o discuţie despre cum au evoluat lucrurile. Evaluarea aceasta trebuie făcută la comun, din punctul meu de vedere, şi pe ce se întâmplă în guvern, şi pe ce se întâmplă în Parlament. Pentru că programul nostru de guvernare ţine şi de decizii luate de guvern, dar şi de programul legislativ în Parlament, ca să putem debloca şi avansa pe anumite lucruri”, a afirmat Dacian Cioloş.