UPDATE 16.30 Președintele Franței, Francois Hollande, a anunțat miercuri că va veni în România în acest an, după ce premierul Dacian Cioloș a reluat invitația adresată de președintele Klaus Iohannis șefului statului francez de a vizita țara noastră.
„Confirm că voi veni în România în cursul acestui an”, a afirmat Hollande, la finalul declarațiilor comune susținute la Palatul Elysee împreună cu prim-ministrul Dacian Cioloș, informează Agerpres.
Premierul Dacian Cioloș afirmase anterior că a reluat invitația de a vizita România adresată șefului statului francez de președintele Klaus Iohannis și că cele două țări vor pregăti împreună aniversarea a 100 de ani de la Marea Unire din 1918.
Cioloş a declarat, la rându său, că România sprijină proiectele de consolidare a controlului la frontieră și speră ca această contribuție pe care țara noastră o are la controlul frontierelor să fie recunoscută, alături de criteriile care au fost deja îndeplinite, pentru a adera la Schengen.
„Am evocat chestiunea migrației și am confirmat că România sprijină proiectele de consolidare a controlului la frontieră. România însăși are una dintre cele mai mari frontiere externe ale UE în responsabilitate. Am confirmat că intenționăm în continuare să ne facem treaba din acest punct de vedere și că sperăm ca această contribuție pe care România o are la controlul frontierelor să fie recunoscută, alături de criteriile care au fost deja îndeplinite de România, de a adera la spațiul Schengen, cel puțin într-o primă etapă cu deschiderea comunicațiilor aeriene, aeroporturilor”, a afirmat Cioloș.
Șeful Executivului de la București a subliniat că România este interesată să adere la un spațiu Schengen care să fie solid, consolidat și credibil și, din acest punct de vedere, va susține orice inițiativă care merge în această direcție.
Președintele francez Francois Hollande a precizat că România și Franța lucrează împreună pentru a facilita aderarea la Schengen a țării noastre cu spațiul aerian.
„România de mult timp a participat în mod efectiv la Schengen. Cei doi miniștri de Interne sunt chiar acum în discuții pentru a vedea care sunt etapele ce trebuie îndeplinite (…) și care sunt deja discutate cu prietenii noștri români. Securitatea înseamnă a avea — și aici lucrăm împreună, mai ales în Parlamentul European — registrul european al pasagerilor, pentru că acest lucru va permite verificările și va facilita aderarea României la spațiul Schengen cu spațiul aerian„, a precizat Hollande, .
Șeful statului francez a precizat că în discuțiile avute cu prim-ministrul român Dacian Cioloș a fost evocată și problematica protejării frontierelor externe ale Uniunii Europene.
„Știm ce face România pentru a merge în același sens cu Franța, adică să asigure o securizare efectivă a frontierelor externe ale UE. Și, bineînțeles, vom susține Comisia Europeană pentru înființarea corpului de gardieni europeni care să permită rezolvarea cât mai uman posibil a situației refugiaților și să nu mai fim confruntați cu mișcări de populații care să creeze situații extrem de dureroase. Am vrut să reamintim că dorim un viitor pentru spațiul Schengen, pentru că desființarea Schengen ar avea consecințe foarte grave pentru Uniunea Europeană. Trebuie să ameliorăm Schengen-ul, poate să rediscutăm un set întreg de reguli, dar trebuie să păstrăm spațiul Schengen„, a subliniat Francois Hollande.
UPDATE Șeful Guvernului român a fost primit la Paris cu onoruri militare, în cadrul unei ceremonii desfășurate la Hotel National des Invalides, fiind întâmpinat de secretarul de stat pentru afaceri europene din cadrul Executivului francez, Harlem Desir.
Au fost intonate imnurile naționale ale României și Franței, iar premierul român a trecut în revistă Garda de onoare, care ulterior a defilat prin fața șefului Executivului de la București, scrie Agerpres.
După ceremonie, Dacian Cioloș a plecat spre Palatul Elysee, unde a fost întâmpinat de președintele Republicii Franceze, Francois Hollande, cu care va avea o întrevedere tete-a-tete. Ulterior, Cioloș va participa la un dejun oferit de Hollande, la care sunt prezenți și premierul Manuel Valls și alți membri ai Guvernului francez.
Potrivit Guvernului, în cadrul discuţiilor cu oficialii francezi vor fi abordate subiecte precum aderarea României la spaţiul Schengen, viitorul raport al Comisiei Europene referitor la Mecanismul de Cooperare şi Verificare, dar şi cooperarea în procesul de pregătire a României pentru preluarea mandatului Preşedinţiei Consiliului UE.
Citeşte şi: Dacian Cioloş, pe Facebook: „Nu ne pregătim pentru concedieri sau restructurări”
De asemenea, discuţiile vor viza relaţiile privilegiate dintre România şi Franţa, finalizarea proiectelor din Foaia de parcurs a Parteneriatului strategic cu Franţa, dinamizarea relaţiilor economice şi consolidarea contactelor cu mediile de afaceri, dar şi subiecte importante de pe agenda europeană şi internaţională-terorismul, migraţia şi politica de securitate a Uniunii Europene.
Premierul va avea întrevederi şi cu preşedintele Senatului Republicii Franceze, Gerard Larcher, şi cu preşedintele Adunării Naţionale, Claude Bartolone.
Dacian Cioloş se va întâlni şi cu reprezentanţi ai comunităţii româneşti din Franţa iar, la universitatea franceză SciencesPO, cu un grup de studenţi şi masteranzi români, prilej cu care va susţine un discurs despre beneficiile aderării la UE şi viziunea României asupra proiectului european, precum şi cu reprezentanţi ai mediului de afaceri francez.
Miercuri seara, şeful Executivului va adresa un mesaj în deschiderea concertului care marchează Ziua Naţională a Culturii Române, concert organizat de Ambasada României la Paris împreună cu Ambasada Republicii Moldova, scrie Mediafax.