„Legat de Secţia Specială, dincolo de faptul că pentru noi, pentru USR-PLUS, e un element cheie legat de prezenţa noastră la guvernare, dincolo de asta, desfiinţarea Secţiei Speciale e parte a programului de guvernare şi ea trebuie desfiinţată nu doar cu numele, adică să desfiinţăm existenţa SIIJ-ului ca nume şi să o mutăm în altă parte dar exact cu acelaşi mod de funcţionare, ci trebuie cu adevărat desfiinţată şi instituţiile de prelucrare a dosarelor care au responsabilităţi pe diferite categorii de dosare trebuie să poată să-şi facă treaba exact aşa cum şi făceau treaba înainte de înfiinţarea SIIJ-ului.
Cred că nu există în coaliţie în momentul de faţă, semne de întrebare legat de necesitatea desfiinţării SIIJ-ului. Discuţiile pe care le avem, sunt legate de modalitatea în care facem lucrul acesta şi modul în care sunt distribuite şi prelucrate dosarele după ce se desfiinţează SIIJ. Aici avem discuţia, mai ales cu colegii de la UDMR”, a afirmat Dacian Cioloş vineri, într-o conferinţă de presă susţinută în judeţul Teleorman.
Dacian Cioloș a mai spus că speră ca până la toamnă coaliţia „să găsească formula” privind desfiinţarea Secţiei de Investigare a Infracţiunilor din Justiţie.
„Aici nu tratăm păreri personale, că e vorba de un program de guvernare. Păreri personale poate să aibă oricine (…) partidul vine cu o decizie. Până în momentul de faţă PNL-ul a fost foarte clar că susţine desfiinţarea SIIJ-ului”, a adăugat Cioloş.
E posibil ca în două săptămâni să fie prezentată o propunere de text pentru desființarea Secției pentru Investigarea Infracţiunilor în Justiţie, a declarat vicepremierul Dan Barna, în condiţiile în care a fost un blocaj pe această temă în coaliţie.
„Foarte clar, însă, varianta UDMR, aceea de a nu desfiinţa Secţia specială, ci doar de a o muta la Parchetul General ca o direcţie, nu este susţinută nici de către PNL, nici de către noi. De aceea încercăm să găsim o altă variantă. Trebuie discutate şi la Ministerul Justiţiei”, a conchis Barna.