”În mod clar, va trebui să ne gândim într-un fel structurat pe viitor și la interconectarea dintre Serbia și România, din punct de vedere al infrastructurii. Am discutat (cu premierul sârb n.red.) și despre ceea ce putem face în viitor. Noi avem un Master Plan (pe transporturi, n.r.) deja aprobat care, din păcate, în momentul de față nu prevede o autostradă de legătură spre Belgrad, dar prevede un drum național, pe când pe cealaltă parte sârbă, ei prevăd o autostradă. Vom analiza și noi posibilitatea eventual de a adapta lucrurile, în măsura în care în urma studiului de fezabilitate pe care vrem să-l lansăm și de-o parte și de alta a frontierei în perioada imediat următoare ajungem la concluzia și de partea noastră că se justifică o autostradă”, a detaliat premierul Dacian Cioloș, într-o declarație de presă comună cu omologul sârb, Aleksandar Vucic.
Premierul României s-a întâlnit joi la Prefectura Timiș cu omologul său sârb, cei doi oficiali participând la parafarea mai multor documente comune de colaborare.
”Am vrut să dăm un semnal că această relație dintre Serbia și România este una de durată, una consistentă, dincolo de durata guvernelor, de culorile politice. Serbia nu este doar un vechi prieten al României, dar așa cum am ajuns amândoi și astăzi la concluzia că Serbia și România au potențial și trebuie să devină și parteneri economici cu consistență pe viitor”, a adăugat Cioloș, potrivit Agerpres.
El a afirmat că în timpul întâlnirii au fost abordate mai multe subiecte, cum ar fi perspectivele de cooperare economică, dată fiind evoluția economică pozitivă a României, dar și a Serbiei. ”Aici avem un potențial care este insuficient exploatat”, a mai punctat Cioloș.
Primul Protocolul a fost semnat între Ministerul Afacerilor Interne din România și Ministerul Afacerilor Interne din Serbia privind constituirea și activitățile patrulelor comune de-a lungul frontierei de stat comune. Au semnat ministrul MAI Dragoș Tudorache și Neboisa Stefanovici, vice-premier, ministrul Afacerilor Interne din Republica Serbia.
Cel de-al doilea document a fost Declarația comună privind sprijinul României pentru integrarea europeană a Serbiei, parafată de ministrul Afacerilor Externe al României Lazăr Comănescu și Iadranka Ioksimovici, ministru delegat, responsabil cu Afacerile Europene.
Cel de-al treilea document a fost Declarația comună în domeniul muncii și al politicilor sociale, semnată de ministrul Muncii Familiei Protecției Sociale și Persoanelor Vârstnice, Dragoș Pâslaru, și omologul Aleksandar Vulin, ministrul Muncii Veteranilor și a Politicii Sociale din Serbia.